Lábakon álló ház jogszabály?
Tegyük fel, hogy veszek egy telket nagyságrendileg 200ezer forintért. Lehet ilyeneket találni, nem tudom, jogilag minek számítanak. (Ezzel kapcsolatban is érdekelnek infók.) Erre a telekre szeretnék felhúzni egy lakhatásra alkalmas 10nm alapú, lábakon álló, könnyűszerkezetes házat. Alapesetben mindezt szeretném engedélyek, papírozás és közművek nélkül. Van-e erre lehetőség?
Ha nincs, akkor mi ennek a hivatalos útja, hogyan, mennyiért lehetne megoldani az építési engedélyt? Egyúttal mit kell tudni a víz beköttetéséről, ha a telken soha nem volt, de a szomszédoknál van?
Ez az egész projekt telekkel, házzal együtt 1-1,2 millió forintból megoldható anyagáron. Ezt alapul véve mennyivel lenne drágább mindent jogszerűen intézni?
(Az ötlet nem saját, konkrét tervek vannak hozzá neten, úgyhogy a költség és a lakhatóság-kényelem reális.)
Első körben járj utána, hogy mit építhetsz a telekre. Azt hiszem ez a település rendezési tervben van leírva amit vagy a település honlapján meg találsz vagy pedig a polgármesteri hivatalban el tudsz kérni. Én úgy tudom, hogy amennyiben lakóépületet szeretnél építeni akkor mindenféleképpen szükséges az engedélyezési eljárás. Ha "hivatalosan" nem lakóépületnek szánod akkor is maximum 50 m3 nettó térfogatú lehet az épület és 3m a gerinc magassága. Szóval nekem az a sejtésem, hogy ez ilyen formában nem lehetséges.
A komplett tervezésnél(vázlatterv,engedélyes terv, kiviteli terv) eltérőek az árak, de kb 5-700 000 Ft (lehet hülyeséget mondok, de én ennyiről tudok). Engedélyezési eljárás 25000 Ft.
Változtak a jogszabályok - igen erősen. Az a tény, hogy a családi házad lábakon áll vagy sem, az független attól, hogy mi a funkciója.
Ma új családi háznál jelen esetben csak bejelentési kötelezettség van, ami ingyenes, nem kell építési engedély, viszont kiviteli terveket kell készíttetned egy tervezővel.
A lakhatásra alkalmas épület nem lehet 10 négyzetméteres, annak feltételei vannak.
Most látom, hogy mit szeretnél: egy sufnit, kalyibát, "bádogvárost".
:)
Olvastam róla, hogy csak bejelentési kötelezettség van, ami jó dolog. Olyat is láttam, hogy a terveket minősített szakemberrel kell elkészíttetni, én mivel nem vagyok szakember, nem készíthetem el. Ez igaz?
A 3. hozzászólónak: nekem aztán mindegy, hogy minek számít hivatalosan, én lakhatásra használnám. És ha ezt valamikor tényleg megcsinálnám, akkor úgy szeretném, hogy ne tudjanak belekötni. Amúgy pontosítok, 17nm-es lenne.
Ez nem egy sufni vagy kajiba. Erről lenne szó:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!