Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Létezik olyan átalakító,...

Létezik olyan átalakító, amivel a 4 pólusú csatlakozót 5 pólusúvá lehet alakítani?

Figyelt kérdés

a házunkban csak 4 pólusú aljzat van, viszont van egy gépünk (hegesztőtrafó), ami 5pólusú dugóval rendelkezik.

Mi a megoldás? Mennyibe kerül?

2016. nov. 23. 16:35
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Értem. Elnézést kérek. Nem tudom mi volt velem hogy ilyen hangnemben írtam..
2016. nov. 25. 14:19
 12/12 nem villanyász válasza:

Szokásom szerint picit hosszadalmas leszek, de sok téveszmét kell eloszlatni. Azt, hogy egy hálózatban négy- vagy ötvezetős aljatok vannak-e felszerelve, azt nem annak kell(ene) meghatároznia, hogy milyenek a készülékek, hanem hogy milyen a hálózat!!!

A szolgáltató elosztóhálózata TN-C rendszer; négyvezetős nullázás. Van a három fázisnak három madzag, plusz a nullavezető (N) és a nullázóvezető (azaz a védővezető, PE) itt még közös: PEN vezető van.

Amikor bekötik a villanyt, ott csinálni kell egy helyi földelést és itt szét is válaszják a nullát a védővezetőtől: lesz külön nullavezető (N, kék) és védővezető (PE, zöld/sárga; népi nevén ez a "fődelés"). Ez az ötvezetős nullázás, a TN-S rendszer. Az egyszer már szétválasztott N és PE vezetőket már nem szabad újra összekötni; mindig külön kell őket vezetni és az említett színezésű vezetékeket szabad csak hozzájuk felhasználni.

A hálózat típusa (TN-C avagy TN-S) dönti el, hogy négy- vagy ötvezetős aljzatokat kell-e felszerelni. Tehát egy átlag magánfelhasználó számára elvileg szóba sem jöhet a négyvezetős csatlakozó, hiszen nála ötvezetős nullázásnak kell(ene) lennie.

A négyes aljzat: L1 (régi nevén R fázis, barna); L2 (ex S fázis, fekete), L3 (néhai T fázis, szürke) és PEN (nulla+védővezető, kék vagy zöld/sárga). A PEN hüvely bővebb (illetve a dugó ide illő csapja vastagabb), mint a többi.

Az ötös aljzat: L1 (barna); L2 (fekete), L3 (szürke), N (nullavezető, kék) és PE (védővezető alias "fődelés", zöld/sárga). Ez a PE hüvely bővebb, mint a fázisoké és a nullavezetőé (hasonlóan a négyvezetős aljzathoz).

A csatlakozókból a megengedett max. áram szerint négyféle méret létezik, de az átlagember ebből csak kétfélével szokott találkozni: a 16 A-essel és a (minden méretében valamivel nagyobb) 32 A-essel.

Tehát egy egyszerű magánháztartásban minden háromfázisú aljzatnak ötösnek kell(ene) lennie a fenti bekötéssel. Ennek megfelelően a készülékek dugóinak is mind ötvillásnak kell(ene) lennie. Ha a készülék olyan, hogy nem igényi a nullavezetőt (pl. egy indukciós motor vagy egy inverter bemenete), akkor a készülék négyeres kábelét értelemszerűen kötjük az ötös dugóba: a három fázist az L1, L2 és L3 csapokhoz; a védővezetőt a vastagabb PE csaphoz és az N villa üresen marad.

Azt viszont én is sokszor látom, hogy a gyári cuccokon is az eredeti dugó négyvillás. (Vagy ezeket olyan ipari üzemekbe szánták, ahol még négyvezetős nullázás van?)

Az átalakító problémái:

1. Ha a házban (telken) négyes aljzat van és valami rejtélyes okból tényleg TN-C rendszer lenne, akkor nincs gond: egy négyes dugót összekötsz egy ötös aljzattal, öteres tyúkbéllel. A barna / fekete / szürke drótok értelemszerűen a dugó és az aljzat L1 / L2 / L3 kapcsait kötik össze. Az aljzat zöld/sárga (PE) és kék (N) drótját egyaránt a négyes dugó vastagabb, PEN villájához kötöd.

2. Ha a házban (telken) négyes aljzat van és szabályos ötvezetős TN-S rendszer, akkor mi a fene van az aljzat bővebb (PEN) hüvelyére kötve? Én aljzatcserét javasolnék: feltenni egy normális ötös aljzatot szabályos bekötéssel.

3. Ha ötös aljzatod van és a cucc dugója négyes, akkor én nem átalakítóznék, hanem a készüléken cserélnék dugót a fentebb leírtaknak megfelelően.

Bocsi a terjedelem miatt; remélem sikerült némi homályt oszlatnom.

2019. márc. 30. 09:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!