Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Milyen legyen a fűtésrendszer?...

Milyen legyen a fűtésrendszer? Ez megoldható?

Figyelt kérdés

Örököltem egy házat, még csak tervben van a felújítása.

Van kazánház is és van benne egy nagy fatüzeléses kazán és egy gázkazán.

A házban mindenhol radiátorok, az a régi fajta, amibe vastag cső megy, nem az a vékony réz.

Azt meg lehet csinálni, hogy a meglévő 5 db radiátort ráköttetem egy új gázkazánra és tetetek be ezek mellé 3-4db új radiátort? Valamint a meleg víz is erről a kazánról menne.

Egyáltalán lehet még kapni ezeket a radiátorokat.

[link]

Van értelme így csinálni, h ezek a régi radiátorok fent maradnak és abba a pár helyiségbe ahol nincs tetetek még ilyet és az egészet ráköttetem egy új kazánra?

Egyszerűbb volna csak 3-4 újat berakatni, mint a régieket leszedetni és 8-9 újat venni.

Csak nem tudom lehet-e még ilyen fajta radiátorokat venni, lehet-e olyan új kazánt venni amire ezek a fajták ráköthetőek.

Szakemberrel még nem beszéltem. Minden infot szívesen fogadok.

2016. szept. 26. 16:09
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Puffertartály nem kötelező. Viszont a kényelmi funkciója tagadhatatlan valamint a fűtés költségét is nagy mértékben csökkenti. Igazából egy ~100nm es 90-es években épült átlagos háznál kb. 2-3 év alatt visszajöhet az ára.
2016. okt. 1. 12:24
 12/19 anonim ***** válasza:
A puffertartály nagyon praktikus találmány. Nem csak kényelmi célt szolgál, bár ez a haszna is tagadhatatlan, hanem amellett, hogy energiát takarítasz meg vele, a kazánt is védi. Nélküle ugyanis a következő történik: Jóska begyújt, felfűti a rendszert, aztán amikor meleg van, lezárja a levegőt a kazánról, hogy lassan égjen a fa. Ezzel viszont baromira lerontja a kazán egyébként is csak 40%-os hatásfokát. Elegendő oxigén híján a fa csak senyved, nem égnek el a gázok, hanem korom formájában lerakódnak. Ebbe a koromba, amikor nem tüzelsz, felszívódik a kondenz, és oxidálja a kazán falát. Magyarul megeszi a rozsda. Ha viszont teljes huzattal tüzelsz, akkor gyakorlatilag az utcát fűtöd, mert nem tudsz annyi hőt elvinni a kazánból, mint amennyit megtermel. Ha van puffered, teljes lángon tüzelsz, és a megtermelt hőt eltárolod a pufferben, aztán amikor kell, akkor veszed ki belőle.
2016. okt. 2. 09:06
 13/19 anonim ***** válasza:

Miquel, ezt megint túlgondolod, mint a hűtőszekrénybe tett újságpapírt.

Puffertartállyal is az utcát fűtöd, sőt még jobban, mert a visszamenő víz min 40-50fok.

Különben meg, aki már életében tűzelt csk fával, az tudja, hogy 40-50foknál lehetetlen jobban felmelegíteni a víz, pláne egy szigetelelen házat, fel se tudsz fűteni csak fával, a szigetelt háznál meg működi, hogy óránként egy nagyobb fát teszünk rá, és meleg van.

Persze aki erre nem képes, ott a félmillás puffertartály :D

2016. okt. 2. 10:16
 14/19 anonim ***** válasza:

Mi köze a fának ahhoz hogy nem lehet egy házat kifűteni?

Ha nem lehet kifűteni, vagy kicsi a kazán vagy túl sok hőt igényel a ház a rossz szigetelés miatt.

A vegyestüzelésre tipikusan jellemző, hogy a nyereség és az igény nem egy időben jelentkezik. Ezért kell egy tároló.

2016. okt. 2. 11:25
 15/19 anonim ***** válasza:

komolyan lehet valaki ilyen sérült??????

Akkor szaunázol, ha telerakod szénnel a kazánt.

Megoldás: ne rakd tele.

Egy hőszigetelt háznál a lassú lehűlés nem érzékelhető, mert hőszigetelt, ha nincs akkor meg rossz ahogy van ...

2016. okt. 2. 11:31
 16/19 anonim ***** válasza:
1000 literes puffer 92 eFt. A plusz csövezés még pár tízezret hozzá dob. De nagyon távol van az még a félmillától. Azt a visszamenő hőmérséklet 40-50 fokot nem nagyon értettem, hogy az jó vagy rossz -e az ítélet alapján de szakmailag eléggé nagy baj,ha a visszamenő 40 fokos a kazánnál. Azért szokás betenni egy keverőágat egy termikus szeleppel, hogy ne legyen a kazánra visszamenő hőfok nagyon 60 fok alatt. Kazán élettartamát növeli. Fával simán ki lehet fűteni bármilyen házat csak előtte ki kell számolni a hőigényt aztán annak megfelelően kazánt választani. Ne dezinformáljuk a kérdezőt.
2016. okt. 2. 13:06
 17/19 anonim ***** válasza:

befejeztem a vitát.

Ember!!! Minnél hidegebb a víz, annál több hőt tud a kazán neki átadni!!! ennyi erővel vízcső se legyen, csak a kazán, aztán majd felmelegszik az egész ház valahogy.

Ember!!! a kazán arra van kitalálva, hogy a hideg vízből meleget csináljon!!!!!

Ez már beteges.

2016. okt. 2. 13:14
 18/19 anonim ***** válasza:

"Ember!!! Minnél hidegebb a víz, annál több hőt tud a kazán neki átadni!!!"

Naés? Ennek most mi köze van bármihez??? Egy 24kW os kazán 1 óra alatt maximum (hatásfokkal most ne foglalkozzunk) 86,4 MJ energiát fog leadni. Q=c*m*dT

Ha a hőmérséklet különbség nő,akkor a tömegnek/tömegáramnak kell lecsökkenni. Fajhő az nagyjából konstansnak vehető ebben a tartományban. De én még mindig nem értem,hogy ennek mégis mi köze van bármihez is? A min. 60 °C visszatérő hőmérséklet azért kell,hogy ne legyen páralecsapódás a kazántesten belül >> ne legyen korrózió. Én legalábbis ezt írtam. De ez a visszatérő hőmérséklet nem egyenlő a hőleadóktól visszaérkező hőmérséklettel!!!Azt melegíti fel a keverőszelep segítségével 60 fokra. De ha az utolsó hozzászólás nem is nekem szólt akkor bocsánat.

2016. okt. 2. 19:22
 19/19 anonim ***** válasza:

"Miquel, ezt megint túlgondolod, mint a hűtőszekrénybe tett újságpapírt."

Szerintem összekeversz valakivel. Mi a ménkűt keresne az újság a hűtőben? Hogy ne veszítsen a frissességéből? :-))

A dolog energetikai részét más már (nagyon helyesen) megválaszolta. Annyit tennék hozzá, hogy a puffert is szokták szigetelni. Meg még annyit, hogy érdemes egyből hőcserélős puffert beépíteni, hogy ha később napkollektoros rásegítésben törjük a fejünket, akkor azt is rá lehessen kötni.

2016. okt. 3. 12:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!