Térkő alapjába kerület bontási törmelék? Milyen rétegek kellenek?
~15 cm vtg beton, (terheléstől függ)Pl gk bejáró! 2-3 cm homokágy, térkő, kvarchomok beseprűzve. Kétoldalt és a végek szegélykővel zárni az elcsúszás végett!
Kérdésedre nem tennék törmeléket!
#1 érthetően leírta! homok, vastagság stb..
A járdát természetesen diletálni kell!
Utolsónak: Igen, az első hozzászóló írt valamit.
Azt, hogy TANKOK esetében mi a megfelelő alap térkő alá ...
(15 cm beton alap)
Erre én pontosítottam, hogy GYALOGJÁRDÁRÓL LENNE SZÓ TÉRKŐBŐL. :-)
Ennek az alapjára, a térkő alatti RÉTEGEK ANYAGÁRA ÉS AZOK
VASTAGSÁGÁRA vagyok kíváncsi. Azt tudom, hogy ha betonból
lenne a járda, dilAtálni (helyesen A-val) kellene, hacsak
nem teszel bele vasbeton hálót ...
Szóval teljesen gyökér nem vagyok, Téged pedig megkérlek,
ha érdemben nem tudsz értelmes választ adni, inkább NE SZÓLJ HOZZÁ! ;-)
kérdező! menj olyan oldalra ahol lehet dühöngeni. Nagy betűkkel ír-miért kiabálsz? Az első szépen leírta a kérdésedre a rétegrendet! Második is szépen megfogalmazta, erre te osztod az észt! Ha a szakmához bornyú vagy akkor legalább itt ne mutasd ki! Szerencsétlen ember vagy aki felebarátját nem tiszteli! Ja add a pirosat, mert ehhez nem v annyira hülye... Br
Jut eszembe: mivel nem írtad a kérdésedbe -olvasd el, gondolom azért írta a ~15 cm-t , mert csak megsúgom :) a járda 10-12 cm vastag...
(((OFF:
Na, látom itt is megjelent egy ... Üdv Néked, Troll! :-)
Vegyük sorba:
1. CAPS LOCK - Hasznos, mivel kiemeli a lényeget. Erre még nem gondoltál?
Vagy talán lehet dőlten, aláhúzva, esetleg félkövéren is írni az oldalon?
Hmmm?
2. Szakma. - Nem mintha lényeges lenne, de Te sem tűnsz különösebben szakmabelinek,
egyébként értelmes(ebb) választ adtál volna. Bárki tudja, hogy a "járda kb. 10-12 cm".
De milyen járda? Legalább tetted volna hozzá, hogy BETONjárda esetén, a felfagyás
elkerülése végett ... Egyébként van, aki minimum 8 cm vastagságot javasol.
Amúgy szerinted erről szólt a kérdés?
3. Szerencse. - Köszönöm, e téren nem panaszkodhatom. Szerencsére. :-)
4. Felebarát, tisztelet. - Olvasd már el az első hozzászólásom legelső mondatát, oh Troll! :-)
Megköszöntem a válaszokat, noha nem bizonyultak 100%-ban hasznosnak. Ezt követően
pontosítottam, majd a 6. pontban is, hogy a TÉRKŐBŐL GYALOGJÁRDA készülne és annak
rétegrendjére lennék kíváncsi. Szerintem Te csak épp átfutottad a topikot, hogy egy
"trollkodáshoz" elegendő infóhoz juss, aztán uzsgyi! Adjunk a pógárnak!! :-(
Szánalmas. :-S
5. Nem kapsz, te se pirosat, se zöldet, nyugodj meg. Bár gondolom, az felizgatna. :-)
Csakhogy szürke egyéneknek nem jár szín ...
6. Az alábbiakban meglehetősen szakmai és részletes leszek, hátha másoknak is segíthetek ezzel. ;-)
Olyan haszonszőrű, értelmes és tudni vágyó egyéneknek, akik kérdéseikre választ keresve és nem
trollkodni vágyva tévednek eme remek oldalra ...
ON:)))
Ma jártam egy tüzépen, ahol érthetően elmagyarázták. Megosztom, hátha másoknak is segít:
TÉRKŐBŐL RAKOTT GYALOGJÁRDA alá beton alap nem szükséges.
Helyette, a föld kitermelését és a föld alap ledöngölését (azaz az ún. tükör elkészítését)
követően, TÖLTŐMURVA kerül ALAPként: 12-20-as, vagy inkább 20-55-ös (mm-ben kifejezve)
frakciójú (azaz szemcseméretű) kőzúzalék. Az alap vastagságának megválasztásánál figyelembe
kell venni a talaj szerkezetét, de 8-10 cm minimális vastagságot ajánlott tartani minden esetben.
Ezt a réteget tömöríteni (ledöngölni) szükséges, lehetőség szerint lapvibrátorral, vagy döngölőbékával.
((Egyik sem olcsó, ezért többnyire marad a bérlés.))
Az alap elkészülte után következik az ÁGYAZÓMURVA réteg. (Tehát NEM HOMOKÁGY, ahogy azt sokan gondolják,
illetve ami a régi gyakorlat volt. A gond az ugyanis, hogy a homok agyagosodik, illetve könnyebben kimosódhat ...)
Az ágyazómurva lehetőség szerint 2-5 mm-es frakciójú kőzúzalék, aminek javasolt vastagsága 2-3 cm.
Ebbe ütögetjük bele a térköveinket gumikalapáccsal.
Végül (lehetőleg mosott) folyamhomokkal (szürke homok) besöprűzzük a felületet, mintegy "fugázva" a
térkövezésünket. Ezt a következő napokban-hetekben többször meg kell ismételnünk (illetve az első pár eső után is),
míg a hézagok teljesen és véglegesen fel nem telnek.
Fontos: Már a tükör készítésekor törekednünk kell egy minimális lejtés kialakítására a preferált irányban
(legalább 5%) és ezt tartani kell az egyes rétegek és maga a térkő lerakásakor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!