Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Térkő alapjába kerület bontási...

Térkő alapjába kerület bontási törmelék? Milyen rétegek kellenek?

Figyelt kérdés
2016. júl. 31. 22:29
 1/9 anonim ***** válasza:

~15 cm vtg beton, (terheléstől függ)Pl gk bejáró! 2-3 cm homokágy, térkő, kvarchomok beseprűzve. Kétoldalt és a végek szegélykővel zárni az elcsúszás végett!

Kérdésedre nem tennék törmeléket!

2016. júl. 31. 22:45
 2/9 anonim ***** válasza:
Ma már nem szokás a bontási törmeléket így felhasználni. Semmihez. Térkő alá beton vagy murva.
2016. júl. 31. 23:01
 3/9 anonim ***** válasza:
Én a kocsibeállót és a ház elé csináltam egy kis parkolót. Oda a régi járda törmelék egy részét tettem ami nagyon apró maradványokból állt. Utána vastagon befedtem murvával 5 cm vastagságban hogy ha ráteszem a térkövet szintben legyen az úttal és a gyeppel az udvaromon. A térkövet 2 sorba felhelyeztem és gumikalapáccsal ütöttem be, majd utána szegélyt az aszfalt és a térkő között betonnal csináltam meg. Az udvaron a kocsi beállót pedig szereztem oda a térkőhöz való szegélyt hogy ne csússzon el. A térkövek közti részeket ugyanúgy murvával tömítettem be amit besöpörtem a maradékokat pedig szét söpörtem a maradék területen amit az eső szépen lemosott.
2016. aug. 1. 00:17
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Gyalogjárda alá is kell beton? Milyen vastagságú? Ezt bevasalni vagy dilettálni szükséges? A beton helyettesíthető sóderrel? Ha igen, annak milyen vastagnak kellene lennie minimum? A beton vagy sóder fölé térkő ágyazáshoz hány centi zúzalék, vagy homok szükséges? A sárga homok, vagy a kőzúzalék jobb erre a célra és a lejtés megadásához? A térkő fugáit ugye folyamhomokkal (szürke) szokták besöpörni?
2016. aug. 1. 10:05
 5/9 anonim ***** válasza:

#1 érthetően leírta! homok, vastagság stb..

A járdát természetesen diletálni kell!

2016. aug. 1. 19:46
 6/9 A kérdező kommentje:

Utolsónak: Igen, az első hozzászóló írt valamit.

Azt, hogy TANKOK esetében mi a megfelelő alap térkő alá ...

(15 cm beton alap)

Erre én pontosítottam, hogy GYALOGJÁRDÁRÓL LENNE SZÓ TÉRKŐBŐL. :-)

Ennek az alapjára, a térkő alatti RÉTEGEK ANYAGÁRA ÉS AZOK

VASTAGSÁGÁRA vagyok kíváncsi. Azt tudom, hogy ha betonból

lenne a járda, dilAtálni (helyesen A-val) kellene, hacsak

nem teszel bele vasbeton hálót ...

Szóval teljesen gyökér nem vagyok, Téged pedig megkérlek,

ha érdemben nem tudsz értelmes választ adni, inkább NE SZÓLJ HOZZÁ! ;-)

2016. aug. 2. 09:18
 7/9 anonim ***** válasza:

kérdező! menj olyan oldalra ahol lehet dühöngeni. Nagy betűkkel ír-miért kiabálsz? Az első szépen leírta a kérdésedre a rétegrendet! Második is szépen megfogalmazta, erre te osztod az észt! Ha a szakmához bornyú vagy akkor legalább itt ne mutasd ki! Szerencsétlen ember vagy aki felebarátját nem tiszteli! Ja add a pirosat, mert ehhez nem v annyira hülye... Br

Jut eszembe: mivel nem írtad a kérdésedbe -olvasd el, gondolom azért írta a ~15 cm-t , mert csak megsúgom :) a járda 10-12 cm vastag...

2016. aug. 2. 10:53
 8/9 anonim ***** válasza:
járda 10-12 cm vastag... és csak 1/2 ig vagy gyökér! xD
2016. aug. 2. 10:54
 9/9 A kérdező kommentje:

(((OFF:

Na, látom itt is megjelent egy ... Üdv Néked, Troll! :-)

Vegyük sorba:

1. CAPS LOCK - Hasznos, mivel kiemeli a lényeget. Erre még nem gondoltál?

Vagy talán lehet dőlten, aláhúzva, esetleg félkövéren is írni az oldalon?

Hmmm?

2. Szakma. - Nem mintha lényeges lenne, de Te sem tűnsz különösebben szakmabelinek,

egyébként értelmes(ebb) választ adtál volna. Bárki tudja, hogy a "járda kb. 10-12 cm".

De milyen járda? Legalább tetted volna hozzá, hogy BETONjárda esetén, a felfagyás

elkerülése végett ... Egyébként van, aki minimum 8 cm vastagságot javasol.

Amúgy szerinted erről szólt a kérdés?

3. Szerencse. - Köszönöm, e téren nem panaszkodhatom. Szerencsére. :-)

4. Felebarát, tisztelet. - Olvasd már el az első hozzászólásom legelső mondatát, oh Troll! :-)

Megköszöntem a válaszokat, noha nem bizonyultak 100%-ban hasznosnak. Ezt követően

pontosítottam, majd a 6. pontban is, hogy a TÉRKŐBŐL GYALOGJÁRDA készülne és annak

rétegrendjére lennék kíváncsi. Szerintem Te csak épp átfutottad a topikot, hogy egy

"trollkodáshoz" elegendő infóhoz juss, aztán uzsgyi! Adjunk a pógárnak!! :-(

Szánalmas. :-S

5. Nem kapsz, te se pirosat, se zöldet, nyugodj meg. Bár gondolom, az felizgatna. :-)

Csakhogy szürke egyéneknek nem jár szín ...

6. Az alábbiakban meglehetősen szakmai és részletes leszek, hátha másoknak is segíthetek ezzel. ;-)

Olyan haszonszőrű, értelmes és tudni vágyó egyéneknek, akik kérdéseikre választ keresve és nem

trollkodni vágyva tévednek eme remek oldalra ...

ON:)))

Ma jártam egy tüzépen, ahol érthetően elmagyarázták. Megosztom, hátha másoknak is segít:

TÉRKŐBŐL RAKOTT GYALOGJÁRDA alá beton alap nem szükséges.

Helyette, a föld kitermelését és a föld alap ledöngölését (azaz az ún. tükör elkészítését)

követően, TÖLTŐMURVA kerül ALAPként: 12-20-as, vagy inkább 20-55-ös (mm-ben kifejezve)

frakciójú (azaz szemcseméretű) kőzúzalék. Az alap vastagságának megválasztásánál figyelembe

kell venni a talaj szerkezetét, de 8-10 cm minimális vastagságot ajánlott tartani minden esetben.

Ezt a réteget tömöríteni (ledöngölni) szükséges, lehetőség szerint lapvibrátorral, vagy döngölőbékával.

((Egyik sem olcsó, ezért többnyire marad a bérlés.))

Az alap elkészülte után következik az ÁGYAZÓMURVA réteg. (Tehát NEM HOMOKÁGY, ahogy azt sokan gondolják,

illetve ami a régi gyakorlat volt. A gond az ugyanis, hogy a homok agyagosodik, illetve könnyebben kimosódhat ...)

Az ágyazómurva lehetőség szerint 2-5 mm-es frakciójú kőzúzalék, aminek javasolt vastagsága 2-3 cm.

Ebbe ütögetjük bele a térköveinket gumikalapáccsal.

Végül (lehetőleg mosott) folyamhomokkal (szürke homok) besöprűzzük a felületet, mintegy "fugázva" a

térkövezésünket. Ezt a következő napokban-hetekben többször meg kell ismételnünk (illetve az első pár eső után is),

míg a hézagok teljesen és véglegesen fel nem telnek.

Fontos: Már a tükör készítésekor törekednünk kell egy minimális lejtés kialakítására a preferált irányban

(legalább 5%) és ezt tartani kell az egyes rétegek és maga a térkő lerakásakor is.

2016. aug. 2. 23:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!