Kőporos, kapart vakolat készítése során keletkezett nagyobb mennyiségű hulladék anyagot (CEMENTES KŐPOR: zúzalék-szerű, de cementporos) fel lehet használni térkő alá alapként? Esetleg keverve sóderrel / zúzalékkal? Ha igen, milyen arányban?
Értem. :) És szerinted a cementpor nem okozhat gondot olyan szempontból, hogy esetleg kimosódik,
lebomlik, vagy ilyesmi? Mondjuk igaz, sóderágyat is szokás rakni alá és abból sem mosódik ki
(feltételezem) a folyamhomok. De a cement azért finomabb anyag ... Talán az a legbiztosabb megoldás,
ha sóderágy tetejére, zúzalékhoz keverten terítem el. Vagy fölösleges ennyire belemenni?
Először is köszönöm a válaszokat. :)
A térkő egy kis része a jelenlegi beton járdára kerülne (kb. 50 cm
széles sáv), ami a házat körülveszi. Ezt szeretnénk megtoldani
+30-40 cm-vel szélességében, hogy a falak külső hőszigetelése esetén
se szűküljön be ez a ház körüli járda.
Mivel gyalogjárdáról lenne szó, az csak homokos kavics ágyon (sóderágyon)
nyugodna majd az eredeti elgondolás szerint. Feltételezem, ebben az esetben
elegendő lehet a homokos kavics (sóder) alapként. Ugyanakkor, mivel a külső
falakon jó pár m2-t újra kellett vakolnom, egyben kapart vakolat maradékkal
is tudnám dúsítani ezt az alapot.
Tehát lenne a térkő alapban: sóder és hulladék kőporos vakolat (ami a kikaparás
során "porítódott"). Ez utóbbi különböző szemcseméretű (fehér) kőporból, egy kevés
homokból és cementből áll (meg persze a mészpótló adalékból, ami a keverővízhez lett
keverve). A kikaparás ugyebár félig megkötött állapotban történik, tehát igen, ez
a cement már messze nem a zsákban lévő cement liszt-szerű állagára emlékeztet ...
További kérdéseim (tudom, ezek már újabb kérdések lehetnének, mégis ide tartoznak):
1. Ahol nincs beton járda jelenleg (termőföld-gyep), ott milyen vastag sóderágy
szükséges? Tehát minimum milyen mélyen kell kiszedni a földben a "tükröt" és
erre hány cm kerüljön a fenti keverékből alapnak?
2. A termőföld kiszedése után a tükröt gondolom, le kell döngölni és a beleöntött töltést
is tömöríteni kell, ugye? Ezt (gyalog)járdánál elég lehet manuálisan (pl. nyeles fatuskó,
betonoszlop darab, stb.) megtenni, vagy mindenképp "békát" kell szerezni hozzá?
3. Eszembe jutott az is, hogy a 2-es pontban részletezett megoldás helyett betonozhatnék is
egy min. 10 cm-es alapot és erre rakhatnám a térkövet (vagy a térkő alapot?) mivel nem
olyan nem területről van szó. Melyik lenne jobb megoldás (2, vagy 3)?
4. A betonjárda alapú sávot illetően (belső kb. 50 cm): a térkő lejtését célszerűbb zúzalékkal
megadni, vagy ide is kerülhet (átrostált) sóder, illetve esetleg a fenti keverék alapként?
Nyilván itt nem kell tömöríteni, ha 8-10 cm vastag (szerintem bevasalt) beton az alap,
ugye? :)
5. A besöpréshez sima folyamhomok (szürke homok) megfelelő?
1.)Az ilyen járdának, elég a 30cm vastag kavics ágyazat. Tehát 30+ ágyazóréteg vastsgság + burkolat vastagság.
2.)Termett talajt nem kell. Minden egyébb esetben tömörítés szükséges. Kézzel nem lehet megfelelő minőségben el végezni a tömörítést.
3.) Nagyforgalmú utak, parkolók megoldása a méretezett, vasalt, beton lemezalap. Felette 10cm sóder, vagy mosott kavics ágyazat. A vízelvezetést a betonalap felső síkja (is) végzi.
Itt ésszerübb a kavics ágyazat.
4.)A vízelvezetés már a tükör készítésekor kezdődik. A tükör lejtése min. 4-5% legyen. Ezt követik a felette lévő rétegek is.
A járda melletti zuzalék ágyat gondosan kell tömöríteni. Erre kerüljön az ágyazó réteg. Azt nem kell tömöríteni.
5.)Mosott homok legyen.
1. Értem. Mondjuk akkor 20 cm vastag sóderágy lenne, hogy mindkettőtöknek igaza legyen. ;-)
A "30 + ágyazóréteg vastagság" részt viszont nem értem. Ki tudnád fejteni kérlek, pontosan hogy
gondolod a rétegrendeket? Tehát ki van szedve a tükör (és le van döngölve a föld). Mi követi?
Mivel nagyobb kavicsok is lehetnek benne, én a sódert gondolnám alulra, aztán a zúzalék-cementes
kőpor keveréket ágyazóként, de az egyes rétegek vastagságát illetően nem tudom, mi lenne
célszerű. Vagy CSAK sóderrel és a hozzá kevert, kikapart kőporos vakolatmaradékkal is lehetne
alapozni-ágyazni?
5. "A tükör lejtése min. 4-5% legyen." - Ezt egyszerű vízmértékkel hogy tudom kimérni?? :-O
6. "Mosott homok." - Van egy csomó szürke homokom. Házilag ez a mosás kivitelezhető? Hogyan?
Mindenképp szükséges?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!