Vályogból 10-15 méter magas teherhordó falakat lehet építeni? Továbbra is földszintes épületről beszélünk, de egy barokk könyvtár belmagaságával.
még az öt méter is veszélyes keret nélkül...a tizenöt méter az már torony..
vasbeton vázba esetleg...
Utolsó háromnak köszönet! :)
Unátanéztem, ez a Fachwerkhaus stílus megtetszett, egy ötletnek nem is rosssz! :)
Ha emellett döntök, akár vályogtéglákkal ( [link] akár ezzel a metódussal ( [link] töltöm ki, egy tíz-tizenöt méteres belmagasságot el tudok érni?
Hármas: valamivel részletesebben el tudod magyarázni a pilléres, vasbeton koszorús módszert?
Ötös: szinte hihetetlen, hogy csupán fából (nem gondolnánk időtálló anyagnak), illetve "sárból" ilyen magas épületeket fel tudtak húzni, és évszázadok alatt se roskadtak össze. :)
Tisztelt Kérdező!
Vályogból a földrengésbiztonsági előírásoknak megfelelendő nem lehet önállóan tartó falat építeni, csak ahogyan a korábbi hozzászólók is leírták vagy favázas szerkezettel, ahol a vályog kitöltő szerepet lát el. Ez azért is kedvelt és tartós megoldás, mert a vályog elvonja a fától a nedvességet, konzerválja azt. Egyébként Jemenben még ma is állnak a több emeletes vályog épületek...
Ezen kívül az is jó megoldás lehet, ha 2 méterenként égetett tégla pilléreket építész be és közzé kerül a vályog.
A vasbeton, nekem ökológiai szempontok miatt csak 3-ik opció,de az is működik.
Vannak gyártósoron készült minősített vályog építőanyagok, vályogtéglák, habarcsok, vakolatok és szárazépítészeti anyagok is. A gépi vályogtéglának a nyomószilárdsága megegyezik az Ytong közepes falazóelemével - szóval annyira rossznak nem mondanám.
Vályogra itthon csak előszabványunk van, a németeknél a Lehmbau Regeln és 2014. szeptembere óta DIN szabvány is létezik, mely a gyári körülmények között gyártott vályog építőanyagokra vonatkozik.
Itthon a Fachwerk házaknak a legnagyobb szakértője: Bíró Árpád jóbarátom keress rá a neten.
Remélem tudtam segíteni, üdvözlettel:
Bíró Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!