Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Betonoszlop leásása, rögzítése...

Betonoszlop leásása, rögzítése mivel?

Figyelt kérdés

2.8m-es betonoszlopokat szeretnénk leásni, h. később drótfonatot/borostyánt tartsanak meg.

De gondolom ez nem csak annyiból áll h. fúr az ember egy 80cm mély luykat, bele az oszlop, majd betement, mert túl ingatag lenne így.

Mivel szokás ezt rögzíteni? elég kavicsot szórni bele?

2016. ápr. 3. 13:20
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
75%
fúrsz egy lyukat és kiöntöd betonnal
2016. ápr. 3. 13:23
 2/17 anonim ***** válasza:
78%
Ehhez egyáltalán nem kell kiönteni betonnal, leásod kb 80 cm-t betöltöd földdel, közben döngölöd, ha nagyon precíz akarsz lenni iszapolod is és kész
2016. ápr. 3. 14:10
 3/17 anonim ***** válasza:
93%

ha nem betonozod, akkor semmi egyébbel nem szokták rögzíteni, mint földdel.

ha 80 cm a föld alatt van, mitől lenne ingatag?

mi tavaly csináltunk kerítést, nagyon régi faoszlopokat ástunk ki. kemény meló volt, pedig semmi egyéb nem volt, csak a föld meg a fa.

az oszlopnak elég nagy súlya is van, nem fogja meglengetni semmiféle szél.

2016. ápr. 3. 18:26
 4/17 TappancsMancs ***** válasza:

Ja :D Vehetsz kézi döngölőt vagy gépit, azt lehet kölcsönözni is. Hát vagy kérni valakitől. Ha nem költenél kézire sem akkor egy 5kg-os súlyzótárcsa is megteszi, ha nem félted hogy a festésén meglátszódik. Rögzíted egy nyélre és hajrá. Döngölni érdemes úgy hogy 20cm-enként. Jobb a hatásfoka kézinél mint egyben 80 centit. Annyit talán még gépi se vinne annyira. Amúgy az első eső ülepíti és max ráteszel még egy réteget.

[link]

Egy jó tanács. Hazai pályán nagyon el szokták hanyagolni a kültéri betont. Nemrég volt egy elképesztően lerongyolódott beton kerítés itt, meg kell mondjam nem is írtam rá mert mállott szét. Na mindegy. A lényeg hogy nem fogod megbánni ha 20 év múlva még nem így néz ki:

[link]

Csak röviden: 1 magasnyomásúval kinyomatni a port a pórusaiból (száradás), 2 beton pórustömítő (kihagyhatod de jó dolog), 3 kültéri beton festék alapozó, 4 kültéri beton festék (2 réteg). Furatoknál mielőtt belemenne a tipli nyomni bele kültéri építési szilikont (kicsit) hogy tömítse repedés ellen. De legalább erős mosás nagy nyomáson és kültéri beton festék.

Sokkal tartósabb és szebb is. Később nem kell repedést és mállást pótolni csak átfesteni.

Például:

https://www.youtube.com/watch?v=22n0EGnDsRQ

[link]

2016. ápr. 3. 20:01
 5/17 anonim ***** válasza:
65%

Ugyanilyet ástam le földbe, döngölve.

Drótkerítésnek jó volt.

De tettem rá nádat, úgy már nem. Kb hasonló ha befutja a borostyán, beletol a szél és megdőlnek az oszlopok.

Most ástam körbe őket és beöntöttem betonnal.

2016. ápr. 3. 21:33
 6/17 anonim ***** válasza:
Én simán le szoktam ásni, és mikörben temetve vna vissza pár angyobb követ az oszlop köré a földbe.
2016. ápr. 4. 01:39
 7/17 anonim ***** válasza:
84%

akkor vmit nagyon szrul csináltál, ha egy borostyán miatt a szél meg tudja mozdítani a FÖLDET.

80 centi mélyen...

2016. ápr. 4. 07:01
 8/17 anonim ***** válasza:
58%

Utulsó.

Igen azt rontottam el, hogy nem betonba raktam rögtön.

Szerintem könnyen elképzelhető, hogy a 15cm széles betonoszlopot a földben simán kimozgatja ha a nádba beletol a szél.

2016. ápr. 4. 08:44
 9/17 anonim ***** válasza:
86%

szerintem te ezt csak elképzeled, mert hogy nem találkoztál még az életben leásott oszloppal, az fix.

ha rendesen lerakják, bármiféle betonozás nélkül, az ott lesz még 50 év múlva is, egy centivel sem arrébb.

a borostyán meg a nád kb egyenlő a semmivel ebben az esetben.

amiket mi kiástunk tavaly, azokra hullámpala volt rögzítve, az volt a kerítés. van fogalmad róla, milyen súlya, ereje van ennek, ha oldalról tolja a viharos szél?

még csak kicsit sem mozgott az oszlop a földben.

hidd el, régen (sőt, még most is) nagyon-nagyon sok vidéki ház kerítése nincs lebetonozva, és a legtöbb, már ami normálisan lett megcsinálva, évtizedek óta ugyanott áll, és nem dűlöngél.

2016. ápr. 4. 17:51
 10/17 anonim ***** válasza:
57%
Max egy támlemezt szoktak használni, ha van valami kitüntetett irány, amerre az erők nagyobbak. De átlagtalajban az átlag villanyduc is csak le van állítva, és visszatemetés közben félszívvel döngölve. Igaz, annak az alja nehezebb, mint a teteje.
2016. ápr. 9. 06:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!