Mitől függ hogy egy teleknek hány százaléka beépíthető?
Minden esetben építési telekről van szó, de pl. láttam olyat ahol 600 nm-nek a 30%-a beépíthető, meg olyat is, ahol 850 nm-nek (külvárosi rész) az 5%-a beépíthető.
Na most ha valaki megvesz egy külvárosi részt 850 nm-el, akkor nem ~42,5 nm-es házra korlátozni azért nagy bunkóság.
A helyi önkormányzati rendelettől függ, semmi mástól.
Én zártkertben lakom, itt 30%, de valóban van 5%-os is a környéken. Ilyenkor icipici, de több szintes házban kell gondolkodni.
A beépítést a Helyi Építési Szabályzat szabályozza. Korlátozza a beépítési %-ot és az építmény magasságot is (más egyebek mellett). Lakóterületen jellemzően 25-60 % között van a beépíthetőség, üdülő területen 15-30 % körül. A zártkert lassan megszűnik, nem is lakhatásra, üdülésre tervezték, ezért volt 5 % körül a beépíthetőség (csak szerszámos kamra, terménytároló volt építhető eredetileg).
Egy ingatlan vásárlása előtt ezért fontos kikérni egy építész véleményét, vagy érdeklődni a helyi építéshatóságon, hogy ne sózzanak ránk egy használhatatlan telket.
"A zártkert lassan megszűnik"
Ezt honnan veszed?
Nem köteledés, hanem tényleg érdekel.
Tény, hogy nem egy modern formaság, de attól még létezik.
Amikor mi 5-6 éve házat kerestünk, és egy részére hitelt vettünk fel, a csapból is az folyt, de már 10 éve is, hogy zártkertre nem adnak hitelt.
Mi a saját kis falunkban vettünk, ami zártkert, és teljesen alaptalannak bizonyult a pletyka, mert nem volt semmi probléma, és a faluban van egy csomó hiteles ház a miénken kívül.
A beépíthetőségen kívül mire lehet még hatással, hogy bel vagy külterület, vagy zártkert?
A zártkerteket idén év végéig ki lehet venni a művelés alól. Így beépíthető területté (lakó/üdülő) válik. Ha nem teszi meg a tulaj, mezőgazdasági területté válik, művelni kell (eredetileg is művelési kötelezettség van rajta).
A zártkert nagy problémája, hogy nincs megfelelő út-, és közműhálózat, sokszor beépítésre alkalmatlanok a telkek. Távol van a "civilizációtól" - iskola, boltok, stb.
Tudom, sokan erőlködnek vele, nagyon kompromisszumos megoldás, ezért olcsó.
Ja, hát ilyesmivel nem akarok foglalkozni, mármint átminősíttetni, vagy hasonlók.
Amit írsz, az 30-50 éve még biztos így volt, de mára már annyian költöztek ki a városokból, és ezeken a helyeken is sok esetben van ovi, suli, bolt, orvos, stb.
Nálunk 3 bolt van a faluban.
A közlekedés 15 éve, amikor kiköltöztünk, szó szerint egy katasztrófa volt, de ma már rendben van, nem panaszkodom. Így busszal hamarabb beérek a belvárosi munkahelyemre, mint aki a városban lakik, csak a másik végén. (nem Pest)
A szomszédos kis zártkerti településnek (én falunak hívom) családi napközije, vendéglője van, mert főút mellett van. De attól még zártkert, és olcsó.
Szerintem a 90-es évek óta tart ez a tendencia, hogy a lakótelepekről kiköltöznek a családok, mert élhetőbb, és olcsóbb itt az élet.
ha felfelé terjeszkedsz, az nem számít bele a beépíthetőségbe.
a 10-20 % nem rossz, 900 nm-nél ez 90 vagy 180 nm, az többnyire elég egy családi háznak.
furcsa véletlen, de épp tegnap dobták be a kommunális adóról szóló értesítést. nálunk közmunkások hordják, nem posta hozza. és ebben volt egy kis papír is erről a zártkertes dologról, így már képben vagyok.
idén ingyenesen lehet kérni az átminősítést. de ez nem jelenti azt, hogy megszűnnének a zártkertek, csak hogy a telket kivonják a művelésből. azaz leveszik róla a jelzést, hogy az egy gyümölsös, vagy szőlő. de attól még zártkert marad.
értem hogy elég a 90, de az a gond vele, hogy a jövőre is tervezni kell. A legjobb egy olyan telek ahol 150 nm beépíthető.
Most egy 138 nm-es családi házban lakom, és nincs más csak 3 szoba konyha nappali. Arról nem is beszélve, hogy gondolom a beépíthetőség nem a hasznos alapterületet nézi hanem az elfoglalt területet mert egyébként csak 108 nm a hasznos beltér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!