Az 5%-os építési ÁFÁ-hoz ilyen feltételek is
társulnak?
Figyelt kérdés
Családi házat szeretnénk építeni kivitelezővel, sokat olvasgattunk az Áfa csökkentésről is, azonban az egyik oldalon találtam egy olyan feltételt, miszerint az Áfa visszaigénylés után 10 évig nem adható el az ingatlan. Vajon igaz ez a hír, 10 évig köteles vagyok a házat használni, nem adhatom el? Nem tervezzük elhagyni a házat 10 éven belül, de bármi közbejöhet, ami miatt el kell adni egy házat, költözés, másik munka, bármi... így 10 évre nem kötöm le magam egy helyre. Ezenkívül azt is olvastam, hogy a magyar állam a visszaigényelt Áfa miatt jelzálogjogot formál a házra... ezek tényleg igazak? Hol találhatnék erről hiteles forrást?
"Kötelezettséget kell vállalnia az igénylőnek arra is, hogy az építés esetén az utolsó részfolyósítást követően legalább a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom megszűnéséig a lakás lakóhelyéül szolgál."
"10 évig terjedő időszakra a Magyar Állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre."
2016. jan. 19. 18:21
2/10 anonim válasza:
magyar közlöny dec 29..... olvasgass ott mert az a tuti
2016. jan. 19. 18:55
3/10 xswerdy válasza:
Te is kevered az 5% ÁFÁ-t, meg az ÁFA visszaigénylést.
5% ÁFA: ha veszed, vagy generálkivitelezővel építteted. nincs semmi extra feltétel, csak a méret, háznál max. 300nm. Építhetsz 10-et is, kiadásra is, stb.
ÁFA visszatérítés: akkor van, ha Te magad építed (egyenként állapodsz meg a mesterekkel). Ekkor mindenki 27% ÁFÁ-val számláz, amit 5 millióig visszaigényelhetsz. Itt van sok plusz feltétel. Nem lehet másik lakásod, be kell költöznöd, 10 évig ott kell laknod... Szóval ebből csak egyet tudsz csinálni, és azt se könnyen.
2016. jan. 19. 19:11
4/10 A kérdező kommentje:
Ha magam megveszem a telket és azon készre építtetem egy építő céggel, az melyik kategóriába esik? És mi van, ha ez a cég mégis 27%-os Áfát számol fel?
Elnézést, de engem csak az ÁFA-ügy érdekel, a CSOK nem, mivel külföldön dolgozom és ezesetben nem kaphatok ilyen jellegű támogatást.
2016. jan. 19. 20:12
7/10 anonim válasza:
A te eseted az 5%os áfa.
2016. jan. 20. 09:03
8/10 anonim válasza:
Ha Magyarországon építkezel, úgy tudom, hogy külföldi munkára is ugyanúgy jár. Amit belinkeltem, több mindenről szól, kár, hogy nem néztél bele.
2016. jan. 20. 12:57
9/10 xswerdy válasza:
Az ÁFA tv szerint az is az 5% ÁFÁ-ba tartozik, ha a te telkeden építtetsz generál-kivitelezővel. Nem számolhat 27% ÁFÁ-t a törvény szerint, ahogy a könyvesbolt sem a könyvre. Ugyan úgy 5% ÁFÁ-s termékek.
2016. jan. 20. 15:28
10/10 anonim válasza:
elég vékony a jogi határ a generál és nem generálkivitelezés között. Nem fog 5%os számlát adni senki, az építő akarja elcsalni. 1000 kiskapu van.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!