Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Miért épít mindenki ugy hogy...

Miért épít mindenki ugy hogy 30 as tégla plusz 10 cm EPS?

Figyelt kérdés

Nemsoká kezdünk építkezni és engem kicsit zavar az EPS mert nem szellőzik tőle a fal.

Nekem szimpatikusabb a 38 as vagy 44 es K tégla ami önmagában is teljesítí a követelményeket,akkor meg minek EPS?

2016. jan. 16. 20:51
 1/3 anonim ***** válasza:
48%
Mindenki?? Én anno 38-assal húzattam fel a házat, de több ismerősöm is van, aki ezt használta.
2016. jan. 16. 21:49
 2/3 anonim ***** válasza:

Igazából mindenki abból építkezik amiből szeretne, amit az ismerősök ajánlanak, vagy amit az építész ajánl. Valóban, egy szigetelés nélküli falazat jobban "szellőzik", de ez igazából elhanyagolható.

Pl: a 30N+F tégla ára ~250Ft/db, a 44K ~500Ft, a mi esetünkben kb 3000db tégla kellett, ami 3000x250= 750.000Ft különbség, ami önmagában olcsóbb mint a külső szigetelés kb 1,5milliós költsége. Viszont a 44-es tégla 14cm-rel több helyet vesz el a térből mint a 30-as. szintén a mi esetünkben 72 fm főfalat kellett építeni (külső és belső teherhordó), ami 72m x 0,14m = 10,08m2, azaz a 44K tégla 10m2-el több helyet igényel, aminek az "értéke" 200.000Ft/m2-el számolva 2millió. Ehhez jön még az előbb említett 750e ft anyagkülönbség, valamint ha nincs szigetelés akkor a házat kívülről is illik bevakolni, ami szintén költség, nem is kevés. Összesítve 2mill+0,75mill+~0,75mill = 3,5millió, azaz kb 2millióval drágább mint a 30n+f + 10cm hőszig. Valamint a külső hőszigeteléssel az esetleges hőhidak is kiküszöbölhetőek.

Persze a fenti összegek a mi esetünkben érvényesek :)

2016. jan. 17. 11:23
 3/3 anonim ***** válasza:

Amikor építkeztem, engem is mindenki ezzel sokkolt, hogy nem fog szellőzni a fal. Aztán olvastam erről sok szájhagyományt és urbanlegendet. És néhány tudományos közleményt is sikerült elolvasnom. És rájöttem, hogy én az ablakokon kersztül akarok szellőztetni, és nem a falon keresztül. (Bőven egy százalék alatti az a pára, ami a falon keresztül el bírna menni, ha minden réteged erre alkalmassá van téve) A 38 centis falazatra 15 centis hungit rakattam, és telibe kenettem. Nekem ne keringjen a levegő a hungi és a fal között.

És működik, és nagyon korrekt. A födémen is 7 cm szórt poliurethán hab a szigetelés, ami teljes légtömörséget ad, és párazáró. Az ablakok is jól zárnak. Ha a benti felmosás, ruhaszárítás miatt megemelkedik 50% fölé a páratartalom (ami mérek) akkor egy kereszthuzattal kiengedem és kész. Sehol semmi penészedésre utaló jel.

Szóval ne a falon keresztül szellőztess...

2016. jan. 18. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!