Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » CSOK támoatás felvehetö erre...

Csitta82 kérdése:

CSOK támoatás felvehetö erre a tetötér beépitésre?

Figyelt kérdés

A szüleimnek van egy családi háza. Erre szeretnék én tetöteret épiteni(külön lakás lesz!)

.Van két gyerköc, igy ugy tudom hogy kapok hozzájárulást az épitéshez. Akkor is kapok, ha az ingatlan amire a tetötér rákerül, nem az én nevemen van? Ha nem, akkor hogy lehetne ezt kivitelezni? Köszönöm a válaszokat.

2016. jan. 13. 13:54
 1/5 anonim ***** válasza:

Csak tipp, de

társasházat lehet alapítani, ahol a felső szint önálló tulajdon.

Viszont 3x30 négyzetméter 190 cm-es belmagassággal is feltétel.

2016. jan. 13. 16:22
 2/5 anonim ***** válasza:
Elég 60 négyzetméter hasznos alapterület, ahol a belmagasság legalább 190 cm. Ez sok háznál kivitelezhetetlen, mert egyszerűen nem lesz elég a terület ott fent, vagy teljesen új tetőt kell készíteni, vagy meg kell erősíteni a födémet. Kell konyha és legalább egy fürdőszoba, külön víz, villany, gázóra és külön bejárat. Ha új lakás alakul ki, akkor annak kell, hogy legyen tulajdonosa. A csok-ot csak olyan ingatlanra kaphatjátok, ami te és a férjed nevén lesz, hiszen a ti otthonteremtéseteket támogatja az állam. És vállalni kell még egy gyereket. Gond akkor lesz, ha nem sikerül 4 év alatt teherbeesned, mert akkor a 7,4 milliót a jegybanki alapkamat ötszörösével kell visszafizetnetek. Vagy végig kell csinálnotok öt lombikot.
2016. jan. 13. 21:30
 3/5 anonim ***** válasza:

A tetőtér beépítés miért számít lakásnak?

Mert, ha ház akkor...: "A jelenlegi 60, ill. 70 m2-es alsó méretkorlát lakás esetében egységesen 60 m2-ben, családi ház esetében 90 m2-ben lesz meghatározva."

2016. jan. 14. 08:43
 4/5 anonim válasza:

Igen lehet, egy másik fórumon már leírtam be belinkelem ide:

Egy nagy szar, kormánypropaganda.

Leírom neked eddig mibe került nekem és a feleségemnek az ügyintézés:

Típus: tetőtér beépítés, szerkezet, gerendázat nem változik, adott

- mindkét félnek adóigazolás (15 napnál nem régebbi) -ez ingyenes (2 órás sorban állás kettőnknek);

- nekem OEP jogviszony igazolás (50%-ban vagyok tulaj, elég egyik félnek). Illetékköteles: 3000Ft, csak 15 napig érvényes (befizetéssel együtt 1,5 óra);

- 30 napnál nem régebbi teljes tulajdoni lap és térképmásolat: illetékköteles 9000 Ft (2,5 óra befizetéssel);

- meg kellett csináltatni kisfiam személyi igazolványát (1 éves, rengeteg fog változni az arca...ki volt az a hülye aki ezt kitalálta), most 2016-tól ingyenes;

- Mindkettőtök papírjai: személyi igazolvány, lakcím, OEP, Adóazonosító jel és minden érvényes legyen, le ne járjon az ügyintézés ideje alatt!!!;

- Kormányhivatali igazolás, hogy SZOCPOL-t, CSOK-ot nem vettünk fel, vagyis más állami igazolást (8 nap alatt készül el, kipostázzák), ingyenes. 2016-ban a MÁK ad ki ilyet. (1 óra várakozás);

- új törvény szerinti hatályos Energetikai tanúsítvány (ami 2015 előtt készült nem jó!). 50perc + 3 nap míg elkészül. 18.000 Ft.;

- házassági anyakönyvi kivonat;

- méretezett műszaki alaprajz, tervdokumentáció hogy mit fogsz csinálni(legalább 8 m2-el kell bővülnie a lakótérnek), nem muszáj mérnöknek csinálnia elvileg...;

- építési engedély vagy ha nem szükséges erről szóló földhivatali állásfoglalás (ingyenes volt). Kérésre 20 nap alatt jött meg postán;

- költségvetés a beépítendő anyagokról (munkadíjról nem szükséges de lehet). Beépítési költség illetve beadott költségvetés 70%-át kell lefedezni a számlával, ha nincs meg csökkentett összegű támogatást fogsz kapni;

- Bank általi helyszíni szemle: 15.240 Ft;

- értékbecslői díj (bankja válogatja): 30.000 Ft; VAGY műszaki szemle (csak OTP): 15.240 Ft;

- értékbecslő második alkalomm - 25.000 Ft- , majd a végén is kijön, ki kell fizetni a díját;

- bírálati díj: 1,5% max 30.000 Ft.

És mindezek tetejébe nem biztos, hogy megkapod a CSOK-ot. Egyenlőre csak a folyamat első részéig jutott el: megszereztem a papírokat, benyújtottam a papírokat de valamin elvéreztem, így most a 15 napos igazolásokat szerzem be éppen újra....szóval baromi nehéz, pedig én a régit venném fel nem a 10+10 milliósat!

Ráment 2 nap szabadságom és több munkaórám (kikéredzkedtem, de le kellett dolgoznom.)

2016. jan. 14. 11:23
 5/5 anonim válasza:
Hát mi ezért nem is vágtunk bele az igénylésbe mert ilyen macera. Még a külön engedélyek igazolások ...Még most kb a fele munkálatoknál se járnánk ...
2016. jan. 15. 22:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!