Hogyan lehet ma a legköltséghatékonyabban egy 80-90nm-es családi házat megépíteni? A megengedett építménymagasság 4,5m és a lapos tető nem engedélyezett.
4,5m-be egy emeletes ház belefér.
A költségekkel meg úgy tudsz spórolni, ha nincs pince, nincs emelet, legegyszerűbb nyeregetető, fafödémes. Így kijöhet 150-170e/Ft m2 áron, ha a telek sík, a talajt pedig könnyű ásni.
És semmi extra. Nincs 240-es erkélyajtó, meg 150-es ablak, meg padlófűtés. Csak a szabályok által megkövetelt minimum.
Szerintem praktikus szempontból sehogy, hacsak nem értesz nagyon hozzá. Az építőanyagok ára nagyon felment, napi árak vannak pl.fa és nagyon komoly energiakövetelmények vannak (hőszigetelés, gépészet). Munkadíjak az egekben.
A probléma lényege abban van, hogy valaki fel kell építse. Piszkosul drága a munkaerő, 1-2 év alatt a rézcső, kábelek óriásit drágultak. Egy hőszivattyú egy millió, szerelés nélkül.
Fél éve még könnyűszerkezetes házat viszonylag olcsón lehetett kapni, de nem ugyanaz mint a tégla.
Sok múlik a hatóságon aki átveszi, ha nem követelik a hőszivattyút. Szerintem nem jön ki a fenti javasolt árakon.
Pár tippet adok :
- csináltass egy minél jobb, részletesebb tervet, részletes költségvetési kiirással mindenre (építész, gépész, épületvillamosság)
- kérj mindenre árat, minnél több helyről az anyagra,munkára
- ne add oda egyszerre a vállalkozónak, csak ütemenként, ha elégedett vagy akkor van folytatás
- lehet olcsósítani, kérdés megéri-e például olcsó fémlemez tető, kis nyílászárók, olcsó burkolatok, kevés dugalj, belső fal, ajtó, saját készítésű alap
- ha tudod ütemezni én kezdeném először csak alapozás,falakkal, nyílászárók és tető (szerkezetkész állapot kb 35 % költség) kérdés meddig kell beépítened időben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!