Milyen gyakran szabnak ki építésügyi bírságot engedély nélkül lecserélt háztetőre?
egy tetőcseréhez engedély kell? :O
de miért?
mi közük hozzá?
az én telkem, az én házam, így is tök feleslegesen fizetem a kommunális adót, amit még meg is emeltek idén, de közvilágítás nincs, parlagfű kaszálás nincs, aszfaltozott út nincs, stb.
bocsi az offért, kissé meglepődtem.
Eltelt tíz év után valóban nem szabható ki építési bírság. De ez lehet kevesebb is. Ha a hatóság tudomására jut, akkor legfeljebb két évük van az eljárás megindítására.
Ha, például, a közvetlen szomszéd építési/bontási engedélyt kér (természetesen, saját részére), vagy hagyatéki eljárás tárgya a szabálytalan építmény, azzal a hatóság, jog szerint, tudomást szerez róla. (Ha nem foglalkoznak vele, ha nem szabályosan járnak el stb., az, az ő gondjuk.) Ettől számított két év eltelte után sem szabhatnak ki építésügyi bírságot.
(Tehát, pontos dátum nélküli példával: ha engedélyköteles építkezés, átalakítás engedély nélkül történt 2010-ben, akkor 2020-tól nem szabható ki építési bírság, nem rendelhető el átalakítás. De, ha a közvetlen szomszéd, építési engedélyt kapott 2013-ban, akkor már 2015 után sem szabható ki építési bírság, rendelhető el átalakítás.)
Viszont, ha még joga van a hatóságnak intézkedni, akkor építésügyi bírság kiszabása mellett (ami nagyon nagy összeg), jogosult átalakítást, ha ezzel nem hozható jogszerű állapotba az építmény, akkor bontást is elrendelni.
Az valóban változó, hogy hol milyen gyakorisággal bírságolnak. De azt nem lehet tudni, hogy az adott helyeken kialakult hatósági szokás mikor, milyen mértékben változik. Vagy, hogy az emberek közti viszonyban mikor következik be – akár félreértésből – olyan romlás, ami miatt valaki bejelentést tesz szabálytalan építkezésről és elindul a „lavina”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!