Lakói tapasztalatok könnyű szerkezetes házzal kapcsolatban?
Lassan épitkeznénk és kiváncsi lennék tapasztalatokra a mai "modern" (nem 90-es évek beli CK) könnyűszerkezetes házakról.
Konkrétan pl.: hamar kihül fűtés lekapcsolása után/hamar melegszik nyáron?, szerkezet időállósága.
Kérek mindenkit, hogy tégla házról ne irjon senki, arról tudom, hogy "abból kell éptikezni, mert az a tuti".
"nem jól tartja a hőt, és (bár azt nem tudom hogy ennek van -e közé ahhoz hogy könnyűszerkezetes)"
Van hát. Mivel kicsi a tömege, így kevesebb hőt tud megtartani. Nincs hőkapacitása.
márpedig téglábó kő építkezni, me' az a tuti.
egy könnyű szerkezetes házat normálisan jelenleg Magyarországon nagyon kevesen tudnak kivitelezni.
ez tény.
testvéremék olyat építtettek, mondjuk az övék 40 milla körül állt meg, minden a legmodernebb anyagból van, nem kőzetgyapot szigetelés van a falakban, hogy mikor fúj a szél és mozgatja a szerkezetet akkor a falaknál a kis réseken a kőzet vagy üveg gyapot por szállingózik az orrukba.
hanem tűzálló cellulóz szigetelés.
rétegrendek a homlokzati falaknál ami nagyon fontos lenne, sok helyen szarnak rá, és nem csinálják meg normálisan a párazárást.
annyi hogy a férje építésvezető mérnök, így tisztában volt vele, hogyan kell egy ilyen házat normálisan megcsináltatni.
nekik a homlokzaton hajópadló van, ezt 2-3 évente át kell festeni, ami 200-250 ezer ft körül mozog, egy átlag 130 négyzetméteres háznál.
meleget jól tarja, de ez is a normálisan kivitelezett szigetelés miatt van csak.
most ebben a hőségben meg amelyik helységeket süti a nap, ugyan úgy meg lehet dögleni klíma nélkül.
én csak azért nem vagyok a könnyűszerkezetes pártján, mert kevés olyan jó ács van aki normálisan precízen meg tudja csinálni.
mivel itt fából van minden, nagyon fontos a pontosság, és a megfelelő kötőelemek megfelelő helyen való elhelyezése.
meg fa érzékeny a nedvességre, nagyon fontos a párazárás, és pára szellőztetés a falakban.
ezt mint írtam javarészt elhanyagolják, mivel külső belső falburkolatok után a kutya nem fogja látni soha mi van a gipszkarton vagy lambéria és hajópadló alatt.
és ami miatt leginkább nem kellene ilyen kecó, hogy nagyon tűzveszélyes, főleg ha belül látszó fa födém van, és lambéria burkolat.
Épitőmérnök "rokon" is a nem megfelelő kivitelezést emlitette, mint legnagyobb hátrányt. Merthogy szerinte meg lehetne normálisan csinálni, csak ugye mi magyarok mindent el tudunk rontani...
Az érdekes, hogy pont a hőkapacitás, ami itt negativumként kerül szóba, az első érvük a könnyűszerkezetes gyártóknak a technológia mellett.
Konkrétan, hogy nem kell felfűteni a falat, hanem csak a levegőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!