Hogyan tudom gazdaságosan átalakítani meglévő gázkazán-radiátoros fűtésem elektromossá?
Napelemeket szereltettem fel, ezért szeretném leváltani a gázfűtést elektromossá. Adott:
25 nm szoba 200*60 cm-es radiátorral
26 nm konyha/étkező 200*60 cm -II-
8 nm fürdő 80*60 cm -II-
Elektromos kazánnál olcsóbb megoldást keresek. Lehetséges-e kb 20 literes tartályba szerelt 2 db 3 kWh fűtőbetéttel (turbósított bojler) kiváltani a kazánt? Keringtető szivattyú és nyomáskiegyenlítő tartály van. Amennyiben megoldható, milyen megbízható vezérlést ajánlotok, hogy ne váljon vízforraló a tartályból?
Esetleg van jobb megoldás? Előre is köszönöm a választ.
Csak egy gyors fejszámolás:
Eddig működött nálad egy legalább 12 kW-os gázkazán (vagy nagyobb), amit ki akarsz váltani fele akkora fűtőbetéttel. Ha az elektromos fűtőbetét hatékonyabb is, biztos, hogy elég lesz kifűteni a lakást?
Télen amikor fűteni akarsz, szerintem pont akkor a legalacsonyabb a napelemek hatásfoka.
Hogy ne legyen vízforraló a termosztáton kívül védőkapcsolót és túlnyomás szelepet érdemes beépíteni. A vezérlés meg egy panel 1-2 relével.
Szerintem.
keress ion kazánt, jobb a hatásfoka, nincs benne fűtőbetét ami kiég, valamint kicsi és kiegészítésképpen szinte akárhova beépíthető a rendszerbe.
csőtermosztát, szobatermosztát, ÉV relé, alap egyszerű vezérlések.
én is ezen gondolkozok. Ion kazán vagy indukciós kazán?
Az 5kw-os rendszerrel nyáron termelés marad annyi, hogy télire a fűtésre is maradjon. Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!