120 nm-es ház fűtésére milyen kandallót ajánlanátok vízterest vagy "sima" kandallót, ha az elsődleges fűtés kondenzációs kazánnal gázzal menne, radiátoros és padlófűtéssel kombinálva?
Ha van egy jó kondenzációs gázkazánod, akkor nem hiszem hogy a favágás és a hamu kihordása jobb alternatíva lenne...
Szerintem legyen a gázkazán mellett egy olyan kandallód vagy cserépkályhád, ami nem vízteres. Mert ez ugyan nem tudja mindegyik helyiséget kifűteni, viszont villany nélkül is üzemel. Akinek ment már el az áram -8 fokban három napra, az tudja mekkora kincs ez.
Kandallós vagyok.
A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek a kandallóikat évente 3-4 alkalommal használják, ha van mellette jól kiépített vezérelt fűtésrendszer. (mint nálad)
Én azt tanácsolnám, ne alakíttasd ki vízteresre (+3-400.000), hanem inkább a képződő meleg levegőt vezesd el, ha lehetséges a többi szoba irányába.
Így kis befektetéssel kapsz egy tartalék rendszer, és nem költesz sokat gépészetre, ami sohasem térülne meg.
Én sem építettem ki a vízteres kandallót.
Az emeletre felvezettem egy 30x40 cm keresztmetszetű légcsatornát 2 réteg gipszkartonból építve. A légcsatorna belső falát hanggátló szivaccsal burkoltam.
Jól szuperál. Legnagyobb terhelésnél 4 fok a különbség az emeleti szobák és a nappali között.
A fontos volt, hogy áram és gáz nélkül is üzemeljen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!