Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mi történik, ha bejelentés...

Mi történik, ha bejelentés nélkül építkezek?

Figyelt kérdés
Jogerős èpítèsi engedèllyel rendelkezem, kőműves vagyok, de àllítólag nem èpíthetem meg a sajàt hàzam, mert vàllalkozóval kell megcsinàltatnom jó sok pènzèrt!! Amennyiben magam csinàlok mindent és ne jelentem be, ès nincs e- napló, mire büntethetnek?
2015. jan. 21. 13:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Ilyet még nem is hallottam. Ha ez a szakmád, miért nem építheted te? Milyen jogszabályra hivatkoznak?
2015. jan. 21. 13:30
 2/14 A kérdező kommentje:
Elmèletileg vàllalkozót kell fogadni, aki felelősèget vàllal, ès vezeti az e- naplót, amit az èpítkezès kezdetèn meg kell nyitni, ès a nav ellenőriz
2015. jan. 21. 13:35
 3/14 A kérdező kommentje:
Keservesen megkeresett adózott pènzből gyűjtögettük össze a telek, ès anyag àràt, de fűtéssel milliókat h felépítsèk a hàzamat, amit tanult szakmàmból kifilyólag magam is megtudom csinàlni, mert èpítettem jó pàratlan , de règen mèg lehetett, ma semmi megoldàs nincsen, h sajàtomat megèpítsem??? Valaki tudna segíteni, h mièrt nem???
2015. jan. 21. 13:39
 4/14 anonim ***** válasza:
74%
Jobb volna pontos válaszért az illetékes építésügyi hatóságnál érdeklődnél. De elvileg írni kell építési naplót ahova a vállalkozók aláírnak és pecsételnek. Tehát vállalkozónak kell lenni. Persze ha ismersz valakit aki a munkádhoz adja a nevét veszel tőle aláírást és pecsétet. Én 5 éve építkeztem akkor így volt. Sőt a villanyhoz meg fűtéshez vízhez még ez se elég. Rendelkezni kell a vállalkozónak egy bizonyos papírral hogy mint műszaki ellenőr át is veszi a saját munkáját. Ez általában soknak nincs meg. Nem baj 10000 ezerért meg vettem ezeket az aláírásokat is. Hát így megy ez. A szomszéd nem vállalkozóval építtetett mégis lett háza tehát biztos találsz megoldást.
2015. jan. 21. 14:04
 5/14 anonim ***** válasza:
75%

megtudod csinálni, és elvileg az e naplóba is tudod vezetni ezt.

olvastam olyant aki könnyűszerkezetest csinált asztalos szakmával, de mikor itt-ott túllépték a hatáskört, gyorsan és szigorúan büntettek.

nézz utána pontos helyen, tarvezőnél...stb.

2015. jan. 21. 14:26
 6/14 anonim ***** válasza:
87%
e napló nélkül ne kezd el, mert nagyon-nagyon büntetnek miatta; nem éri meg.
2015. jan. 21. 14:39
 7/14 anonim ***** válasza:

Először is egyedül édes kevés vagy egy ház megépítéséhez, és a munkád otthon annyiba kerül, amennyit az idő alatt máshol kereshetnél.

Ha segítséget fogadnál magad mellé, azt feketén szándékozod ugye, amit a NAV nem szeret, ezért is a szigorítás.

Nem tudom, mi mindenhez értesz, de víz szennyvíz, villany, fűtés, tető stb. szereléshez valószínű nem.

Azokkal mi lesz? Oda is keresel valakit feketén? Na ezért erőlteti a NAV, hogy vállalkozó csinálja enaplóval, hogy nyomon lehessen követni.

Aki tervezte neked, nem hívta fel a figyelmedet? Nekem ajánlott is kivitelezőt anno. Igaz nem kellett, magunk csináltunk szinte mindent, de 6 éve kezdtük mi, akkor még egyszerűbb volt, de papíron akkor is kellett kivitelező. Privátba írd meg, hol építkezel, talán tudok tanácsolni valamit okosba :)

2015. jan. 21. 16:28
 8/14 anonim ***** válasza:
61%

Mindenképpen keresned kell egy vállalkozót, aki némi pénz ellenében a nevét adja, plusz csinálja a dokumentációt.

Gondolom, a kőművelésen kívüli dolgokat úgyis vállalkozóval akarod csináltatni, akkor meg keress egy olyat, akivel megállapodsz, hogy olcsón megcsinálja neked ezeket a dolgokat, viszonzásképpen az ő cégével csináltatod az ács-, vizes, villanyszerelő munkákat.

Mint kőműves, csak ismersz embereket a szakmából. Vagy ismerősök ismerősét.

2015. jan. 21. 16:34
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

2013 októberétől kiadott építési engedélyek csak elektronikus naplóval építhetők. Az építtető és, vagy közvetlen családtagja ha rendelkezik az adott munkára végzettséggel azt elvégezheti. A bizonyítvány másolatát fel kell tölteni a naplóba. Ebben az esetben is fogadni kell egy felelős műszaki vezetőt, aki az e-naplót vezeti. Kőműves végzettséggel elvégezhető munkálatok: Alapozás, falazás, vakolás, szigetelés. Sajnos a burkolás már nem - az külön szakma. A többi szakmára vállalkozót kell fogadni akinek biztosítania kell a felelős műszaki vezetőt. Ebben az esetben önnek szerződtetni kell egy műszaki ellenőrt. Eléggé megbonyolították, de nem kell kétségbe esni. Helyileg hol építkezne?

2015. jan. 21. 18:46
 10/14 A kérdező kommentje:
Pest megyében Fót környékèn!
2015. jan. 21. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!