Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Új ház építésekor melyiket...

Új ház építésekor melyiket lehet olcsóbban kihozni: a nagyobb alapterületet vagy a tetőtérbeépítést?

Figyelt kérdés

2015. jan. 18. 11:31
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
A tetőterest.
2015. jan. 18. 19:53
 2/12 anonim ***** válasza:
Sztem építési szempontból és fűtésköltség szempontból is a tetőteres olcsóbb.Van ,ahol ugyanaz az alapterület nem is építhető meg ,mint ,ami tetőteresnél még elfér a telken.A helyi hatóság meghatározza a beépítési százalékot és a homlokzat magasságot is ezekhez alkalmazkodni kell.
2015. jan. 19. 13:07
 3/12 anonim ***** válasza:
76%
Próbálj meg lefelé terjeszkedni.Nem látszik,kevesebb az adó.
2015. jan. 20. 08:36
 4/12 anonim válasza:
100%
Az is kérdés, hogy mi a célod a lakással. A tetőtér beépítés olcsóbb, hisz kisebb alapot kell ásni, betonozni, kisebb a tetőfelület. (ha napelemeket akarsz a tetőre tenni, mert jó a ház tájolása, akkor kis alapterületű ház esetén ezt a lehetőséget már többet nem tudod kihasználni. pl. 3 napelemet nem érdemes feltenni) A tetőtérnek több hátránya is van, ha kicsi a ház. Jelentős területet foglal el a lépcsőtér és a közlekedők, amik a lépcső előtt szükségesek fent és lent. Egy 80 négyzetméteres, belső kétszintes lakás esetén az összterület közel egynegyedét is kiteheti, hiszen a tető legalacsonyabb részei alatt nem tudjuk a teret jól kihasználni, főleg, ha nincs vagy alig van térdfal (alacsony, függőleges fal a széleken). A tetőtér hasznos alapterülete az a rész, ami alatt ( 190 cm magasságig) még kényelmesen lehet közlekedni. Jó, ha van fent is, lent is fürdő, (kis lakásnál elég fent, lent pedig csak WC) Egyszintes kis háznál egy fürdő + WC is elég lehet. Két fürdő két wc-nél dupla vizes munka, kb. dupla mennyiségű csempe és burkolási munka, kevesebb hely a nappali/háló/konyha számára. Sorolhatnék még pár szempontot ellene és mellette is. Magyarán ennyire általánosan megfogalmazott kérdésre nehéz "mindenható" választ adni. (Tudom, hogy kérdést jól feltenni sem mindig egyszerű :) Tovább is van, mondjam még?
2015. jan. 20. 12:05
 5/12 mi a fene ***** válasza:
80%
Nem épitenék tetőterest, még ha valamivel olcsóbb is.Biztos, hogy ami fent van az lent kellene és forditva. Egyszintesben is lehet olcsó és praktikus elrendezésű házat épiteni.
2015. jan. 20. 18:40
 6/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, mind hasznos számomra.Kedves Éva, igen, légyszíves mondjad még....

Most kell eldöntenünk, hogy milyet építsünk.Az igazság az, hogy egy házaspár részére kellene, akik pár év múlva nyugdíjba mennek, azonban a háznak bővíthetőnek kellene lennie, ha netán egyszer a szükség úgy hozná, akkor többen is lakhatnának benne..

2015. jan. 22. 07:28
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Aki nyugdíjba megy, az általában nem a lépcsőzés örömét szeretné élvezni a hátralévő éveiben. Én ezt kizárnám. Nagyjából 60 éve épül nagyanyámék háza. Akkor azt szerette volna mama, hogy ne 3, hanem inkább 4 lépcső vezessen fel a házhoz. A mesterember hümmögött egyet, majd azt mondta:

- Asszonyom, tessék elhinni, 20 év múlva az a három is sok lesz!

3 lépcső készül. Nem tudom, hány év múlva, de igaza lett.

Nem mellékesen egy nagyobb alapterületű házat később - szükség esetén - még lehet tetőteressé alakítani. Egy tetőterest tovább "tetőterezni" macerásabb.

2015. jan. 22. 10:45
 8/12 anonim válasza:
Kedves Kérdező! Ha a háznak tovább bővíthetőnek kell lennie, akkor úgy építsétek meg, hogy a tetőtér később beépíthető legyen, ez a legjobb megoldás, ahogy az előttem szóló is megírta. (idősödő embereknek főleg jobb a földszintes, hogy ne kelljen lépcsőzni, mert mi van, ha már nem tud.) A későbbi beépítésre fel kell készülni, a belső vagy külső lépcsőt előre betervezni, gyakorlatilag eleve kétszintesnek (fszt + tetőtér) tervezni, ne kelljen utólag bontani. (mert van, hogy már nem is lehet vagy csak megalkuvásokkal, drágán) A felső szint később is befejezhető belülről. Ha elkészül, az értéknövelő lehetőség, mert kiadható, valamint jobb áron lesz eladható, ha úgy hozza az élet. Érdemes úgy tájoltatni, hogy a későbbiekben fel lehessen tenni napelemeket is (a hülye napelemes törvény ellenére - az elemek 20 évig biztos kitartanak, addigra meg már hol lesznek a mostani törvényhozók), legalábbis a LEHETŐSÉGÉT megteremteni, mert ez a jövő. A HIEDELEMMEL ELLENTÉTBEN - a technika fejlődése miatt (minden akkor a legdrágább, amikor még új, s egyre olcsóbbá válik, amikor elterjed) manapság már akár 10 éven belül vagy hamarabb is megtérül az alternatív fűtések, megoldások beruházási ára. Na de a kérdés most nem erre vonatkozott, nem is folytatom, pedig tudnám :).
2015. jan. 23. 10:58
 9/12 anonim ***** válasza:

Kedves Zámborszky Éva!

Ennyire tömör, érthető, konkrét és összeszedett válasz igen ritkán lehet olvasni a gyíkon.

Ön nem egy idegen bolygóról jött titokban??

:)

Kezdek hinni az UFÓkban...

2015. jan. 31. 23:07
 10/12 anonim válasza:

Kedves Olvasó!

Valóban kevés a korrekt válasz, mert ez nem szakértői oldal, meg sokszor túl kevés a konkrétum a kérdésben, egyszerűen nem lehet rá szakszerű véleményt adni. Viszonylag sok időbe telik megírni és nem is mindig értékelik, úgyhogy nem nagyon éri meg foglalkozni vele. Én most tettem egy kísérletet és örülök, hogy Ön hasznosnak találta. Jól esett, hogy ezt meg is írta.

A tetőtér-beépítéses kérdés sem olyan egyszerű, mint első ránézésre tűnik. Arról például nem is szóltam, hogy utána kell járni, nincs-e magassági korlátozás a környéken. Pl. Telkiben sem lehet bármilyen magasságú házat építeni, mert nem engedik. Ezt az építész nyilván tudja, ezért ha a kérdező hasonló településen akar építkezni, akkor lehet, hogy a kérdés eleve okafogyott.

Én lakberendezőként a kivitelezési munkáknál is gyakran ott vagyok, ezért van egy kicsit nagyobb rálátásom a témára, meg érdekel is.

Lehet, hogy az UFÓ-k is olvassák a GYIK-ot és egyszer valamelyik megkeres ;)

Köszönöm a levelét, szép napot kívánok!

Üdv: ZÉ

2015. febr. 1. 11:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!