Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Szobatermosztáthoz miért kell...

Szobatermosztáthoz miért kell alkáli elem? Anélkül nem működik?

Figyelt kérdés

Szeretném kicserélni a régi termosztátot-15 éves, sokat csal. Nézegettem neten, és meglepődve olvasom, hogy a programozhatóhoz kell 1.5 V-os alkáli elem ( [link] Arukereso.hu/computherm/q7-p63989017/#termek-leiras). A régihez nem kellett, be van kötve vezetékkel a cirkóba, és működik. Igaz nem programozható (ha ez számít egyáltalán). Tud valaki segíteni megértenem?

Előre is köszönöm válaszát!

2014. dec. 5. 20:30
 1/10 anonim ***** válasza:
Mit nem értesz? a régi állt egy egyszerű bimetáll kapcsolóból. A hőmérséklet hatására hol erre, hol arra mozdult el a bimetáll és billentette a kapcsolót, ami a kazán működését indította el vagy kapcsolta ki. Ez a programozható meg fel van szerelve egy kis elektronikával, aminek a működéséhez kell valamilyen tápáram forrás.
2014. dec. 5. 20:43
 2/10 A kérdező kommentje:

Nem vagyok elektromos szakember, azért nem értem.

Azt nem értem, ha be van kötve (legalábbis én

úgy értem: "Kapcsolható feszültség:0 V AC/DC... 250 V AC, 50 Hz) az áramkörbe, akkor 220-ról miért nem tud üzemelni? Még 1.5 V-os elem is kell külön hozzá?

Mi van, van lemerül az elem (tudom, ki kell cserélni)?

Mindegyik programozható így működik, vagy csak én nem találok (neten keresgélek)?

Bocsi a hozzánemértésem miatt, de azért köszi a választ!

"Az emberek egymásért születtek. Vagy tanítsd, vagy tűrd hát őket." MARCUS AURELIUS

2014. dec. 6. 04:44
 3/10 A kérdező kommentje:

Ja, és mint ahogy az eredeti kérdésemnél is írtam, a régi, meglévő termosztátomhoz nem kellett-nincs külön elem, működik csak 220-ról!

Már 15 éves, emiatt (?) pontatlan, szeretném lecserélni egy újra-modernebbre.

2014. dec. 6. 04:52
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Az esetleges áramkimaradásnál az biztosítja a memória tartalmának a megmaradását. Ellenkező esetben a tartalom törölve van.
2014. dec. 6. 07:57
 5/10 A kérdező kommentje:
4-nek köszönöm. Azért még azt megkérdezném, hogy, ha kimerül az elem (és nem veszem észre), attól még az alap beállítással működik tovább? Csak az attól eltérő programbeállításokat felejti el, ugye?
2014. dec. 6. 12:21
 6/10 anonim ***** válasza:

ha azt írják, hogy "kapcsolható feszültség..." az arra vonatkozik, amit a kapcsolója bír.

ha "Tápfeszültség vagy működtetés lenne írva, akkor működne 230V-ról.

Egyébként minimális a fogyasztásuk, egy elem 2-3 vagy 4 évig is jó bele.

manuálos termosztátokhoz nem kell elem. [link]

2014. dec. 6. 12:27
 7/10 A kérdező kommentje:
Oké, nagyon köszönök minden választ!
2014. dec. 6. 14:32
 8/10 anonim ***** válasza:

a programozás miatt sokat fogsz spórolni, mert azon időszakban, amikor nem vagytok otthon és a éjjel, be tudsz állítani egy alacsonyabb értéket, hőértéket,

ki tudsz választani heti munkarendet az időkapcsolóval, amikor órára és napokra mérten tudod porciózni a működést

elég bonyolult lesz a beállítás, de olvasd át a használatit többször és menni fog

a 220 voltos működtetése a készüléknek megoldható lenne egyébként, de felesleges és nincs haszna sem és drágítaná a készüléket és nagyobb is lenne a készülék

2014. dec. 6. 15:43
 9/10 A kérdező kommentje:

Hát, remélem be tudom majd állítani. Nem akarom túlbonyolítani csupán azt szeretném, hogy minden nap, azonos időpontban reggel növelje, este-éjszakára viszont csökkentse a hőmérsékletet.

Köszi a segítséget!

2014. dec. 7. 05:13
 10/10 anonim ***** válasza:
olyat vegyél, ami 0,5 Celsiusban állítható, mert ha beállítasz egy hófokot akkor finomabban tud szabályozni, mint az 1,0 állításos
2014. dec. 7. 06:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!