Egysoros téglán egy vékony vakolat mennyit szigetel?
Van egy egysoros téglafalunk, amit még nem tudtunk leszigetelni. Elég hideg.
Ha lekenjük kívül valkolattal az segít valamit?
A vékony vakolat nem különösebben számít ebben.
Még egy vékony szigetelőréteg is keveset ér (akad olyan, ami igen, de azt ember nem használja a házán, mert aranyárban van). Nemhiába tolja a minimum tizenpár centis direkt szigetelőréteget az, aki rendes szigetelésre vágyik a téglaházán...
Én egy eredetileg B30-as téglából épült házban lakom (a felső rész újjá lett építve, az Porotherm. nem olyan nagy különbség). Eredetileg nem volt szigetelve, persze vakolva igen, most 16 centis grafitos EPS van rajta, a tetőben 25 centi gyapot, az eleve nem túl rossz ablakokat igen jóra cseréltük... Negyedannyi fűtéssel jóval melegebb van, mint anno. Trükkök nincsenek, maximum ha 1-1 elem gyönge, akkor annak a cseréje érhet sokat. De ha a fal rosszul szigetel, akkor azt végig rendesen le kell szigetelni, ha javítani akarunk rajta.
Mind a két előttem szólóval egyetértve, azért kell a külső részét a falnak levakolni, hogy légtömör legyen. Egy-egy véknyan habarcsos területen (ahogyan az első szóló mondta) előfordulhat, hogy a belső vakolat fogja csak meg a szelet. Ezt a jelenséget lehet megszüntetni, ha kint levakolod.
Ha sajnálták a habarcsot, ez a hatás akár jelentős is lehet. Ha nem sajnálták a téglákhoz a habarcsot, akkor nem jelentős, de így lesz korrekt. És meg lesz a síma felületed, amit majd szigetelhetsz, ha oda jutsz időben és anyagiakban...
Hát belső vakolat sincs, és sajnálták a habarcsot, egyenlőre papírzsebkendővel, meg zacskókkal tömögettük be a réseket, ezért kérdezem. egy 18 négyzetméteres helyiségről van szó, 1 fala szomszédos egy fűtött lakással 2 fala vályog jól szigetelt nyílászárókkal, a padló vékony beton, szigeteletlen, és van még ez a téglafal amit csak lemeszeltünk, ez egy fűtetlen kamrával határos, illetve van egy OSB födém.
Fűtünk ezerrel, de hideg van, viszont most nincs pénzünk szigetelésre. Talán egy vékony vakolás belefér, annyi anyagunk még van itthon ez a helyzet.
Belül azért nem vakoltunk, hogy rusztikus maradjon a fal.
Viszont a külső vakolást így nem kellett volna elhagyni. Viszont így hidegben sok kedvem nincs vakolgatni az a baj.
Szóval most egyedül ez az egysoros téglafal, és a padló (ami valószínűleg szigeteletlen marad) problémás. (illetve az osb födém)
Ehhez képest 25 fokra be lehet fűteni a légteret kevés fával, ami reggelre 10-15 fokra csökken.
A pótlólag írottakat figyelembe véve mindenképpen kellene a vakolat. És az OSB födém fölé (a hőszigetelés alá) kellene párazáró fóliát tenni úgy, hogy a levegő számára átjárhatatlan legyen az OSB födém.
Én egy tetőteres házban élek, és a lambéria födémen ment el rengeteg hő, pedig volt közetgyapot felette, de a fólia elfuserált trehányul volt letéve alá, és az egész tetőtér átszellőzött a kőzetgyapoton keresztül, ha szél volt. Ha nagy szél fújt, jégveremmé vált a tetőtér. Úgyhogy a kőzetgyapotot ki kellett dobnom, és fújt habbal kellett a födém hőszigetelését korrektül megoldani, hogy légtömör is legyen!!! Igaz én a homlokzati hőszigetelést is megoldottam ijedtemben, de télen a régi 120 ezer forint helyett most 25-30 ezer a havi gázszámlám.
De azt tapasztalom, hogy nagyon fontos a légtömörség, szóval azt a külső vakolatot, ha lesz még +5 fok felett a hőmérséklet és lehet vakolni, akkor meg kellene oldanod...
Nem is csak az a baj, hogy nincs 5 fok felett, hanem az, hogy tele van lomokkal (fém dolgok, stb) és ilyen hidegben rossz pakolni, mert könyebben felhasad az ember bőre.
Különben szerintem annyira befűti a lakás oldaláról a falat a meleg, hogy megszáradjon a vakolat, csak hát onnan kipakolni.....
Nos, találtam 20 kiló vakolatot, (egyenlőre sajnos csak ennyi volt) ezt vékonyan felkentem a falfelület felére.
Remélem számít valamit addig, amíg nem tudok újabb adagot rendelni.
Mivel a helyiséget átfűtjük, jó meleg volt bent, :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!