Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Passzívházaknak vannak nyithat...

Passzívházaknak vannak nyitható ablakai? Illetve lehet úgy "kérni" őket?

Figyelt kérdés

Mindenképpen érdekelne az a lehetőség engem, hogy ha pénzem lesz és családot szeretnék alapítani, akkor esetleg passzívházba költözzünk.

Viszont a pont a megvalósítás lényege az, ami engem megijeszt! Mégpedig a szellőzés...

Nem tudom elképzelni, hogyan tudják megoldani, hogy ne legyen elhasznált, fülledt a levegő. Hiszen bárhol, akárhol ahol gépi szellőzés van - irodaház, posta, újépítésű egyetemépület, autóbusz, vonat - rettentő fülledt!

A passzívházaknál ez jobb hatásfokú? Mit kell cserélni ehhez és mennyi időnként? Gondolom, ott is van pollenszűrő, egyéb, ami eltömődik.

Ha jó hatásfokú is a szellőzés, télen kellemes meleg van, nyáron kellemes hűvös...

Akkor is ott vannak a kellemes, kb. 18-27 fokos nyári esték, őszi, tavaszi napok, amikor én csurig kitárom mindkét ablakszárnyamat és órákig ülök az ablakban. Pedig zajos helyen lakunk jelenleg.

Szóval ugye lehet úgy passzívházat építtetni, hogy nagy, teljesen nyitható ablakfelületek legyenek?

Az ablakok sötétítettek? Még amit szeretek, az ablakban "napozni" télen, amikor olyan erősen süt be a nap, hogy olyan érzés, mintha nyár lenne!

Inkább arra a 4-5 túl meleg nyári hétre raknék árnyékolót, mintsem a téli 12-15 héten ne tudjon teljes erejével besütni a nap....

2014. okt. 16. 14:03
 1/3 anonim ***** válasza:

A szellőzést természetesen méreteztetni kell. A beszívott levegő a föld alatti csőben nyáron lehűl, télen melegszík, így jut be a lakásba. Befújás a szobákba van, konyhába fürdőben,wc-ben pedig az elszívás. A szűrők a te dolgod, lehet sokféle.

Ablakokat lehet ott is nyitni, csak akkor a szellőztető rendszernek éppen nincsen értelme vagyis szerepe.

Nem sötétítettek az ablakok, de a nyári túlmelegedés ellen árnyékolóval (tetőtúlnyúlás) védekeznek, mert a közvetlen napsütés gyorsabban melegíti a falat/lakást. Nyáron a nap 60 fok körüli szögben süti a földet, télen 20 fok körüli. Így megfelelő árnyékolóval télen besüt a nap,(benapozási szög), nyáron nem. Sőt vannak szolár ablakok, így a téli nap melege jól érezhető a házban, mert fűt.

2014. okt. 17. 00:02
 2/3 A kérdező kommentje:

Pont az ilyen árnyékolások szimpatikusak :)

Télen imádom, ha besüt a nap.

15-28 fok között (most saccra mondtam) pedig ne mesterséges szellőzés legyen.

Főleg, amikor jön az első tavaszi jó idő és csivitelnek a madarak.

Amúgy nincs olyan fülledt levegő érzés, mint a plázákban, könyvtárakban, újépítésű egyetemeken?

Ezen kívül....

Állítólag a sugárzó hő biztosít jobb hőérzetet.

Szóval nem jobb egy kályha mellett 21 fokban mint ahol mozog a levegő 23 fokban??

Nem tudom, hol hány fok van, csak tippelgetek.

2014. okt. 19. 13:01
 3/3 Tseppkoe válasza:
Ne mozogjon, vagy ne folyton...
2021. márc. 29. 03:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!