Ha házat szeretnél: építkeznél egy üres telken vagy egy régi házat megvennél, azt felújítanád, falakat bontanál stb?
Figyelt kérdés
2014. jún. 23. 20:50
1/11 anonim válasza:
Megvenném telekárban, aztán szépen lebontatnám és újat építenék.
2/11 anonim válasza:
Ha a tető és a szerkezet jó állapotú ill. beton a födém,akkor a 2. variáció.Azért,mert pl.semmilyen engedély nem kell hozzá,még akkor sem,ha pl.1 ablakot kiveszel,v. beraksz egy + erkélyajtót.Ha beton a födém,akkor minden falat lebonthatsz akár és oda rakod az újat,ahova szeretnéd...
3/11 anonim válasza:
Nekem fontos hogy hol van a telek, nem akarnék messze költözni. Errefelé nagyon kevés az üres telek, és sokszor drágább is mint egy régebbi házzal. Meg sok jó ház is van, szóval inkább az utóbbi.
4/11 anonim válasza:
A másodiknak igaza van, de a teherhordó falakat nem bonthatod el, mert a beton födém ezeken is nyugszik, illetve itt vált a betonvas. A födém vastagsága és vasalása az eredeti tervekhez lett kiszámítva, beleértve a főfalakat. De ajtót nyithatsz rajta. Ha a ház nem vizes, van elég pince, jó az elhelyezkedése, nem süllyed, nem reped, megfelelő a mérete, akkor a felújítást választanám. Ha ez a régi ház megjelenésében egyébként szép, mint egy mátyásföldi villa, akkor szinte bűn lebontani, vagy lebutítva átépíteni, modernizálni kívűlről. Ott már a rekonstrukciós helyreállítást választanám.
5/11 A kérdező kommentje:
Értem! Köszönöm a válaszokat.
És egy fiatal házaspárnak melyik a "jobb" megoldás? A kevésbé vitaforrású? Vagy ezt így nem lehet eldönteni?
2014. jún. 23. 22:03
6/11 anonim válasza:
Mindenképp újat építenék.
Eddig nem volt olyan felújításom, átépítésem, ahol ne került volna elő 'hulla a szekrényből', az pedig sosincs jó hatással a költségkeretre.
Homlokzati nyílászárókat meg messze nem lehet engedély nélkül macerálni, ritka esetekben még cserélni sem.
7/11 anonim válasza:
Ami még nekem a felújítás mellett szól, hogy az újaknak nulláról kell kezdeni a kertjét is, semmi fa, semmi árnyék stb.
8/11 Mayra válasza:
Épitkezés. Bàrcsak ott tartanànk mi is .
9/11 anonim válasza:
Olyat adtunk el, ahol 1. stukatur (deszka és nád) volt a födém, 2. nem volt koszorú az ablakok felett, 3. repedtek voltak a falak, erősíteni kellett volna az alapot. Én azonnal felrobbantottam volna (70 éves ház, romos). Ennek ellenére az új tulajdonos felújítja. Persze telekárban adtuk el.
10/11 anonim válasza:
Egy stílusos házat nem szabad lebontani ha statikailag ez nem indokolt. Viszont ha valakinek nincs különesebb igénye, hogy egy kedves régi, de felújított házban éljen, és a felújítástól is fél (ami jogos), anak tényleg az üres telek ajánlott. Ott lehet rajzolgatni falakat és álmodozni. Egy felújításnál 80%-ban a falak adottak és ha nagyon átszabná az ember, akkor már ott van, hogy akár nulláról is kezdhette volna, mivel az alapozás és a falak felhúzása a betonkoszorúig, levakolással kb az egész ház 15-20%-át teszi ki az összes kötségnek. Vagyis max. ennyit lehet spórolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!