Muszály külső hőszigetelést rakni?
Nem kötelező tenni, de ajánlott. Mivel nem tudom pontosan milyen típusú Ytongból van a falad, így nem lehet pontos értéket mondani, de nagyon sokat javít a hőszigetelésen.
pl:
Ytong P2-0,5 37,5 cm ---> U=0,286 ("A" kategória)
Ytong P2-0,5 37,5 cm+20cm Austrotherm grafit ---> U=0,103 (A+ vagy passzív kategória)
A lélegző falakról mindenkinek más a véleménye. Utoljára olvastam egy cikket, ahol pontosan megmérték a "lélegzést" ami szinte nulla( a régi házaknál sem a falak lélegeztek, hanem az egyszerű ablakok rossz záródása révén volt légcsere) igy az új házaknál, modern ablakokkal "bedunsztozás" nem lép fel rendes szellőztetésnél --- persze alacsony energia felhasználású házaknál már gyakran van gépi, hővisszanyerős szellőztetés, így nincs szükség ablaknyitogatásra. :)
Ha bírod a költségeket, akkor a lehető legvastagabb Ytongot válaszd! 20 év múlva már az lesz a minimum!
Rajtam 2005-ben a szomszédaim röhögtek, amikor egy 38 centis Phorotherm téglára 10 centis hőszigetelést rakattam. Ők 3 és 5 centit rakattak. Aztán ma már sírnak, hogy bár ők is azt csinálták volna amit én.
Az az igazság, hogy a felár amit a vastagság növelés miatt fizettem tizede volt a vállalási árnak. Nekem annó azt a pár tízezer forintot megérte...
akkor most próbáld a házadat a nyári meleg ellen is védeni, ne csak a táli fűtésen spóroljál a szigeteléssel. nyárra a minél nagyobb tömeg szükséges. alapból a tégla és Ytong is túlmelegszik, mert kicsi a tömege. a nagy tömegű falak leszigetelve sokkal többet érnek, mert nagy a hőtárolóképesség ami a meleg nyár ellen véd; és megvan a jó szigetelés télre.
néhány év múlva a felére csökkentik a szigetelési értékeket, ezzel érdemes számolnod, és, hogy energiát takarítasz meg; de azért egyszer térüljön is meg a befektetés
Erősen ajánlott hogy szigeteld a házat, hűtési fűtési költséget is visszafogja
Penészesedés ellen a szellőztetés vagy a műnyag ablakokba rakható szellőztető a megoldás
A lélegzésről meg annyit, hogy ha már festesz akkor már lezárod, egyébként meg elhanyagolható a falakon át elhagyó pára mennyisége, ezáltal az hogy lélegezzen a ház fala már nem mérvadó, elveszti jelentőségét, főleg ha szellőzttsz is ugye penéssz ellen
Sajnos még mindig nem jutott el a köztudatba a külső homlokzati hőszigetelés páraáteresztésének fontossága, mert a zártcellás hőszigetelő lemezek igenis bedunsztolják az épületet!
Én mindenkinek javaslom a külső hőszigetelést, de csak kizárólag páraáteresztő anyagból (pl. kőzetgyapot táblák).
Engedi a természetes páranyomás kiegyenlítést, sokkal egészségesebb belső klíma lesz az épületben; a penészt meg elfelejtheted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!