Megéri az házba napelemes fűtésberendezést építtetni? Nagyon bonyolult lenne? Megérné, mint több százezret fizetni a gázért? Elromolhat? Javítható?
Napelemes(elektromos) biztos, hogy nem érné meg.
Napkollektoros(vízmelegítős) a központi fűtés rásegítőjének/előmelegítőjének már meggondolandó.
A legmegbízhatóbbnak a talajszondás/hőszivattyúst tartják.
Szerintem nem igazán éri meg , drága és később elromolhat , illetve elavulhat.Egyébként a napelemeket inkább melegvíz-készítésre használják , a fűtéshez sok energia kell , ha fűteni akarsz vele akkor tele kellene pakolni a teljes tetőt ( gyakorlatilag mini-erőművet kellene építeni ).
Melegvíz készítésre egy kombi-gázkészülékkel , vagy egy
faelgázosító kazánnal ( ami vizet is készít ) jobban jössz ki pénzben.Szerintem.
Egy jó kombi gázkészülék ára ( 140m2 ) : 600-800e + gáz bevezetése
Egy kombi faelgázosító ára: 1,2-1,4M + kéménybélelés
Egy bojler melegvízkészítéshez : 40-80e + éjszakai áram kialakítása
Napelem melegvízhez 2 főre: 400-500e
Hőszivattyús rendszer fűtésre : 3-4 millió
Mini naperőmű a tetőn : 10 M ( de eladhatsz áramot is )
Az elektromos fűtés beruházási költsége kicsi ( napelem nélkül ), az áram viszont drágább még a gáznál is.A napelem beruházási költsége nagy , 15 év alatt térül meg , addig biztos elromlik , meg elavul.Tehát meg kell várni amíg olyan napelemet talál fel valaki , ami rentábilis áron termel áramot.
Melegvízkészítésnél egy bojler kb. 1,5 - 1,7 - szer annyit fogyaszt pénzben mint a kombi gázkazán .
A legkényelmesebb a gáz , csak a termosztátod kell tekergetned , jelenleg egy jó rendszer már versenyképes a fával , mivel a gáz 20-30 % - al lement (Viktor - rezsiháború ) , a fa ára meg 10 % - al felment ( elektronikus útdíj ). Viszont hohy mi lesz a jövőben , azt csak a jósok tudják és a végtelenségig Viktor se tudja megállítani Záhonynál a gázárat , ha a világpiacon felmegy ( és felmegy ) , akkor előbb - utóbb itt is begyűrűzik...
A hőszivattyú drága és addig jó amíg kedvezményes rá az áramtarifa , ha azt megszüntetik akkor bukta van ( a gázarral ugyanez volt 20-30 éve , vezesd be olcsó , hopp aztán drága lett ...)
Szóval a vágyaidat a lehetőségekkel kell összeegyeztetni :
- tehát ha kényelmes típus vagy ,és nem baj ha csak 20,2 fok van ( felvesszük a pulcsit ) akkor gáz
- ha tudsz olcsó fát szerezni a haveroktól és elviseled a fafűtéssel járó munkát ( és szereted a meleget ) akkor fa
- ha a Mátrában bánya mellett laksz és tudsz szerezni szenet ( lignitet ) olcsóért, nem zavar a szénpor és a savas eső akkor szénelgázosító
- ha manager típus vagy , jó kapcsolataid vannak és szeretsz pályázatokat írni , vagy van 10 milliód amivel nem tudsz mit kezdeni akkor pályázhatsz hőszívattyúra,
napelemre, mini erőműre
- ha mezőgazdasági termelő vagy és olcsón hozzájutsz olyan melléktermékhez amivel tüzelni lehet ( széna , bála ,apríték,magok ) , akkor speciális kazán adagolóval
- ha asztalos vagy , vagy hozzájutsz száraz fűrészporhoz , akkor fűrészporral tüzelő kazán
- ha szerelő vagy és rákötöttél a szomszéd pékség áramára, , elektromos fűtőtest
Nagyjából így ( szerintem ), én is sokat gondolkodtam rajta....
Az árakkal nem nagyon értek egyet. Egy jó minőségű kombi gázkazán már van 400ezerért is, falelgázosító meg egy millióból is megoldható.
De akövetkeztetés helye az előző válaszolónak :)
17:51
Gratulálok!
Jól összeszedted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!