Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Milyen fűtést válasszak? új...

Milyen fűtést válasszak? új családiház tervezése előtt állok.

Figyelt kérdés
Építkezés előtt állunk. Szeretnék tanácsot a tekintetben, hogy a gázt nem feltétlen szeretném beköttetni, még a kéményt is felejteném legszívesebben. Milyen "élhető" lehetőséget ajánlotok? Tudom, hogy csodák nem léteznek az energiában, de szeretném a jól hőszigetelt korszerű házunk fűtését úgy megterveztetni, hogy a bekerülési költségeknél figyelembe vegyem pl. nincs gázbekötés, engedélyeztetés, esetleg kéményrendszer és éves költsége, karbantartási díjak stb....
2013. dec. 28. 19:24
 1/10 Józsi21 ***** válasza:
37%
Ha rajtam múlna geotermikus energiát használnék,esetleg hőszivattyút.Mivel úgy is építkezés előtt állsz konzultálj több építésszel,esetleg keresd fel Öket: www.passzivhaz-magazin.hu/ujabb-minositett-passzivhaz-epul-magyarorszagon/
2013. dec. 28. 19:52
 2/10 anonim ***** válasza:
48%

A passzív ház, geotermikus energia jó dolog.

Ha ezt választod nagyon figyelj a levegő páratartalom szabályozására. A házad szinte hermetikusan be lesz csomagolva. Ez tök jó mert kevés energia kell a fűtéshez.

De a felesleges pára sem távozik a szokásos módon. Főzés, fürdés, virágok locsolása mind páraképződéssel jár. Aztán jön a penész ha túl sok a pára.

2013. dec. 28. 20:17
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha se gáz, se kémény, akkor csak az elektromos fűtés marad mint reális lehetőség, nem? Hőtárolós kályha, padlófűtés, stb.

Egynek ez is jó, viszont kínos, ha valami miatt két napig nincs áram. Valami teljesen áramfüggetlen dolog nem árt mellé, legalább néhány szobába. Akár parapetes gázkonvektor, akár vegyes tüzelésű kazán, vagy kandalló.

Az ilyesmi, mint a geotermikus energia nem éri meg. Egy fórumon írta valaki, hogy ő már többet is megvizsgált személyesen, műszakilag és költségvetésileg, és soha nem jön be az ára. Egyszer belekerül nagyon sokba, aztán csak az üzemeltetési költéség (áram), de mire kezdene megtérülni, akkor megint egy nagy halom pénzbe kerül, mert mindent cserélni kell rajta 10 évente.

2013. dec. 28. 20:54
 4/10 anonim ***** válasza:
37%

Geotermikus energián a hőszivattyús dolgot értettem.

Ha a szomszéd kertben tör fel a meleg víz, akkor persze megéri ezt használni.

2013. dec. 28. 20:56
 5/10 anonim ***** válasza:
37%

"a gázt nem feltétlen szeretném beköttetni, még a kéményt is felejteném legszívesebben."

Mostanában nem olvasgattam az építési szabályzatot, de nekünk az építési engedély kérelem mellé csatolni kellett a szolgáltatók nyilatkozatát is, többek között a FŐGÁZ-ét is, hogy el tudnak látni energiával. Az egy db kémény pedig kötelező volt a tartalék fűtésnek.

Egyik ismerősöm napkollektorokat rakott fel, de 5 fok alatt rá kell segítenie a vegyes tüzelésű kazánnal.

2013. dec. 28. 21:12
 6/10 anonim ***** válasza:
37%
Ilyen igények mellett a geotermikus energia a jó megoldás. Csak nézz utána hogy életed során meg térülnek e a költségei. Mert ha kb 2 millába kerülne a beszerelés minden 2. háznál az lenne hiszen ha jól tudom a földben lénő melegvizet kellene keringetni.
2013. dec. 28. 21:40
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Arra nem is gondoltam hogy kell mindenképpen egy tartalék kémény előírás szerint. Ennek utána kell még néznem. Sok helyen említik az infra fűtést, erről mit gondoltok?
2013. dec. 29. 09:14
 8/10 anonim ***** válasza:
Az infrafűtés jó,ha mindig ilyen enyhe lesz a tél mint most. Amúgy csak villany fűtéssel én számolnák,persze lehet tél közepén aggregátort venni.... Azt biztos,hogy kombinálnám a dolgokat és azt se felejteném el,hogy pl a vegyes vagy gáz kazán keringetője se a gondolattól működik hanem áram kell stb stb viszont egy kandalló/kályha szép lehet a központi helyen és áramszünet esetén is fűt.
2013. dec. 29. 15:47
 9/10 A kérdező kommentje:
Mibe kerülhet az infra fűtés egy átlagos téli időszakban összehasonlítva a mondjuk a gázzal? Úgy olvastam, hogy messze nincs olyan lomha az infrával fűtött rendszer, mint mondjuk a padlófűtés.
2013. dec. 30. 09:19
 10/10 anonim ***** válasza:
Keress rá itt az oldalon, voltak már kérdések és válaszok ezzel kapcsolatban.
2013. dec. 30. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!