Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mekkora távot lehet gerndával...

Mekkora távot lehet gerndával átfedni hajlás veszélye nélkül?

Figyelt kérdés
Szóval, milyen vastagságú gerenda, milyen közökkel lerakva. Átfedhetõ pl. 5-6 méter 10-12 cm-s vastagságú fenyõgerendával?
2013. dec. 13. 12:29
 1/7 anonim ***** válasza:
52%
Tulajdonképpen 7 méteresnél nincs is hosszabb ha jól tudom. A 4 méternél hosszabb gerendákat alá kell támasztani addig, még be nincs ki öntve öntve betonnal a kefni melletti rész, illetve a koszorú.
2013. dec. 13. 17:56
 2/7 anonim ***** válasza:
Ja bocs, most látom hogy fagerendával. Hát 5-6 métert nem lehet, mert ha nem is teszel rá semmit akkor is behajlik.Legfeljebb 3 métert lehet akkor talán nem hajlik be, de attól függ mivel akarod terhelni.
2013. dec. 13. 18:06
 3/7 A kérdező kommentje:
Szintek elválasztását szolgálná. Földszint mennyezete, tetõtér padlója. Bocs, nem ismerem a szakkifejezeseket. A régi házaknál hogy oldották ezt meg? Betonlemezt nem akarnék önteni. Köszi a válaszokat.
2013. dec. 13. 20:40
 4/7 anonim ***** válasza:
68%

Azzal a vastagsággal nem fedhető át hosszútávon. A régi belvárosi házakban erre legalább 20x20-asokat használtak, de akkor még megvolt Felvidék.

Esetleg átfedéssel, 2 sorban rakott pallókkal lehetne variálni.

2013. dec. 14. 08:56
 5/7 anonim ***** válasza:

5*20-as pallók max 40 cm közzel.

Sajnos valahol alá kell támasztanod egy élére állított 10*15-ös gerendával, amit legalább 1-2 helyen meg kell tartatnod egy 10*10-es oszloppal. Ez sajna a helyiségben lesz.

2013. dec. 16. 19:13
 6/7 anonim ***** válasza:

Lehet ekkora áthidalást csinálni fával, csak nem hagyományos fűrészáruban kell gondolkodnod!

olyan keresztmetszei méretek kellenek neked, mint a 15*50, 20*65 és egyebek. ilyet a leginkább úgy célszerű gyártatni, hogy több anyagból ragasztják össze.

nem olcsó, de meglehetősen tartós megoldások.

gondolj csak a makovecz épületekre!

2013. dec. 18. 21:09
 7/7 anonim ***** válasza:
~ 1 méter közökkel célszerű számolni. 4 méter fölött növekszik az átmérő igény. Régen a szoba közepén volt egy vaskos mestergerenda és akkor jók a 10x10 gerendák. Aki csinálja neked, majd felvilágosít. Ha saját tudásra akarsz szert tenni, akkor tanulmányozz elkészült ácsmunkákat. Amikor a filagóriát csináltam, egyszerűen körbebicikliztem a pihenőket, fotóztam, méricskéltem és kialakult, hogy mit kell csinálnom és hogyan.
2014. jan. 3. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!