Tanyám lakóépületét szeretném lebontani, és a bontott anyag javát felhasználva szeretnék ugyanoda egy új házat építeni. Mi ennek a menete? Gondolok itt a az engedélyektől kezdve a költségvetésen át a kivitelezésig mindenre.
Kérsz egy bontási engedélyt (némi illeték fejében), lebontod szakszerűen, erről kérsz egy igazolást az építésügyön, ezzel elmész a földhivatalba törölteted a házat (illeték). Ekkor van hivatalosan egy beépítetlen telked, amire lehet építési engedélyt (illeték) kérni, a tervező (sok pénz) által elkészített rajzok alapján (no meg energiamérleg, statikus)!
Keesel egy felelős műszaki vezetőt (sok pénz) aki felügyeli és naplózza az építkezést, felépíted, megkéred a használatbavételi engedélyt (illeték). Besétálsz a földhivatalba keresel egy földmérőt, megkéred hogy csinálja meg a rajzokat és intézze el, hogy be legyen jegyezve az új ház (Kb. százezer), és máris van hivatalosan egy új házad!
6 millából kissé szűkös lesz!
"Én nem arra vagyok kíváncsi,hogy "mit írnak a nagykönyvben",hanem arra hogy ilyen speciális helyzetben van e bármilyen kiskapu,esetleg valami könnyítés méltányossági alapon."
Méltányosságot ne várj senkitől! A kiskapu az, hogy leborítod a romházat (lehetőleg ne haljon meg senki közben), és pontosan ugyaolyan módon újrépíted, mint ahogy volt! Persze a téglaalap helyett betonnal, vasalva, koszorúval, új tetővel, stb...
Időnként a hatóság légifelvételeket készíttet és azokat időről időre összehasonlítják a nyilvántartással. Ha nem lesz eltérés, akkor csak felújítottad és ahoz nem kell engedély! Persze azt nem reklámozod, hogy közben mindent nulláról kezdtél!
:D
"Azt sehol nem nézik,hogy gyakorlatilag rám dől a ház?"
Ezt se nagyon reklámozd, mert ha nincs szerencséd, akkor köteleznek a bontásra és akkor már beindul a bürokrácia gépezete!
"Még annyit fűznék hozzá,illetve kérdeznék:Nem csak a vállalkozó tud házat építeni,hanem "Kispistajóska",a munkanélküli kőműves is."
Persze, de ha az előzőek szerint jársz el, akkor építésvezető se kell!
Szia! Nem tudom aktuális e még a kérdésed, azért én válaszolok, hátha.
Mi hasonló helyzetben voltunk, a következőket léptük meg.
Kértünk hivatalos építési engedélyt, felújításra. (nem bontottuk el teljesen a házat, de nem sok maradt belőle. Tervező 250e ről indult, lealkudtam 80-ra, neki is kellett a pénz! Igazából, mindent magunk csináltunk amit tudtunk, víz, gáz, tető szakember. Falazás, betonozás vakolás stb úgy ahogy te irtad család barátok meg sör....
El telt öt év.. Jött a levél, hogy látták, hogy már kész vagyunk és le is járt az engedély, így kérjük meg a használatba vételit. Illeték 25e. + kell a felelős műszaki vezető nyilatkozata: Na itt jön a csavar! Nekünk ilyen nem volt, lévén hogy mindent mi csináltunk. Na akkor mi van. Felhívtam a tervezőt mondtam neki hogy kéne egy ilyen, mondta hogy akkor kijön és elmondja ad e és hogy mennyiért. (Holnap jön még nem tudom az árát) NA akárhogy számolok, annyit biztos nem visz el amit akkor vitt volna ha aszisztál a falazás közben.
Amit viszont megtudtam... Megkérdeztem mit tudok tenni mert nincs pénzem ezeket most kifizetni (15 napon belül). Ügyintéző: ír egy határozatot amibe belefoglalja hogy még vannak kisebb munkák (amihez nem kell engedély pl festés, burkolás.) és akkor kapunk egy év haladékot. Annak a végén legkésőbb viszont mindenképpen meg kell kérni a használatbavételit, különben birságolnak.
Ami még megoldás: Több helyen lehet a neten olvasni, hogy pótolható a nyiltkozat, (akkor is ha magad építetted a házad) pl azt mondot lelépett az építő mert nem tudtatok megegyezni a végösszegben és ő biztosan nem fog neked nyiltkozni.
Üdv: E
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!