Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Új építési törvény értelmezése...

Új építési törvény értelmezése a nem engedélyköteles építés esetében?

Figyelt kérdés

Hello. Van egy ilyen rész az épitési engedély nélkül építhető dolgokkal kapcsolatban:

Akkor kell építési engedély, ha

"(1) új épület építése, ha annak mérete a 35 m2 összes hasznos alapterületet vagy a 4,5 méteres gerincmagasságot, lapostetős épület esetén a 3,5 méteres párkánymagasságot meghaladja, kivéve a növénytermesztésre szolgáló üvegház, a növény- vagy gombatermesztésre szolgáló fóliasátor, valamint a felvonulási épület építését"

Ha az épületem 35m2 hasznos alapterületű és van rajta egy nyeregtető ami nem haladja meg a 4.5m gerincmagasságot, akkor az engedély nélkül építhető? A megfogalmazásban a vagy szó miatt igy értelmezhető. Régen a 100m3 nettó térfogat volt és ott a tető szerkezet is bele számított a 100m3-be. Eszerint már nem?

jan. 24. 12:39
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Az én értelmezésem szerint a 100m3-es szabály megszűnt, mivel az ezt tartalmazó rendeletet visszavonták.

Az új építési törvény alapja hogy azt határozzák meg hogy mihez kell építési engedély vagy bejelentés.

Mivel 35m2 felett kell csak, ezért ebből az következik hogy 35m2-ig nem kell semmi. Sőt olyan megkötés sincs mint régebben, hogy "nem emberi tartózkodásra szolgáló".

Sőt, az én értelmezésem szerint az 5,4m tartószerkezeti fesztáv megkötés is megszűnt, mivel azt csak a kiviteli dokumentáció részeként közli az új ép.törvény,de ugye amihez nem kell se engedély, se bejelentés, ahhoz kivitelezési dokumentáció se kell.

Fontos megemlíteni, én nem vagyok jogász, a leírt válaszom a saját megértésemet tükrözi.

jan. 24. 13:19
 2/7 A kérdező kommentje:
köszi szépen!
jan. 24. 14:15
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ha ezeket a méreteket nem haladja meg, akkor nem kell engedély, egyszerű bejelentés sem. Viszont a településképi szabályokat nézd meg, attól függ milyen épület és nálatok milyen szabályozás van, azon bukhat a dolog.
jan. 24. 14:20
 4/7 anonim ***** válasza:

Idejövök értetlenkedni.

A vagy szó nálam azt jelenti hogy vagy ez vagy az... Az és szó jelenti azt hogy mindkét feltételnek teljesülni kell.

Tehát 34,99 m2 hasznos terület lehet akár 6m gerincmagassagu is

Vagy

Lehet 60m2 de 4,5 m gerinc alatti?!

jan. 24. 14:31
 5/7 anonim ***** válasza:

3. vagyok. Úgy szól a szabályzat, hogy egyszerű bejelentés vagy ép. eng. alapján végezhető (...) ha "1. 35 m2 – 60 m2 összes hasznos alapterületű és

2. 4,5 – 6,0 méteres gerincmagasságú vagy 3. lapostetős melléképület esetében 3,5 – 4,5 méteres párkánymagasságú"

vagyis ha ezek alatt van, akkor nem kell engedély.

jan. 24. 14:36
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
A "vagy" szó itt azt jelenti hogy az egyik teljesülése esetén már engedélyköteles. Ha nagyobb alapterületet szeretnél, akkor két kisebb, szerkezetileg különálló épületet kell egymás mellé építeni.
jan. 24. 15:35
 7/7 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat
jan. 24. 18:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!