Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mit tudok tenni ha nincs a...

Mit tudok tenni ha nincs a házban földelés?

Figyelt kérdés

Sajnos szonda sehol, földelés szinten sehol, régi alumínium vezetékek vannak.

Sajnos anyagilag villanyszerelőt nem tudok megfizetni, de azért kókány munkával kikellene alakítsak valami földelést valahogy mert nagyon nem érzem magam biztonságban így.

Hogyan tudnám kivitelezni ezt?

A szolgáltató 400-600 ezer forintos árajánlatot összegzett, röviden, tömören ennyi pénzem ebben az életben nem lesz.

Új villanyóraszekrénytől az új villanyóráig, az utcán lévő póznám is cserélni kell valamit......mindegy.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám biztonságossá tenni földelés szempontjából a házat? Verjek le egy földelőszondát, mérjek rá, és utána?

Nagyon régi parasztházról van szó, még az újravezetékezést megtudnám oldani, de ezzel a földeléssel nem tudom mit kezdjek. Életvedelmi relé sehol nincs, minden ráz, vagy csíp.

Mit tudnék tenni? Amit magam is megtudnék csinálni?

Észrevételként írom, vannak konnektor a házban, a földelés be van kötve falon kívül jön egy kábel, le a földbe, megvizsgáltam és egy krva vastag vasdarabra van rákötve. Ez/ezek lettek volna annak idején a földelések, hogy minden konnektorból induló földelést földbe leütott vas, vagy acéldarabra rákötöttek? Kb 4 konnektor van a házban, és mind a négy konnektor földelése így van kialakítva.

Ennek amúgy mi a neve, vagy ez valami régi eljárás volt?

aug. 13. 10:54
 1/6 anonim ***** válasza:

Ismerem az ilyen házakat. Ezer sebből vérzik minden. Mindent újra kéne építeni. Kezdve a falakkal.

Menj el olyan helyre dolgozni, ahol adnak szállást is. Ezt a házat meg add el. Kb telek árat ér.

Anyagilag így jössz ki a legjobban.

aug. 13. 11:10
 2/6 A kérdező kommentje:

Sajnos ez nem megoldható.

Az évek alatt némileg helyrepofoztam, a kőműves munkákat megcsináltam rajta, nagyon sok munkám van már benne, ablakok, ajtók cseréje, fürdő, WC, stb stb....

Szereztem ingyen sódert, cementet, most az alapot csinálom rajta, mert sajnos alap sincs. A szobákat mapei vízzáró anyaggal leszigeteltem, szóval van bár ebben a házban bőven pénz. Meg aránylag már normálisabban néz ki.

De ez az áram dolog....ez nem oké.

Mégha a vezetékezést megcsinálnám, az egy dolog, de a földelést nem tudom hogyan alakítsam ki.

Van egy ismerősöm, akinek van egy ismerőse aki ismerőse a szolgálatónál lévő szerelőknek, akivel majd egyszer beszélni fogok, hogy valami olcsó, baráti pult alatti segítséget adjon majd, egy olcsóbb villanyóra cserével, stb stb-vel....de ez nem iden, de még nem is jövőre lesz.

Most vettem egy új bojler, ami krva drága volt...."nekem" és nem tudom hogy a földet mire kössem rá, a fszomra....idegesítő ez a rohadt földelés hiánya!

aug. 13. 11:22
 3/6 anonim ***** válasza:

Szóval ilyenkor kèszül a kókány èletveszèlyes kialakítás, ami szaktudás nèlkül azonnal fèlre van èrtelmezve.

A lakásokban "nullázást"kell kialakítani, EPH hálózattal.A bejövő PEN vezetèket kell földelni megfelelő èrtèkkel.

aug. 13. 12:57
 4/6 anonim ***** válasza:
Nagyjából a leföldelt konnektorod sem jó! Szval ez nem így működik ès mèg hamis biztonságèrzetet is ad az èletveszèly melkett.
aug. 13. 13:17
 5/6 anonim ***** válasza:

4# vagyok. Ès a barát barátja akinek az ismerőse.... Meg már csinált ilyent.

Ilyenkor szokott leègni egy ház, èletveszèlyes lenni, ès a vill szer is nenekül, mert felelőssège van ha hozzányúl.

Szóval a szaktudást meg kell fizetni

aug. 13. 13:21
 6/6 anonim ***** válasza:

Vagy megfizetsz egy villanyszerelőt, vagy megtanulod - de a szakma nem olyan egyszerű, hogy néhány gyakoris kérdésre adott válaszból képbe kerülj. Nagy vonalakban nulladik lépés az életvédelmi avagy fi-relé beszerelése lenne. Ha "minden ráz, vagy csíp", akkor lehet hogy azonnal le is old. Ez esetben egy dugaljat kell kialakítani, és hosszabbítókkal működtetni a legszükségesebbeket (hűtő, router, állólámpa), aztán ahogy a pénz és idő engedi fokozatosan kiépíteni az új hálózatot.

De nem biztos, hogy levált a fi-relé, ez esetben nincs szivárgó áram, a csípő érzést a védővezetők teljes hiánya okozza. Ha van fi-relé, akkor ez nem annyira veszélyes - úgy értem a jelen állapothoz képest, ami közvetlen életveszély, de mindenképp tovább kell haladni a védővezetők kiépítésének irányába, de még mielőtt az elsőt kiépítenéd, meg kell oldani a helyi földelést is.

>Verjek le egy földelőszondát, mérjek rá

-Na azt hogy csinálnád? (Csak hogy lássam, milyen elképzeléseid vannak az elektromosságról) (Ne csináld meg, mert ha az elképzeléseid hibásak, meg is halhatsz, csak írd le, mit tennél!)

aug. 13. 17:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!