Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » 30 évvel ezelőtt mennyire...

30 évvel ezelőtt mennyire mérték pontosan a telkeket?

Figyelt kérdés

Ki akarom majd méretni a telkünket, van e benne tévedés. 30 éve a telekhatárra építették a házat (tervek alapján is). Jó lenne beszigetelni, de necces ha pont a határon van, vagy méginkább ha mi lógunk át.

Mennyire tudták pontosan mérni ilyen régen? Mik a tapasztalatok?

jan. 23. 09:53
 1/9 anonim ***** válasza:
47%

Már a római birodalomban is meglepően jól mérték ki a telkeket.

Miért feltételezed azt,hogy 30 évvel ezelőtt seggh#lyék voltak az emberek?

jan. 23. 10:49
 2/9 anonim ***** válasza:

Én régi utcába építkeztem 2021-22-ben.

Szülő ház telke 2 utca fronttos volt így megoszttattam.

A pofára esés akkor jött előszőr mikor, vagy 30 évig azt hitte mindenki, hogy a szülő ház mögött még van kb 2 méter, nos nem volt hanem a ház telekhatáron volt a garázs meg már kb 50 cm-t átlógott a szomszédba. Maga a ház a 70-es évek elején épült.

A következő sokk már engemet ért, mikor kiderült, hogy az évtizedekig telekhatárnak használt bodza bokor a telek "végén" nem a telek széle hanem 5 méterrel keskenyebb valójában. Így is marad 20 méteres utca fornt, csak éppen a házat kellett újra terveztetni hozzá , mert kereszt irányba jóval nagyobb helyet foglalt, mint hossz irányba.

Ezeket is földmérők tűzték ki annak idején, de a faluba nagyon gyakori volt új házak építésénél a pofára esés csak nem ekkor a mértékben 30-100 cm között. Volt olyan utca ami konkrétan 50 cm-vel el volt csúszva.

jan. 23. 11:04
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Jól mérték. Más kérdés, hogy mennyire tartották be aztán.
jan. 23. 11:10
 4/9 anonim ***** válasza:
Esetleg a szomszédnak van valami kifogása ellene, hogy szigeteljetek? Mert ha nincs akkor én nem forszíroznám a dolgot.
jan. 23. 12:03
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Akkor is mm pontosan tudták a telekhatárt kitűzni. A gond az volt hogy ezeket a térképeket ceruzával, tollal, pennával rajzolták függőt a toll vastagsága miatt a pontos telekhatár 1-2-3 métert ide oda mozoghatott.
jan. 23. 13:45
 6/9 anonim ***** válasza:
Nálunk a földmérő azt magyarázta, hogy elég sok belefér jogilag az ún. megtűrt hibaszázalékba.
jan. 23. 14:03
 7/9 anonim ***** válasza:

Azért 1994 nem volt ám az őskorban!

Elég nagy baj lehet a toronyban nálad ha azt gondolod, hogy 30 éve nem tudtak mérni. 130-150 éve is kimérték 3D-ben mm pontosan a vasutakat, utakat és ezek műtárgyait az Alpokban is, akkor majd Mucsaröcsöge külsőn nem tudtak az 1990-es években 4 karót leveri jó helyre?

Az emberi butasággal, trehánysággal, nemtörődömséggel van itt a gond. Nekiáltak valahol alapot ásni gondolkodás, irányítás nélkül.

jan. 23. 16:03
 8/9 anonim ***** válasza:

Már minden Föld Hivatali térkép műholdon van.A mai mérések igy nagyon pontosak.A nem jó helyre épített ingatlanokat már nem lehet arrább tenni.

Jön az estleges szomszéddal való megegyezés,vagy a több éven át elhúzódó pereskedés,harag.

jan. 23. 16:03
 9/9 A kérdező kommentje:

30 éve nem volt olyan fejlett a technika mint most.

Kezünkbe került amúgy a ház előzetes (tollal rajzolt terve). A tanult mérnök lerajzolta a házat felülről és lemérte, hogy a szélessége a tető szélétől a másik széléig 7.5m.

Utána alá lerajzolta a házat előlről is, ahol kimérte, hogy a ház szélessége a faltól falig ugyanennyi. A tető túllógás meg csak úgy ott van a rajzon. Vajon akkor a telekhatáron most a fal vagy az eresz van?

A szomszéd konkrétan egy üres telek. Folyamatban van vele az egyeztetés, de ha bele is egyezik, akkor sem elég szóban mert ha egyszer eladja valakinek, akkor cseszhetem ha visszabontatják a szigetelést. (plusz a gázcsövet amit ki kell emelnem).

Amúgy ez is érdekes. Telekhatáron vagyunk hivatalosan, a gázcső a falon megy ami nyilván a faltól már túllóg így és a gáz szolgáltatónak szolgalmi joga van rá. De ha az a szomszéd telkén van, akkor úgy hogy?

A szomszéd telke melletti telket megvették pár éve és kimérették. Egy ismerős szerint szarul mérték ki, mert a földmérő rossz helyre verte le a cölöpöket. Ő múveli a szomszéd telket. Azt mondta, neki mind1, nem az ő telke. Nem tudom igaza van e, a lényeg, hogy az emberi hiba mindig ott van.

#8, a mai mérések valszeg pontosak, de ez 30+ éve történt.

Egyébként nem mondom, hogy a földmérő csinálta rosszul, lehet rossz helyre tették a házat, nem tudom. De az is lehet, hogy minden centire pontosan megegyezik. Ha viszont csak 20-30cm-re el van mérve a mi javunkra, már megold minden gondot.

Az is lehet, hogy mi lógunk be a szomszédba, az is jó ha kiderül, bár bízom benne, hogy nem így van.

jan. 23. 18:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!