30 évvel ezelőtt mennyire mérték pontosan a telkeket?
Ki akarom majd méretni a telkünket, van e benne tévedés. 30 éve a telekhatárra építették a házat (tervek alapján is). Jó lenne beszigetelni, de necces ha pont a határon van, vagy méginkább ha mi lógunk át.
Mennyire tudták pontosan mérni ilyen régen? Mik a tapasztalatok?
Már a római birodalomban is meglepően jól mérték ki a telkeket.
Miért feltételezed azt,hogy 30 évvel ezelőtt seggh#lyék voltak az emberek?
Én régi utcába építkeztem 2021-22-ben.
Szülő ház telke 2 utca fronttos volt így megoszttattam.
A pofára esés akkor jött előszőr mikor, vagy 30 évig azt hitte mindenki, hogy a szülő ház mögött még van kb 2 méter, nos nem volt hanem a ház telekhatáron volt a garázs meg már kb 50 cm-t átlógott a szomszédba. Maga a ház a 70-es évek elején épült.
A következő sokk már engemet ért, mikor kiderült, hogy az évtizedekig telekhatárnak használt bodza bokor a telek "végén" nem a telek széle hanem 5 méterrel keskenyebb valójában. Így is marad 20 méteres utca fornt, csak éppen a házat kellett újra terveztetni hozzá , mert kereszt irányba jóval nagyobb helyet foglalt, mint hossz irányba.
Ezeket is földmérők tűzték ki annak idején, de a faluba nagyon gyakori volt új házak építésénél a pofára esés csak nem ekkor a mértékben 30-100 cm között. Volt olyan utca ami konkrétan 50 cm-vel el volt csúszva.
Azért 1994 nem volt ám az őskorban!
Elég nagy baj lehet a toronyban nálad ha azt gondolod, hogy 30 éve nem tudtak mérni. 130-150 éve is kimérték 3D-ben mm pontosan a vasutakat, utakat és ezek műtárgyait az Alpokban is, akkor majd Mucsaröcsöge külsőn nem tudtak az 1990-es években 4 karót leveri jó helyre?
Az emberi butasággal, trehánysággal, nemtörődömséggel van itt a gond. Nekiáltak valahol alapot ásni gondolkodás, irányítás nélkül.
Már minden Föld Hivatali térkép műholdon van.A mai mérések igy nagyon pontosak.A nem jó helyre épített ingatlanokat már nem lehet arrább tenni.
Jön az estleges szomszéddal való megegyezés,vagy a több éven át elhúzódó pereskedés,harag.
30 éve nem volt olyan fejlett a technika mint most.
Kezünkbe került amúgy a ház előzetes (tollal rajzolt terve). A tanult mérnök lerajzolta a házat felülről és lemérte, hogy a szélessége a tető szélétől a másik széléig 7.5m.
Utána alá lerajzolta a házat előlről is, ahol kimérte, hogy a ház szélessége a faltól falig ugyanennyi. A tető túllógás meg csak úgy ott van a rajzon. Vajon akkor a telekhatáron most a fal vagy az eresz van?
A szomszéd konkrétan egy üres telek. Folyamatban van vele az egyeztetés, de ha bele is egyezik, akkor sem elég szóban mert ha egyszer eladja valakinek, akkor cseszhetem ha visszabontatják a szigetelést. (plusz a gázcsövet amit ki kell emelnem).
Amúgy ez is érdekes. Telekhatáron vagyunk hivatalosan, a gázcső a falon megy ami nyilván a faltól már túllóg így és a gáz szolgáltatónak szolgalmi joga van rá. De ha az a szomszéd telkén van, akkor úgy hogy?
A szomszéd telke melletti telket megvették pár éve és kimérették. Egy ismerős szerint szarul mérték ki, mert a földmérő rossz helyre verte le a cölöpöket. Ő múveli a szomszéd telket. Azt mondta, neki mind1, nem az ő telke. Nem tudom igaza van e, a lényeg, hogy az emberi hiba mindig ott van.
#8, a mai mérések valszeg pontosak, de ez 30+ éve történt.
Egyébként nem mondom, hogy a földmérő csinálta rosszul, lehet rossz helyre tették a házat, nem tudom. De az is lehet, hogy minden centire pontosan megegyezik. Ha viszont csak 20-30cm-re el van mérve a mi javunkra, már megold minden gondot.
Az is lehet, hogy mi lógunk be a szomszédba, az is jó ha kiderül, bár bízom benne, hogy nem így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!