Utca fronti járda javítását mivel oldjam meg?
Koszonom
A keritesen beluli (udvar) jardarol van szo.
Ja, én is azt hittem, hogy az utcai járdáról van szó. Akkor tök lényegtelen, hogy utcafronti-e vagy kert végi.
Mekkora területről van szó? Ha csak egy-két négyzetmétert kell javítani, akkor a legegyszerűbb ha veszel zsákos készbetont. Na nagyobb rész, akkor veszel cementet, hozatsz sódert és kikevered. Én úgy szoktam, hogy 1m3 sóderhez adok 3 mázsa cementet. Ez elég erős beton lesz, nem fog szétfagyni, feltöredezni. Vizet meg annyit adok, hogy a földnedves és képlékeny állag között legyen. Macerásabb, de pár talicskányit ki lehet keverni betonkeverő nélkül is. Ha még nagyobb részt érint a dolog, akkor megérheti a transzportbeton is. Akár 1 m3-t is kivisznek, csak a mixerkocsi fuvarköltsége lesz fajlagosan horror.
A régit felszeded, a talajt elegyengeted, tömöríted, belocsolod. Ha van homokod, az is mehet alá. Bezsaluzod. Ne felejtsd el dilatálni a hőtágulás miatt. Járdát bevasalni szerintem felesleges. Főleg ha csak személyforgalom lesz rajta.
De ha már így is úgy is cserélni kell, én elgondolkoznék valami szép térkövön is, mint a sima betonozáson. Nem tudom mekkora részt érint a javítás.. Nyilván ha csak pár métert, akkor amiatt nem érdemes az egészet cserélni.
A valaszt nem tudom ki irta, de NEM az udvaron van. Vilagosan le van irva a kerdesben hogy az UTCÁN.
Ezzel a keverési aránnyal nem tudok dolgozni. Ilyen kis tételben fándlival szoktak mérni. Ugy gondolom.
Ja oké, valamiért megzavart a 3-as. Szoktam csak vödörnyit is kikeverni, ha annyi kell. Tudod arányosítani. 1 vödör sóder kb 10 liter, azaz a köbméter század része. A 3 mázsának is veszed a század részét, azaz 3 kg-ot. Azt meg konyhai, vagy szobamérlegen is ki tudod mérni akár. De ha csak 1 m2, arra vennék pár zsák kész betont. Pár ezer forintból egy szűk óra alatt megvagy vele.
Nálunk ahogy állok ki a telekről a kocsival, kereszteznem kell az utcai járdát. A szegély le van csapva, de még Zsigulikra van méretezve. Nagyon keskeny a lecsapott rész és meredek is a rámpa. Nem SUV-om van, ezért a mostani autóm orra mindig lekoppan ki-beálláskor. Ezt megelégeltem. Feltörtem a betont, megcsináltam lankásabbra. A régi több évtizedes töredezett gazos beton helyett szerintem szebb is lett. Nem akarok senkit erre buzdítani, mert valóban nem az én tulajdonom, de eddig még senki nem kérte számon az engedélyt.
Baumit szárazbetont szoktam használni.
Nem kell arányozgatni, csak vizet kell hozzáadni és mehet a keverés.
Habarcskeverővel vödörben gyorsan megvan.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!