Mit tehet a szomszéd ha nem tetszik neki a kerítés építési ötletünk?
Sziasztok!
Szeretnénk építeni a telkünk déli oldalára a szomszéd által már korábban épített drótháló kerítés mellé kb. 30-40cmrel egy famintás trapézlemez kerítést.Olvastuk a helyi építése szabályzatot,maximum 2 méter magas lehet, ehhez tartjuk is magunkat.
Mit tud tenni a szomszéd ez ellen,a nemtetszését kifejező trágár szavakon kivül?
Kérdező
Mi az oka annak, hogy ez a kerítés ötleted nem tetszik a szomszédnak? Mert ez számít.
Ha az árnyékolás miatt, akkor a későbbi életetek miatt érdemes lenne valami köztes megoldást keresnetek, ami nektek és neki is jó lenne. Hiszen utána is a szomszédotok lesz és egy rossz szomszédi viszony megmérgezheti az életeteket. Szüleimnél ilyen volt, katasztrofális következményekkel, mert a hülye szomszéd a kutyaszartól méregig mindent átdobált már a végén még a 3m magas kerítésen is csak bizonygassa az igazát.
A szomszédunk nálunk is egyik percről a máikra ilyen hullámlemezt tett a kerítésre, sima alumínium, ellenben nincs 1,5 m magas sem. Nem örültünk a fém látványának, de mivel nem árnyékol a növényeknek, alacsonyabb, mint az eredeti drótkerítés amire tették, így teljesen OK. Egy 2m magas kerítés viszont már nagyon kellemetlen lenne.
Ha csak azért szövegel a szomszéd mert neki nem tetszik, az is más helyzet. De milyen a "famintás" másik oldala? Az nem sima fém? Mert ami felétek jól néz ki az a másik oldalon lehet hogy nagyon nem jó, ahogy a mi kerítésünknél is a túloldala nyilván nem ugyanolyan, mint ami felénk látszik.
Itt is megtehetitek, hogy kerestek egy olyan megoldást ami a szomszédnak is elfogadhatóbb.
Ha a jelenlegi kerítésnél nem lesz magasabb vagy csak kicsivel és mondjuk megkérdezitek a szomszédot, hogy számára a barna vagy zöld lenne-e a jobb és lefestenétek a felé eső oldalát arra a színre, az sokat változtathatna.
A hosszútávú béke érdekében érdemes lenne kicsit engedékenységet mutatnotok még akkor is ha tényleg nem tehet semmit ellene a szomszéd. Lehet hogy semmi haszna nem lesz, de gyakran elég megmutatni, hogy figyelembe veszitek a másik véleményét is. Elmondod neki, hogy miért szeretnétek a kerítést - hazudj valami olyat nyugodtan ami számára értelmezhető, pl. hogy szeretnétek többször népes vendégsereget és az ilyen zárt lemezkerítés korlátja a zajnak is és éppen őt, a szomszédot szeretnétek kímélni a nálatok megjelenő gyakori zsivajtól. Vagy hogy szeretnétek kevésbé szeles helyet kialakítani a kert azon végében stb. Aztán mondj neki javaslatot arra, hogy mivel tehetnétek számára elfogadhatóbbá a kerítéseteket! Lehet ilyen, hogy lefestitek olyan színre a felé néző oldalát amilyenre ő szeretné.
Csak legyél tekintettel arra, hogy ő lesz ezután is a szomszédod és még ha most nem is beszéltek egymással szinte soha, ettől még a helyzet lehet sokkal rosszabb ha most egy ilyen butaságon elmérgesítitek a helyzetet. Feleslegesen.
Kizártnak tartom, hogy a 2 méter magas kerítés megakadályozná a szomszéd napozását. A napon szárítás és a növények fénymennyiségéhez pedig hozzá fűzném a kerítés 2 méter magas, a napot a leggyakrabban gomoly felhők takarják el a 600-3000 méteres magasságban. Az a fa amelyik képes kitakarni a napszak nagy részében a napot az nem 2 méter magas..., és nem is fáról van szó.
44.§ (2) * A kerítés legnagyobb magasságát a helyi építési szabályzat megállapíthatja. (A maradék 16 pont sem tér ki a kerítés anyagára, magasságára!)
A HÉSZ településenként eltérő, de ottsem szoktak kitérni az anyagra, azaz tömör vagy átlátható legyen. Viszont általában 2-2,5 m között maximalizálják.
Árnyékolásról ebben az esetben nem beszélhetünk, mert az építési szabályzat szerint 2m-es kerítés építhető. Valamint mit árnyékol egy 2m-es kerítés? Ha megfigyeljük a nap mozgását, akkor láthatjuk hogy egy ekkor kerítés max a kora reggeli vagy késő esti (tájolástól függően) órákban vethet 1-2m-es árnyékot.
Persze pl egy másik kérdésben felvetett 30m-es nyírfa kérdése már más tészta...
#13 Ha a kerítés pont déli és a szomszédnak ott termő bokra vagy szőlője van ültetve akkor bizony sokat számít ha az tömör lesz a korábbi drótháló helyett.
Itt most nem a szabályzatról van szó hanem a valóságról. Hogy miért nem tetszik neki a kerítés ötlete, mert ezt nem tudjuk.
Nekünk is vannak bokraink egy hasonló kerítés mentén és bár nem tömör lemezt tett oda a szomszéd hanem tömörre növő bokrokat, de ami oda volt ültetve korábban az most nem kap elegendő fényt. A 2m magas tömör növényzet pont azt a fényt zárja el ami kellene. Még 1 méterre távolabb már nem okoz gondot, oda már valóban nem árnyékol, de ha lett volna ott több éves szőlő aminek nagyon kell a fény akkor mi is kiakadtunk volna hogy a szomszéd miatt sok éves munkánk megy tönkre.
12+
Én betonelemes 2,5 méter magas kerítést csináltatok kb májusban, oldalra és hátra. Abszolút nem érdekel, hogy nem szép a kerítés hátsó felülete, engem az érdekel, én lássam a szebbik felét!
2,5 méter magas kerítést engedélyez nekem a helyi HÉSZ, így, hogy mit árnyékol le a 3 szomszédnál szintén nem érdekel.
Engem egyetlen dolog érdekel e téren, mégpedig ne egy valóság show legyen a privát szférám! Úgy tudom ehhez joga van az embereknek, és ráadásul semmi törvénytelet nem csinálok. A pont alapozás miatt pedig még be sem kell jelenteni, mert építés jogilag ugyan az, mintha dróthálóból csináltatnám sávalap nélkül természetesen.
Lehet így gond, igaz, de az a tulajdonos problémája, hogy hova ülteti a bokrot. Amúgy a növényültetés is szabályozva van szinte mindehol,
pl:
(1) A legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan – telek – határától:
a) Lágyszárú növény – 0,60 m
b) Cserje, bokor – 1,50 m
c) Szőlő, sövény - 2,00 m
d) 4 – 10 m-nél magasabbra nem növő, nem terebélyes díszfa, alacsony növésű gyümölcsfa – 3,00 m (az 1. számú melléklet szerint)
e) Cseresznye, szilva, meggy gyümölcsfák, valamint nyár, akác, kőris, hárs, juhar, fenyőfélék, ciprusfélék alapfajai – 7,00 m
f) Dió-, gesztenyefa – 8,00 m
(2) A nem terebélyes díszfaültetési távolsága 2,5 méter az ingatlan határának azon részétől, ami nincs beépítve
Amennyiben valaki a kerítés tövébe ültet pl málnát, mert drótkerítés van, számítania kell arra, hogy a szomszéd bármikor cserélheti azt, akár tömörre, mert jogában áll.
#16 Jogában áll, ahogy a másik szomszédnak is jogában áll sok minden, csak ha ez lesz ami meghatározza az egymás mellett élésüket abból pokol lesz.
Miért kell mindig végsőkig elmenni csak mert "jogodban áll"?
Te olyan szomszédot akarnál magadnak, mint a 15-ös, akit minimálisan sem érkel hogy neked mi jó és mi nem, csak mert megteheti? Holott ugyanennyi pénzből, ugyanennyi energiával, ugyanolyan eredménnyel úgy is megtehetné, hogy közben nem teszi rosszabbá a te kertedet, életedet?
Miért olyan nehéz figyelni a melletted és így veled élőre?
Mi akadályoz meg abban, hogy odafigyelj és 2 perces gondolkodással olyan megoldást találj ami nem okoz a másiknak kárt?
Tényleg ez a jó ha csak szarsz a másikra szimplán mert neked ezt megengedi egy jogszabály? Arra nem gondolsz, hogy legközelebb meg te leszel az a másik?
"A szomszédunk nálunk is egyik percről a máikra ilyen hullámlemezt tett a kerítésre, sima alumínium, ellenben nincs 1,5 m magas sem. Nem örültünk a fém látványának, de mivel nem árnyékol a növényeknek"
Az átlagos emberek magasabbak 1,5 méternél, így a 1,5 méter magas kerítés pont nem gátolja meg a belátást. Akinek van terasza, annak többnyire ki van emelve a talaj szinttől, nekem ez 45 cm. Tehát a 1,5 méteres kerítés a teraszomról nézve már csak 105 cm, azaz mintha ott sem lenne...
Én több generációs falusi családból származom, mindkét szülöm esetében. A nagy szüleim még mindent megtermeltek maguknak (zöldség, gyümölcs, hús). De nem csak ők, hanem ebből a korosztályból itt a kornyéken mindenki. Ők oda ültették a növényeket, ahol annak megfelelőek voltak a körülmények,
és nem a szomszédokat piszkálták! Sőt a mai napig, lehet csak erre felé van ez így nem tudom, de a szomszéd kerítése mellé senki nem ültet/ültetett semmit! Minimum 1-1,5 métert elhagytak!
Rendeletileg pedig min a 70 cm-t kell biztosítani a karbantartásra, még akkor is, ha telekhatárra épült a ház/kerítés.
#18 Látom nem sikerült megértened amit leírtam. Mindennek mi köze van a kérdéshez és ahhoz amit én tőled kérdeztem?
Attól mert szerinted alacsony egy 1,5 m-es kerítéstakarás még mit változtat a tényen, hogy nálunk ilyet tett fel a szomszéd? Ki mondta neked, hogy azért tették, hogy ne lehessen be vagy kilátni onnan?
Továbbra sem értem, hogy attól mert te ilyen körülmények között nőttél fel mi akadályoz meg abban, hogy odafigyelj a szomszédod igényeire IS?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!