Kazán és puffertartály kiépítéséhez kell épületgépészeti terv?
Szeretnék vásárolni és kiépíttetni vegyestüzelésű kazánt puffertartállyal, laddomattal, stb. egy már korábban kiépíttet, de még be nem üzemelt padlófűtés + radiátor rendszerhez.
Szükségem van ehhez külön épületgépész mérnökre, aki megtervezi és papírra leírja, aláírva, hogy milyen idomok, szerelvények, stb. kellenek, milyen kötési sorrendben, és a vízszerelő majd ez alapján fog dolgozni, vagy a vízszerelő dolga ezt megtervezni és kiépíteni is egyben?
Köszönöm szépen előre is!
Pontosan, ebből a megfontolásból gondoltam én is azt, hogy egy aláírt, lebélyegzett, épületgépész által készített terv alapján kelljen dolgoznia a "szakembernek".
Szerintetek körülbelül mennyibe kerül most egy ilyen kötési, kiépítési terv elkészítése, ha már a radiátorok, padlófűtés, minden a helyén van, a teendő egy osztó-gyűjtő felrakása (az is van kint a falon, a padlófűtés be is van kötve (4-4 kör), de szerintem valami régi fajta lehet, én áramlásszabályzóst gondoltam felrakatni légtelenítőkkel), illetve a szerelvények megtervezése (kazán - > puffertartály - > fűtéskörök), tágulási tartály méretezés, stb?
Sajnos sok épülegepész ugyan úgy kókler ahogy az idézőjelbe tett lenézett “szakember”…
A jó épületgépész szakembereink réges regen euro-ban kapják a pénzüket. Építőiparban melózom igaz más területen, de látom és hallom, rengeteg az épületgépészeti elbaszás, akár tervezve van, akár nincs.
Nem kötelező terveztetni, de ajánlott. Csőforrasztós Ferik tudását meg szokta haladni a pufferes rendszer működésének ismerete.
A fűtés veszélyes üzem.
Nekem a gépészekkel van rossz tapasztalatom, a legtöbben csak nyomjak az elméletet és a rizsát, de ha valamit gyakorlatban kell csinálni, vagy hozzányúlni valamihez, akkor annyi.
Szüleimnél egy fiatal fűtésszerelő (és burkoló, stb) rakott össze nulláról egy szuperül müködő rendszert.
Na hát pont ez a hihetetlenül ritka. 10-ből 9 esetben riasztóan össze van gányolva a rendszer. Olyanok szerelnek fűtést, akik miután egymásba tekertek két csövet és nem csöpög, azt hiszik magukról, már mindent is tudnak.
Múltkor rákérdeztem egy "szakinál", miért nem épített be hidraulikus váltót.
Válasz: mert ez nem markológép!
Oké, nincs több kérdésem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!