Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » A generálkivitelező nálatok...

A generálkivitelező nálatok eltért az ártól? Ha igen mennyivel? Valamint festés és kertrendezés stb milyen plusz költségeket jelentett mire kész lett a ház? tegyük fel 15 volt a telek a kivitelő mondott 60-at a kulcsrakész állapotra akkor mennyi még?

Figyelt kérdés
Néztem 15 millió felénk egy telek. 60 millió egyik kivitelezőnél a kulcsrakész 110 nm ház. Benne van légtecnika, csempék, wc.. stb stb. Mennyi pluszra készülhet az ember még? Bútorokat nem számolva. Nektek mennyi volt még az álomház kialakítása?

2023. febr. 24. 12:25
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
51%
Hát gondolom nem térhet el.
2023. febr. 24. 12:31
 2/12 anonim ***** válasza:
37%

60M-t utalnál arra a szóra, hogy kulcsrakész?

Tehát az anyagminőség, ami gyakran készeres szorzó, plusz a minőségi munka amit pénzben alig felmérhető neked nem számít?

A lényeg a kulcsrakész?

2023. febr. 24. 12:56
 3/12 anonim ***** válasza:

Az áremelés abból adódhat, hogy:

- Nem tudod biztosítani a telket a szerződésben meghatározott időre! Ez komoly probléma, ráadásul nem egyedi eset.

pl: rendezetlen tulajdon jog, telekosztással csúszik a földhivatal (ki maxolja a határidőket), rendezési terv problémák. stb.

A szomszédom 2 éve nem tudta elrendezni a tulajdonjogokat.

Nekem 1 évet csúszott az építkezés a rendezés terv módosítása miatt. Bele estem abba a problémába megosztásnál, hogy a régi már nem volt érvényes, az új meg még nem volt az...

- Építkezés közbeni megrendelő általi módosítások.

Nálam kivette a kivitelező a burkolatokat, szanitereket, csapokat az árból, mert nem fértem bele a keretbe, és nekem és neki is egyszerűbb volt. De ezeket is 5% áfával vettem meg. Utólag levonták a végszámlából az áfa különbözetet.

Az én esetembe belefutottam a Ft zuhanás okozta problémákba és az új szerződésem +8 milliót eredményezett... MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!

Saját példámból kiindulva a +8 milliós pofára esésen felül, még +4-5 millió nem árt, ha van :(

pl: a konyha bútor anyag költsége annyit növekedett, hogy többe került csak ez, mint munkadíjjal együtt az első árajánlat alapján. Szó szerint ugyan az!!! Ez csak az 1 éves csúszás miatt...

Szóval az udvar, terasz, kerítés nem lett kész. Sőt hozzá sem nyúltunk még :( Pedig a rászánt 10-12 millióból csini lehetett volna :((

2023. febr. 24. 13:35
 4/12 anonim ***** válasza:
51%

Pont azokért amiket a 3-as írt, semmi értelme generálkivitelezőnek meg m2 árnak.

Meg kell egyezni egy órabérbe és minden anyagköltségről kérsz számlát amit kifizetsz, így tudod milyen minőségért fizetsz.

Különben jogilag nehezen tudom elképzelni, hogy aláírsz egy papírt, ha buta vagy ki is fizeted, aztán mondják, hogy megdrágult.

2023. febr. 24. 13:53
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Nyugi, én is beleszaladtam.

Nincs előtető a teraszon meg burkolat se, mert nekem se jött ki a keret.

Bár ez még a jobbik eset, mert ismerősöméknél eggyel kevesebb szoba lett a vége.

2023. febr. 24. 13:54
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

"ha buta vagy ki is fizeted, aztán mondják, hogy megdrágult."

Ezzel az a baj, hogy el lehet menni máshoz, de nem fogja olcsóbban vállalni.

Ha nézted a 22. század című műsort, nem egy vállalkozó adta vissza a munkákat, mert nem tudta megcsinálni, a megrendelő még nem tudott többet fizetni

Lehúzta a rolót.

2023. febr. 24. 13:56
 7/12 anonim ***** válasza:
51%

22. század című műsor :D:D

Az aztán a hiteles :D

Amúgy ez a műsor a törvények meg az írásos szerződések felett van? :D

Valaki pisztolyt fogott a generálkivitelezőhöz, hogy Ő írjon egy szerződést amit bárki aláírhat?

Vagy apróbetűsen benne volt, hogy az ár tetszőlegesen növelhető?

2023. febr. 24. 14:06
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem is érted miről beszélek, na mindegy
2023. febr. 24. 14:14
 9/12 anonim ***** válasza:

3+

Próbálja meg valaki a 2022.02-i generál kivitelezői árkon szerződni 2023.02.ben. Sok sikert kívánok hozzá! Válószínűleg kiröhögik az illetőt és elhajtják...

Az óra díjakról az jut eszembe, hogy a munkafolyamatot idő alapon nagyon könnyű elhúzni.

Jó példa erre az általam random választott gépes terep rendezéshez, és a 2. szomszéd által hívott random gépes, megegyező óradíjjal. Aki nekem dolgozott azt az egész utca stipi stoppolta. Míg a 2. szomszéd nyelt egy nagyot és kifizette amit kért, mert végülis egész nap ott dolgozgatott. Megcsinálta azt amit nekem az én gépesem kb 2-3 óra alatt elintézett. összesen 1,5 napot dolgozott nálam az ember. A 2. szomszédhoz pedig már másnap nem kellett mennie az egyénnek.

2023. febr. 24. 14:23
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

15 éve építkeztünk.

A terveket is a kivitelezővel készíttettük el, a mi igényeink alapján, tehát már eleve közösen alakítottuk ki az elvárásainknak és lehetőségeinknek megfelelően.

Előre elmondta a kivitelező, hogy kb. árakat tud mondani, mert aktuálisan, amikor sorra kerül az adott beszerzés, munkafolyamat, akkor derül ki a valóság.

Egyes részmunkálatok előtt megbeszéltük a költségeket, mennyibe fog az kerülni és azt az árat kellett tartania - mert azt már ő is úgy tudta megadni, hogy ismerte a pontos költségeket. Pl. az alapozásra volt külön ár - kifizettük. Falak + födém - kifizettük. Tetőszerkezet - a cserepet mi rendeltük meg hozzá, a többit ő mondta meg - kifizettük. stb. stb.

A kezdeti, tervezéskori ártól eléggé eltértünk, de ez az eltérés mindig valós volt, mert részleteket néztünk.

Közben mindig ott volt a lehetőség, hogy adott részfolyamatokra mi magunk is kereshettünk szakembert és megcsináltathattuk mással (nem akartuk, de láttuk, hogy más sem csinálta volna meg kevesebbért), vagy eldönthettük hogy rábízzuk valami beszerzését vagy mi járunk utána. A nyílászárókat pl. mi vettük meg ott ahol a legjobbnak/legolcsóbbnak találtuk és ők onnan hozták el az építkezéshez, de a fürdőszobába a kádhoz az Ytong téglákat már vele vetettük meg a többi építőanyaggal együtt.

A generálkivitelező azért fontos, hogy összefogja a munkálatokat és felelősséget vállaljon érte. de ha előre megszabja a végső árat akkor eleve azzal kalkulál, hogy hatalmas áremelkedések is lehetnek - ilyenkor te ráfizetsz jelentősen a valós költségekre. Érdemesebb mindig az adott rész munkálatokban megegyezni és fenntartani annak jogát, hogy te is keress szakembert, csapatot aki más árat szab meg. Viszont annak a munkájáért ő már nem fog tudni felelősséget vállalni.

2023. febr. 24. 14:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!