Újépítésű házba gázkazán vagy hőszivattyú? Mik a pro és kontra jellemzőik?
Biztosan lesz: padlófűtés, napelem, klíma.
Egy 130 nm-es ház fűtéséről van szó, melynek a homlokzati szigetelése 20, a födém szigetelése pedig 30 cm vastag.
7 kw-os meleg víz késztést nagyon elírtam, kimaradt középről a mondat fele... így teljesen más az értelme :(
A hőszivattyú fűtési teljesítményéhez írom a házam adatait: 22 cm eps a homlokzaton, 12 cm xps a lábazaton, 15 cm eps100 a padlóban, 30 cm gyapot a födémben, melegperemes nyílászárók.
Így 58.89 kWh/m2a a fűtés hőenergia igénye, ez kb ugyan az, mint a kérdezőé, azaz BB energetikás ház lesz. 59*130m2 = 7670 KW kell 20 fokos belső hőmérsékleten -13°C-ban. Ha esetleg fáznának és 24°C ot szeretnének, mint én is ez 4*6% = +24% teljesítmény --> 7670*1,24= 9511 KW. Na most lefelé nem kerekítünk csak felfelé. Így nem a 9KW-os gép kell, hanem az egyel nagyobb. Nem keresem meg, de ha jól emlékszem 12 KW.
(Ezért írtam korábban hogy a 9 kw-os gép is necces mert az ilyenkor csak 22°C-ot tudna tartani)
Továbbá megjegyezném, nekem a házamnál az épületgépész, a gépészeti terv doksiban 9KW-os T-cap all in one hőszivattyút tervezett be a 95 m2-re! Végül gázkazán lett, ahogy írtam.
Tehát egy 12KW-os hőszivattyút +indirekt tárolót kell összevetni költségekben egy 24KW-os fűtő kazán+ indirekt tárolóval. Utóbbi most is 1 millióból megvan, max 50%al lesz kevesebb a fűtés számla évente. Biztosan belefér a keretbe, de inkábba az évi 1100-1200 m3 körül várható a gázfelhasználás meleg vízzel. 20 fokon meg kb 1000 m3. 1200 m3 gáz kb 130000 ft/év --> hőszivattyú kb 60-70000 megcsinálja, eltérés ~ -65000 ft/év...
11 A kWh/m2a nem lehet kW számolni teljesen mást jelent a kettő.
Az elméleted a gyakorlatban azt jelenta hogy fölöslegesen másfél kétszeres áron veszel hőszivattyú, aminek ráadásúl az élettartamát is jelentösen röviditi sok esetben. Ha nekem nem hiszel probáld értelmezni a weishaupt videoját.
"A kWh/m2a nem lehet kW számolni teljesen mást jelent a kettő."
Tudom, de lehet belőle származtatni:
20-25 W/m2 helyett így igaz a dolog 20-25 W/m3!
átlag belmagasság új építésnél 2,65 m
59/2,65=22,26
Egy halom egyenletbe behelyettesítés és 5-10 perc számolás után hasonló eredményt kapsz. Végig számolva a mértékegységek is jók lesznek.
Ez is amolyan ökölszabály, mint átlagos háznál gázkazánra a 90-es évek elejétől x50 vagy vegyes kazánra a x65.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!