ha adott a telek, és a fejedben ott álmaid háza, akkor építkezz. Ha nagyjából minden gördülékenyen halad, akkor két év...
Viszont...ha találsz egy eladó házat, ami eü festés után költözhető, akkor csakis ház..pár hónap után az lesz álmaid háza.
Ami biztos végül mindegyik többe lesz mint gondolod. Új építés tele van váratlan költségekkel, a régi ház meg váratlan problémákkal, ami sokba is tud kerülni.
Én mindig is felújítani való házat kerestem. Ennek az volt a fő oka, hogy akkor minden olyan lesz mint amit szeretnék...
Sose tudhatod miket takartak el a felújítás során, esetleg a különböző technológiai utasításokat betartották e, vagy jó van az úgy, úgy se látszik elvet követték. (Utóbbi jóval olcsóbb is)
A vételarból vedd le a lelekárat, vedd figyelembe mibe kerülne felújítani. Pl tető, nyílaszárók, szigetelés es 10 milliót lehet be se takarja.
Aztán viszonyítsd egy új építés árához képest.
Nekem 560000 ft hasznos m2 be van eddig telek nélkül. Ez tartalmazza a konyhát, vizes blokk butorokat és a háztartási gépeket.
Felén olcsóbb újat építeni, mint egy régit felújítani, újhoz hasonló szintre. Így vegül építkeztem, 1 hónapja költöztem be.
Ha megengedheted magadnak az új házat akkor számolj.
Írd össze hogy álmaid háza milyen tájolású lenne (bár ez telek adottság is), mekkora szigetelést teszel rá, és milyen gépészetet teszel bele.
Aztán nézd meg a megfelelő helyen a telekárakat, tervezés-engedélyezés árait, és nyugodtan számolj 1 misi/nm2-el a házra.
Ezekután keress egy használtat ugyanezen a környéken és nézd meg az árát.
A használtra hogy neked megfelelő legyen, majdnem ugyanazt a pénzmennyiséget rá kell öntened és még akkor sem lesz ugyanaz.
10 év múlva mondjuk átlagos 8% inflációval számolva az újat hirdetheted 10 éves ingatlanként, a másikat meg xy éves felújítottként.
Szerinted melyik fog többet érni?
A képeket elnézve elgondolkodtató a több százezres légkondi felett rothadó ereszcsatorna. Ha ez mellett döntötök akkor alaposan nézesd át szakemberekkel.
Egyébként az sem mindegy hogy a főút melyik oldalára esik ez az ingatlan Szőnyben. Tudod ott folyik a keretek alatt a Duna, ha az út carabbik oldalán van.
Szörnyű az elrendezése! Ha már belülről szétkapták modernizálhatták is volna szinte filléres plusz költségekkel.
két külső homlokzat nincs szigetelve, tehát biztosan van két sarok ahol hatalmas mennyiségű penész keletkezik, a hőhidak miatt.
Itt felmerül az a kérdés hogy rakták be a nyílászárokat, vagyis raktak-e min 3 cm xps-t a nyílászárok köré. Toktoldókat lehagyták, és vannak redőnyök. Ez 2 dolgot takarhat, a homlokzati szigetelést rálógatták az ablaktokra 2,5-3 cm-t, így a redőny belelóg az üveg felületbe, így nincs hőhíd (ha van körbe xps). Vagy nem lógatták rá a tokra a szigetelést és van hőhíd.
"lakótér hasznos alapterülete: 101m2 + 28m2-es garázs, + 17m2-es részben fedett terasz"
Ezt egy modern háznál 85-90 m2 hasznos lakótérből megoldják + garázs + terasz.
Fürdőnek teljes felújítás kell, csövezéssel együtt, ami manapság nem igen áll meg 2 millió alatt, ha úgy csináltatod.
A homlokzati szigetelést be kell fejezni, a kérdés hogy a meglévőt jól rakták-e fel, ezt hőkamera jól megmutatja. Általában nem... Befejezése, színezés min 1,5 millió
4% illeték + 1% ügyvéd = 2,5 millió
Tehát min várható költségvetésesed 55,5 millió
Ízléstelen gányolás ez- 50 MFt-ot nem ér meg és félig van leszigetelve, tele lehet hőhidakkal, akár penészedhet, rohadhat is (én is észrevettem a rohadó ereszt…)
…valami régi rossz parasztházból kókányoltak valamit… ennyiért ezt NE.
(A római látkép a konyhában a non plus ultra… de gondolom elő van adva, hogy micsoda egyedi stílus az az üveglap… :D :D )
8+
Nem írták, hogy a tetőhöz hozzányulak volna, tehát egy 50-70 éves eresz csatornánál az a csoda, ha nem rozsdás. Amíg nem lyukas, és nem a ház falára folyik a víz, az esővizet meg elvezetik a lábazattól, addig szerintem ez nem probléma, csak csúnya. A tetőfelújításkor meg úgy is ki lesz cserélve (már lesz ilyen)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!