Milyen szabály vonatkozik az ilyen típusú házakra?
Párommal a közeljövőben szeretnénk építkezni és nekem nagyon tetszenek ezek a hàzak, viszont nem tudom hogy ezekre milyen szabályok vonatkoznak . Hallottam olyasmit is hogy ezekre nem kell annyi engedély, mint a normális alappal, téglából épített hàzakra, igaz ez?
Gondolom normális szigeteléssel élhető lenne, mivel ilyesmit még cssk Erdélyben làttam, pihenőházként kiadva 1-1 hétvégére… viszont engem annyira megfogott, hogy erről álmodozom. Gyereket nem biztos, hogy vállalunk úgyhogy ketten simán elférnénk ha kisebb is, mint az àtlag házak :)
Az előírás a hőszigetelésbe van. Ha valaki megtervezi, és lesz aki megépíti, akkor ennyi.
De ez lényegében egy könnyűszerkezetes faház. Vannak faház építők, náluk érdeklődjél.
Régen nekem is nagyon tetszettek ezek az "A" betű alakúak az egyszerűségük miatt.
Mára viszont már be kell látni, hogy egyáltalán nem praktikusak és drágák a sok előírás miatt.
Arról már nem is beszélve, hogy az emeleten -szinte- nulla "állóhely" marad, mert a döntött tető és a lépcsőfeljáró elfoglalja a "teljes értékű" területet.
A maradékon viszont a fene járkáljon négykézláb.
Ne akarj ilyen alakút, mert megbánod!
Ha viszont értelmes mobilházat szeretnél, ezekkel vedd fel a kapcsolatot:
Köszi! Ezek is tetszenek.
Az A típusút a felépítése miatt bánnám meg vagy mas hátulütője is van? Pl ilyen szélesítéssel nyernék helyet pl nappalinak, konyhànak és fent csak aludnánk
Meglátásom szerint leginkább a meleg kint tartásával van elsősorban probléma ezeknél a házaknál. Ahol ez nem tájidegen, ott ez nem is probléma, ugyanis ott nem nagyon van meleg, amit kint kellene tartani! Személyes véleményem az, hogy hányinger kerülget és a gyomrom összeszorul ettől a svéd életképet idéző háztól. :)
Ha elég nagy, márpedig a képeken nem kis házak vannak, akkor azért nem kell kúszni a tetőtérben sem. Ilyen házat nyaralónak épített nagybátyám már a 90-es években, szóval hogy lett ez ismét ennyire felkapott, azt nem tudom, de a sokadik vagy, aki erről érdeklődik... Tele vannak a nyaralóövezetek alpesi faházakkal.
Csak a fényelésen és az anyaghasználaton múlik ez, hogy tetszik neked! A nagy ablakok, a belső térben a meleg fény, a külső térben a szürkeség, amire ráerősít a ház antracit színe is, maga a fa, mint anyaghasználat, természetességet és melegséget sugároz, a ház is melegséget sugároz bentről, a melegség pedig otthont jelent az ember számára, mivel a tűz meleg fénye az ami belénk van kódolva már a barlangban élés óta, hogy az az otthon, a biztonság.
Belterületen, lakóövezetben nem vonatkozik rá más szabály. Településképbe ha nem fér bele, meg sem építheted, így a HÉSZ-t kell tanulmányozni adott településen, továbbá akár érdeklődni az önkormányzaton, hogy megépítheted-e. Egyetlen előnye van a könnyűszerkezetes háznak, (nem az, hogy nem kell hozzá annyi engedély), hanem hogy ezt pár hét alatt felépítik neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!