Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Milyen szabály vonatkozik az...

Milyen szabály vonatkozik az ilyen típusú házakra?

Figyelt kérdés

Párommal a közeljövőben szeretnénk építkezni és nekem nagyon tetszenek ezek a hàzak, viszont nem tudom hogy ezekre milyen szabályok vonatkoznak . Hallottam olyasmit is hogy ezekre nem kell annyi engedély, mint a normális alappal, téglából épített hàzakra, igaz ez?

Gondolom normális szigeteléssel élhető lenne, mivel ilyesmit még cssk Erdélyben làttam, pihenőházként kiadva 1-1 hétvégére… viszont engem annyira megfogott, hogy erről álmodozom. Gyereket nem biztos, hogy vállalunk úgyhogy ketten simán elférnénk ha kisebb is, mint az àtlag házak :)

[link]

[link]

2022. dec. 10. 19:02
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Az előírás a hőszigetelésbe van. Ha valaki megtervezi, és lesz aki megépíti, akkor ennyi.

De ez lényegében egy könnyűszerkezetes faház. Vannak faház építők, náluk érdeklődjél.

2022. dec. 10. 19:20
 2/8 A kérdező kommentje:
Értem, csak kiváncsi voltam hogy erre is olyan bonyolult és draga engedélyt kapni mint a ‘normális’ hàzakra vagy nincs annyi előírás…
2022. dec. 10. 19:24
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Régen nekem is nagyon tetszettek ezek az "A" betű alakúak az egyszerűségük miatt.

Mára viszont már be kell látni, hogy egyáltalán nem praktikusak és drágák a sok előírás miatt.

Arról már nem is beszélve, hogy az emeleten -szinte- nulla "állóhely" marad, mert a döntött tető és a lépcsőfeljáró elfoglalja a "teljes értékű" területet.

A maradékon viszont a fene járkáljon négykézláb.

2022. dec. 10. 19:32
 4/8 A kérdező kommentje:
Off 🥹 igaz hogy én is eddig csak kívülről, meg képeken láttam ilyet de annyira hangulatosnak tűnt.
2022. dec. 10. 19:40
 5/8 anonim ***** válasza:
68%

Ne akarj ilyen alakút, mert megbánod!

Ha viszont értelmes mobilházat szeretnél, ezekkel vedd fel a kapcsolatot:

[link]

2022. dec. 10. 20:34
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszi! Ezek is tetszenek.

Az A típusút a felépítése miatt bánnám meg vagy mas hátulütője is van? Pl ilyen szélesítéssel nyernék helyet pl nappalinak, konyhànak és fent csak aludnánk

2022. dec. 10. 21:12
 7/8 A kérdező kommentje:

Bocsi a link lemaradt

[link]

2022. dec. 10. 21:13
 8/8 anonim ***** válasza:

Meglátásom szerint leginkább a meleg kint tartásával van elsősorban probléma ezeknél a házaknál. Ahol ez nem tájidegen, ott ez nem is probléma, ugyanis ott nem nagyon van meleg, amit kint kellene tartani! Személyes véleményem az, hogy hányinger kerülget és a gyomrom összeszorul ettől a svéd életképet idéző háztól. :)

Ha elég nagy, márpedig a képeken nem kis házak vannak, akkor azért nem kell kúszni a tetőtérben sem. Ilyen házat nyaralónak épített nagybátyám már a 90-es években, szóval hogy lett ez ismét ennyire felkapott, azt nem tudom, de a sokadik vagy, aki erről érdeklődik... Tele vannak a nyaralóövezetek alpesi faházakkal.

Csak a fényelésen és az anyaghasználaton múlik ez, hogy tetszik neked! A nagy ablakok, a belső térben a meleg fény, a külső térben a szürkeség, amire ráerősít a ház antracit színe is, maga a fa, mint anyaghasználat, természetességet és melegséget sugároz, a ház is melegséget sugároz bentről, a melegség pedig otthont jelent az ember számára, mivel a tűz meleg fénye az ami belénk van kódolva már a barlangban élés óta, hogy az az otthon, a biztonság.

Belterületen, lakóövezetben nem vonatkozik rá más szabály. Településképbe ha nem fér bele, meg sem építheted, így a HÉSZ-t kell tanulmányozni adott településen, továbbá akár érdeklődni az önkormányzaton, hogy megépítheted-e. Egyetlen előnye van a könnyűszerkezetes háznak, (nem az, hogy nem kell hozzá annyi engedély), hanem hogy ezt pár hét alatt felépítik neked!

2022. dec. 11. 08:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!