Mennyi a bírság,ha az országos építési szabályzatnak nem felel meg az ember (ház bővítés esetén)?
Ha 3m-nél kisebb oldalkert esetén (2.75) mégis a megengedettnél nagyobb ablakok kerülnek beépítésre, az mekkora bírságot vonna maga után?
Oldalkertre néző ablakok bővítéséről van egy ilyen rendelet:
(4) * Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet…”
Engem nem bírságoltak meg, csak felszólítottak, hogy 2 héten belül tegyem szabályossá az épületet. Nem voltam boldog amikor a kész házból ki kellett szedni 3 db tetőtéri ablakot, és feljebb tenni 10 centivel.
Hozzáteszem, három hölgy jött az építésfelügyelettől,ekkor már gyanítottam, hogy ez az ügy nem fog simán menni.
Minden sz.rról meg volt a teljesítmény nyilatkozat, az egyik banya egyszer csak önelégült képpel kérdezi : hol van a laminált parketta teljesítmény nyilatkozata ? Hát mondom, ne haragudjon meg kedves hölgyem, lehet, hogy ezt az iszonyatosan fontos dokumentumot elfelejtettem beszerezni.
Amikor elmentem a parkettát forgalmazó céghez teljesítmény nyilatkozatér, az ügyintéző nem akarta elhinni, hogy ilyenért b.sztatják az embert.
Visszajöttek 2 hét múlva, lemérték a tetőablakok magasságát, és megkérdezték, hogy fel van e töltve az e naplóba a dokumentum.
Első, de miért nem tartottad be a szabályokat?
Kérdező, ezt nem lehet bírsággal megúszni, még kell szüntetni az ablakokat.
Csak tippként mondom,ismerőseim így jártak túl a hatóság eszén .
Mindkét oldalon hungarocell táblával lefedték az ablak nyilásait.Vékony vakolat,festés .Belül még nagy képeket is tettek oda .
Aztán látták nincs ablak,minden rendben .
Köszi mindenkinek!
Felmerult az az ötlet, hogy az ablakot a fal belső síkjára rakjuk. Ekkor 30cm-es fal esetén az ablak pont eléri a 3m-es tavolsagot a keristestol. Mit gondoltok, ez így már legális? Vagy ugyanúgy a fal külső síkja számít és ennek a befelé tolasnak nincs jelentősége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!