Miért divat Magyarországon a házat a telekhatárra építeni?
Nálunk az a fő szabály, hogy az eresz csatorna nem lóghat át a szomszéd telkére, de csak akkor rakhatok egy klíma kültéri egységet erre az oldalra, ha 1 métert elhagyok a telekhatártól, de 1 méternél többet sem lehet.
80 cm a tető kilógásom eresszel együtt, így az a 20 cm már lényegtelen volt. A másik oldalról viszont 4 méter helyet kell biztosítani tűzbiztonsági okok miatt. Az utca fronttól 5 méter, vagy alkalmazkodni az utcához , ami így nekem 3 méter lett. Hátsó kert min 6 méter.
Ezen kívül meghatározzák a tető és a fal színét is, mert tájvédelmi körzet. De ez igazából csak annyi hogy a foltos sokszínű cserepeket nem lehet használni, én pedig antikóltat akartam, azaz barna- fekete, így lett végül sötét barna. A fal színre szintén korlátozások vannak, nem lehet rikító színeket használni, van egy konkrét lista ezzel kapcsolatban. Világos és közepes színárnyalatokkal minden engedélyezett.
Meg lehet persze próbálni, a HÉSZ nem betartását, de akkor nincs használatba vételi engedély! Mellék hatás pedig a bank nem utalja az utolsó 5-10%-os részletet. Csok esetében nem tudod teljesíteni a feltételt, azaz elbukod, és fizetheted vissza. Lehet jogi útra terelni, de kérdéses a kimenetele és ha az önkormányzat 3x fellebbez biztosan kicsúszik az egyén a 4 éves építési engedélyből...és így is csok problémák lesznek
Ez nem divat kerdese. Ahol nem eleg szeles a telek ott nem lehet elhagyni 1-2 metert sem mert akkor a kapu mar nem fer el es nem tudsz beallni az autoval az udvarba. A szuleimnel is igy van, a kapu bejaro olyan kicsi hogy eppen befer egy teherauto es a telek nem akkor hogy lenyegesen nagyobbra tudjak csinalni a kaput mert az oszlop es a haz kozt alig van 2 meter. A kaput azert csak nem akarod ranyitni a haz falara, bar lattam olyan hazat is ahol a kapu oszlopja kozvetlen a haz fala mellett volt.
Az en hazam nyugaton van es ahogy irtad is, itt igy szokas hogy nem a telekhatarra epitkeznek. Igy akar lehetne a haz mogott klima is ha nem akarom hogy a hatso udvarban legyen. Viszont ebben az esetben a kocsibeallo szukosebb. Valamit valamiert.
Nekem szemely szerint nincs semmi a haz mogott a szomszed felol, csak be van fuvesitve. Annyi elonye van hogy a szomszed nem kozvetlen a haz fal mellett parkol le az autojaval es nem ott szol a zene, nem ott beszelgetnek mikor mennek el a vendegeik.
Ha akarok valamit csinalni a hazamon akkor nem a szomszed portajara megyek at hogy lefessem a hatso falat vagy ki akarom takaritani az ereszt
Ha történelemtudásom helytálló akkor Mária Terézia idejében sok szalagtelket alakítottak ki. A falusi parasztság a hosszú telket jobban ki tudta használni gazdaságilag. Meg volt mindenek a helye, még a ganédombnak is. Szinte szabványos felhasználás alakult ki tájegységenként. Érdemes megnézni a népi építészetet.
A hosszú telkek sajátja ez a kialakítás. A kertet is egyszerűbb volt használni, nem kellett sokat forgolódni benne a lovakkal. Ennek a dolognak az öröksége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!