Mennyibe kerül 2022-ben reálisan, vidéken, egy közel 100nm emeleti tér vízhálózat felvezetése?
Ez azért nem teljesen így van. Onnan célszerű eljönni, ahol még 3/4-es a cső, de ha a fürdőből fellehet állni, akkor az úgy kicsit könnyebb. Ennek anyagköltsége hozzávetőlegesen 150 - max. 200 ezer forint. 1.3-1.8M forint az nagyon erős lenne még a mai megemelkedett munkadíjak mellett is, de már semmit sem tartok lehetetlennek.
Kérj egy árajánlatot egy vízszerelőtől, ne a gyakori olvasóitól, hanem egy vízszerelőtől! Nemet lehet rá mondani!
B verzió, hogy megtanulsz vizet szerelni és akkor anyagköltségből kijön. Nem egy bonyolult történet ötrétegűvel dolgozni, kell bérelni egy kézi press-előt, és megveszed a szigetelt csövet, az idomokat, a falikorongokat, egy vágókést és egy kalibrálót. Kell még egy öreg csap, azzal szépen betudod állítani a falikorongok távolságát. Kérdés, hogy a földszinten hol tudod megfogni és ott milyen cső van, ha nem ötrétegű, akkor némileg bonyolultabb rákötnie egy laikusnak, de nem lehetetlen. Egy a lényeg, hogy 3/4-es (20-as) csőre köss rá a hideg és a melegvizes oldalon is, és azzal állj fel a tetőtérbe, majd ekkora csőmérettel kell végigrohannod is, és csak a csapkiállásoknál szűkíts 1/2-ra (16-os) értsd beraksz a csapkiállásnál egy 20-16-20-as T-t, és 16-al kiállsz a falikoronghoz. Standard csapkiállás magasságokat megtalálod a neten. Szennyvíznél is a méretezést kell betartani, továbbá azt, hogy fél, de maximum 1% lejtésnél többet na adj neki, főleg a WC-nél fokozottan ügyelni erre, mert a papír alól kirohan a víz és dugulást okoz. A házból kimenő 110-esre kell rákötnöd, onnan kell az emeletre egy strangot csinálnod, hogy ezt hol találod, na az a kérdés, de merem feltételezni, hogy a földszinti WC-nél. Véséshez/réseléshez kell szintén egy gépet bérelni.
Magamnak szereltem már vizet laikusként. Megugorható feladat, csak sokat kell utánaolvasni.
Sajnos 5 hónapos kismamaként nem tudok megtanulni vizet szerelni de köszönöm a tanácsot :)
Igen en is erosnek ereztem az 1,3-1,8 millio-s arat, csak egy korulbeluli kepet szerettem volna kapni arrol mire lehet szamitani. Amugy a furdobol fel lehet allni! Kertem mar vizszerelotol, de meg varat magara az arajanlat, azt mondta mindent tetelessen megkapok excelbe, csak ker egy hetet. Nyilvan engem csak a “mire szamitsak realisan” resze erdekelt a kerdesben feltett dolognak :)
Kiállásonként számolhatsz 10000 Ft/db-al munkadíjra, az anyag költség pedig hasonlóra fog kijönni 10-12000 kiállás/db. 5 rétegű cső press fittingekkel számolva.
WC:
2 lefolyó (kézmosó +wc)
2 hideg víz
1 meleg víz
Fürdő:
4 lefolyó (mosdó, kád, zuhanyzó, mosógép)
4 hideg víz
3 meleg víz
konyha:
1 lefolyó
1 hideg víz
1 meleg víz
Bojler: (ha különálló lakásként nem ártana, de ha közös lesz akkor viszont a lentinek kb 200 literesnek kell lennie)
1 lefolyó
1 hideg víz
1 meleg víz
= 22 kiállás-->
munkadíj 22x10000= 220000 Ft
Anyag 22x10-12000= 220-260000 Ft
huhh ez nagyon preciz levezetes volt koszonom szepen!!! :) sokat segitett!!
nem lesz villanybojler, hanem egy vaillant eco tec plus 30-as kondenzacio gazkazan csinalja fentre a vizet, lent kulon vizatfolyos bosch melegito van, ezzel a reszevel nem lesz problema, hogy eleg legyen 4főre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!