Hogyan kell egy már meglévő falhoz hozzá falazni egy új falat?
Adott két, a sarkon egymásra merőleges régi fal. Ebből szeretnék egy zárt teret csinálni, tehát mellé falazni másik két a sarkán egymásra merőleges falat. Oldalanként kb. 2,5m egy-egy fal. A hiányzó részen a régi falból egy kb. 50cm magas lábazat meg van, erre tenném rá az új falat, ami kb. 2m magasan lenne megépítve. Nagy méretű téglából lenne a fal, futóban rakva.
Feltételezem kell a régi falnál valami bekötést csinálni. Elég, ha mondjuk két soronként beengedek egy 50-60cm hosszú hilti szalagot? A régi falra szöggel rögzíteném (vagy ha kell tiplivel) az újonnan épített falnál a második harmadik tégla közbe hajtanám a végét, az első egy-két téglaközben pedig egy szöget lógatnék be. :)
A másik, amit kérdezni szeretnék.
Az egyik 2,5m hosszú falra menne egy 0,9-es ajtó, és egy 0,6*0,8as ablak. Befér ez ilyen rövid szakaszra, vagy inkább hagyjam ki az ablakot?
Tudom, tudom... nem vagyok kőműves, miért én kontárkodok, miért nem hívok egy szakit, aki tudja hogy kell csinálni?
Egyrészt, mert aki eddig látta, szerintem még annyira sincs képben mint én. A számolás sem ment igazán, de cserébe viszont olyan árat mondott, amit nem tudok megfizetni.
És őszintén szólva, nem is akarok! Mert biztosra veszem, nem szakmunkát adna ki a kezéből, de mind emelet egy vagyont elkérne érte!
Szívesen kifizetném érte az árát, ha látnám rajta, hogy érti a dolgát, és nem csak abban merül ki a mondandója, hogy ő bizony milyen jó szakember. De nem ez van.
És ha ő szemrebbenés nélkül elkér ennyit, a jó szaki tarifáját biztos nem tudom kifizetni.
Nem arról van szó, hogy nem akarom, hanem egyszerűen nem engedhetem meg magamnak!
Hát ezért kérdezek tőletek ilyen alapvető dolgokat. :(
Szóval marad a DIY. :)
Nem a legjobb megoldás hilti szalaggal meg szöggel bekötni. Ez a megoldás megteszi akkor, ha egy ajtót/ablakot falazol be, ilyen esetben azonban nem ajánlanám. Minden 2-3. sorban megvésed a meglévő falat úgy, hogy egy téglával (azzal a sorral) tudj bekötni a falba. Mi épül be? Terasz vagy mi lesz ez?
2.5m-es falszakaszra befér egy 90-es ajtó és egy 80-as ablak, mitől ne? Az együtt 1.7m! Nem tudom, hogy miről van szó, ha szükséges, tegyél be áthidalót, 2db 2m-est, de ha teszem azt ez egy nyitott gang, akkor felül feltételezem fut egy betonkoszorú, ha fut egy betonkoszorú és az ajtó teteje azt éri majd, akkor értelemszerűen nincs szükség áthidalóra.
Mindenhez szerintem sem kell kőműves, ezzel én is egyetértek, pl. ilyen kicsi munkához sem, ha megtudod csinálni...
Arra a fél méter magas falra úgy falazz rá, hogyha annak teteje vakolva van, akkor azt verd le, rá lehet építeni, ott nem szükséges bekötni, ha erre gondoltál. Azt majd a vakolóanyag tartja össze, csak nem ártana, ha a meglévő falra is kötésben rakod a téglát. Miután leverted róla a vakolatot, a meglévő falat portalanítsd, majd alaposan nedvesítsd.
Az a lényeg, hogy a meglevő falhoz (falba) az új fal úgy csatlakozzon (érintkezzen vele), hogy ne tudjanak egymástól elmozdulni. Régebben na téglafalaknál úgy oldották meg, hogy a régi falból fél méterenként eltávolították egy tégla felét és az új fal téglája egy részét ebbe dugták be. Így érték el a téglafal egyébként is szokásos összekötését (ha nem is minden téglasornál).
Ma már más módok is vannak, lásd az előttem válaszolókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!