Tapasztalatok kerámiaházzal (keramzit/liapor)?
Személyes nincs.
Én is szemeztem vele. Beszéltem olyan kivitelezővel, aki ilyet és favázast is épít. Ő a favázas felé terelne. Azt mondja, hogy a liapor nagyon jól néz ki, rajzon, de a gyártási minőséggel vannak gondok. Eleve a több gyár közül eggyel érdemes foglalkozni, de ott is gyakori a mérethiba (hosszabb, rövidebb a falelem), nem a rajz szerint készül el egy-egy elem (nem ott vannak a hornyok, csövek, dobozok, ablaknyílások, ahol lennie kellene rajz szerint). Akkor meg bukod az egész gyorsaságot, ha hetek mire újragyártanak egy-egy elemet. Na meg lehet vitázni, hogy ki, mit és hol cseszett el.
Úgyhogy én jelenleg a favázas felé hajlok újra.
A ház építésének gyorsasága nem a falazaton múlik!!!! Ne ezen spóroljál meg a könnyűszerkezetes csodákon!!!
A falazás 1-2 nap nem több, amire várni kell az a betonalap, mert annak van 1 hónapos kötési ideje. Ytongból olyan gyorsan lehet falazni, hogy akár 1 nap alatt is végezni lehet, főleg ha meleg van és húz a ragasztó.
A sok idő nem a szerkezetkész állapot, hanem a belső kivitelezés!!!!
Első: köszi.
Második: Bocs, de nem ez volt a kérdés. Ott kezdődik, hogy kőművest se lehet találni, aki megcsinálja. Arról nem is beszélve, hogy elkezded építeni, és duplája lesz az ára, mire elkészül.
Tiszteletben tartom a véleményed, de most a kérdés kifejezetten a kermáiaházakra vonatkozott, arról szeretnék SZEMÉLYES tapasztalatokat kérni.
#2: A könnyűszerkezetesnél sem a fal felépítésén spórolsz időt igazán (bár kérdéses, hogy azzal mennyi időt nyersz, hogy kisebb a ház tömege, kisebb alap kell, de nyilván ez nem számottevő), hanem utána a belső munkákon. Nem kell vésni, gipszelni, vakolni. Ezek mind plusz idő, a vésés/hely kialakítása a falban a szerelvényeknek, majd utána a visszajavítás és a vakolat száradása.
1 üzenem....
Ne tedd, beszélj több kivitelezővel!!! Aki könnyűszerkezetest épít az arra fog rábeszélni, de aki lakik is benne az már egészen mást mondana.
#5: Beszéltem már többel is, pont azért írtam, hogy olyannal is aki mindkét technológiával dolgozik.
Egyébként rengeteg fórumon jelen vagyok ilyen témában. Könnyűszerkezetesben lakó emberek szinte kivétel nélkül pozitívan nyilatkoznak róla. Vagy mire utalsz?
5 vagyok
Mivel építőiparban dolgozom 30 éve nekem is van néhány "ismerősöm" aki könnyűszerkezetes házban él és nagyon vegyes a kép. A fa szerkezettel több probléma van, nincs hőtömeg, nincs hangszigetelés, nincs légtömörség, rovarkár, működési zajok és sorolhatnám. Egy erős szélben simán mozog az épület mert a sarokpontok nincsenek rendesen merevítve, gazdasági épületnek elmegy, de nem élnék benne. Azok a fa szerkezetek amik emeleti ráépítéssel is bírnak az meg egy vicc, fa födémes épületen minden hallatszik, nyöszörög a terhelés alatt. A fém szerkezet valamivel jobb, nemrég voltam bejáráson egy újonnan épülő fém szerkezetes házban amin emelet is volt, nem spórolták ki a gerendákat, az jól nézett ki és stabilnak is tűnt. Piszkosul drágán vállalták a kivitelezést, drágábban mint a hagyományos vasbeton falazat esetében de a fém legalább időt álló, ellenben a fa szerkezettel(ha keményfából készítenék akkor más lenne a helyzet, de ezek mind fenyőből készülnek.
A könnyű szerkezet akkor indokolt, ha az alaptest nem bír el nehéz felépítményt illetve ha maximalizálni akarják a belső hasznos teret. Ezen felül semmilyen előnye sincs egy Ytong vagy modern tégla falazattal szemben. Semmi!! Annyira megdrágult a fa listaára, hogy már azt sem lehet mondani hogy olcsóbb lenne a hagyományos falazatnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!