Konyhaszekrény teljes cseréjének mik a pénzügyileg legoptimálisabb lépései panel lakásban?
Sosem csináltam még ilyet, nem is láttam másnál sem elejétől végéig a folyamatot, viszont szeretnék a leggazdaságosabban kijönni belőle, nyilván nem a minőség rovására, inkább, hogy ne tudjanak átcseszni a tudatlanságom miatt (teljes konyhapult + felső szekrények cseréje kb ilyen elrendezésűre, beépített sütő helyett mosogatógép: [link] ).
Mik ennek a folyamatnak a lépései? Milyen szakember foglalkozik ezzel? Először szakit keressek, hogy felmérje a dolgokat, vagy előbb nézzek szét boltban olyan konyhabútor után, ami tetszik? Vagy a szakinak egyedi kínálata lesz az állapotfelmérés után? És ha bolt, akkor milyen boltban érdemes, ami ár-érték arányban nem egy nevetségesen drága bonami.hu?
Előre is köszönöm a válaszokat és egyéb hasznos tanácsokat!
#10: amennyire nem értek hozzá, én úgy gondolnám, hogy ha a csap 50 cm-el arrébb kerül, akkor venni kell egy 50cm-es csövet, amivel megtoldom a távot; hát ez vagy így van, vagy nem :D
Szerencsére 30km-es körzetben van Mömax, Möbelix. Ezek mennyivel dolgozhatnak gazdaságosabban/jobban egy asztaloshoz képest? Egyébként 1 millióval számolok azok alapján, amiket már innen-onnan hallottam... durvának tartom, de sajnos ez van :/
Sajnos egyáltalán nem durva. A Mömax, Möbelix is többféle bútorcsaládot kínál, van köztük gagyi, meg van egészen jó is. Nem tudom ők mennyiért szállítanak házhoz és szerelnek be, de szerintem náluk is lehet nézelődni, nincsenek rossz termékeik (bár igény függő nyilván, nekem nincs bajom vele).
Nekem az a tapasztalatom, hogy egy asztalos a mai világban szinte mindig drágább. Erre Budapest felé legalábbis, már ha egyáltalán találsz olyat, aki szabad kapacitással is rendelkezik belátható időn belül. Mondok egy példát. Egyedi gardrób szekrényt terveztettünk most egy asztalossal. Novemberben rendeltem meg és épp múlthéten hívott, hogy egyeztessünk jövőhétre időpontot, mert akkor hozná és beépítené. Az időpont egyeztetés is kb. úgy nézett ki, hogy neki a szerda jó. Nekünk is, ugye? :D 620 ezer forintért. Kereskedelmi forgalomban kapható elemes szekrényekből hasonlót 380-400 körül tudtunk volna összerakni, de az nem jó helykihasználású lett volna nekünk.
Indulj el ezen a két irányon, érdeklődj az áruházakban, hogy mennyiért szállítják ki és szerelik össze, tervezz konyhát egyáltalán, hogy elemekből összetudjátok-e ott jól rakni, kitudod-e majd jól használni.
Párhuzamosan kérj asztalostól is ajánlatot és majd a végén összerakod fejben, hogy neked ár-érték arányban melyik a jobb. Vízszerelő mindkettőhöz kelleni fog.
Az, hogy a csapot hogyan tudod arrébb tenni, az sokmindentől függ. A mosogató alatti szekrény hátulja ugye jellemzően nyitott, hogy hozzátudj férni a víz-szennyvíz csövekhez, ha gond lenne. Lehet, hogy tök egyszerűen két flexi csővel is el lehetne húzni a vizet a szekrény mögött, de ez azért kockázatos, mert ha hiba van, nem igen tudsz hozzáférni, nem tudod elzárni alul a csapot, cserélni a flexi csövet, stb., szóval én kiállással együtt tetetném át az új mosogató helye alá a vizet és a szennyvizet is. Akár falon kívül húzott, de merev szerelvényekkel. Az már nem oszt-nem szoroz.
Köszönöm a részletes leírást, kiindulásnak ez is nagy segítség :)
Nem tudom, milyen árak mozognak ezen a téren Budapest felé, de a lakásárakat elnézve valamiért azt gondolnám, hogy a végösszeget keleten 2-vel eloszthatom (nagyon jó esetben) :D Legalábbis asztalos tekintetében.
Ikeás cuccnál sincs nagy para.
Kiszállítás kb 25e Ft volt.
A legtöbb részét összerakni tleg nem nagy ördöngösség. Vágni a munkalapot kell. Ahhoz kell a körfrész.
A mosogató kivágása nehéznek tűnik, de dekopírral egyszerű. A takaró lapokat kell még vágni de azokra is elég a dekopír.
Mást nem nagyon kell.
Az IKEA mellett az szól, hogy többnyire eléggé pontosan elő van készítve minden. Volt már OBI, Jysk-es cuccunk. Nos, sok esetben neked kell kitalálni mit hova csavarsz, fúrsz be és nem is lesz pontos. Van JYSK-es szekrényünk, és nem lehet beállítanni az ajtókat rajta.
IKEA ellen szól, hogy rohadt drága.
Mellette szól egy nagyon nagy dolog. Teszem azt, holnap nekirohan az egyik ajtónak a gyerrek és szétcseszi. Bemegyek az IKEA-ba, veszek egy másik ajtót és kicserélem. Az egyedi rendszernél ez necces. A méretek és az anyag miatt is. Lehet nem is tudsz szerezni hozzá olyan anyagot, olyan árnyalatot mint kell.
Még egy plusz az IKEA-s metod rendszernél. Tök jól kitalálták ezeket a műanyag lábakat. Szintezhető, állítható. Ez marha fontos, főleg ha nem perfekt a járólapod. Ezen kívül műanyagból van, nem fog szétrohadni.
Szóval, én tuti nem csináltatnék custom cuccot, hacsak nem vagyok gusztustalanul gazdag.
Nekem JYSK-es komódom van, meg éjjeli szekrényem. Azon kívül nincs vele bajom, hogy az anyag már az összeszerelés során is könnyen sérül, annak ellenére, hogy borsos ára van egy préselt laphoz képest...
Nálunk sajnos az szól az IKEA ellen, hogy 200km-es körzetben nem lelhető fel, és tutibiztos, hogy nem lenne elég, ha csak egyszer elmennénk szétnézni :D Az már fix, hogy nem egyedi tervezésűt szeretnénk, mert ár-érték arányban (és amit te is mondasz) sehogy nem pálya.. még abból is nehéz lesz választani, ami van :D
A vízszintezés egy panel esetében látatlanban megmondom, hogy elengedhetetlen :D Viszont inkább olyat szeretnék, aminek takarva van az alja, hogy ne gyűljön össze alatta a por, mert így is kegyetlen az olajos port takarítani, hát még ha elérhetetlen helyről kell felszedni. BÁR praktikussági okokból átgondolandó, csak fogalmam nincs, hogy az alatta lévő felület is járólapozva van-e, vagy csak simán lerakták a paneleket, és szegéllyel eltakarták (valamiért az utóbbit feltételezem).
Inkább azért félek attól, ha én rakom össze, mert precíz munkát szeretnék, azt meg nem valószínű, hogy tudom garantálni egy panelben, ahol semmi nem passzol semmihez :D Vagyis az összerakás menne, csak a helyre pakolás nem, hogy minden patentül ott legyen, ahol kell, díszszegélytől kezdve az elválasztó sínek normális felhelyezéséig. Hogy a fal ide dől, oda dől, nem egyenes, stb... láttam pl. már olyat, hogy a konyhaszekrény úgy nézett ki oldalról, mint ami mindjárt kizuhan, mert a fal mögötte befelé dőlt, a felakasztott konyhaszerény meg ahhoz képest egyenesen állt.
Megnyugtatlak, a "szakemberek" se csinálják a legtöbb esetben jobban.
Ikeás cuccnál van takaró a lábak elé.
Ikeához van hivatalos összeszerelő partner is aki gusztustalanul drágán doolgozik :)
Azt el kell fogadnod, hogy ha nem újépítésű profi a házad, akkor nem lesz perfekt soha semmisem benne. Ezt el kell fogadnod. Hacsak nem vakolsz újra, járólapozol újra, stb. És mind ezt egyszerre.
Nekünk se lett minden tökéletes. A fali szekrényeket fel se tettük végül mert nem bízunk a falban eléggé. (valszeg kibírná, de inkább nem kockáztatunk)
Mi is agyalgattunk, honnan vegyük. Jysk nem árul komplett konyhabútort, más pedig nem nagyon volt. Lehetett volna venni egybe cuccot, tehát egy komplett szettet, de azzal pont az a baj, hogy nem klappol a helyhez.
Ezért jött a tervező program és a modulokból összerakás. Ennél jobbat szerintem nem találsz. A tervezővel is sokat értek, látni milyen lesz. Mi se mentünk be megnézn személyesen. Megterveztük és megrendeltük.
Ha nem akarsz egyedit de olyat szeretnél ami pont a te konyhádhoz passzol, akkor más esélyed nem nagyon lesz szerintem. Más nem árul ilyet tudtommal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!