Elektromos kazán teljesítménye elegendő?
nálam fix 22°C van fűtési időszakban, nyáron pedig külső hőmérséklet -6°C.
Mivel jól szigetelt a ház (86 KWh/m2a) kb évi 5-6000 ft-ot spórolnák azon, ha visszaveszem a hőmérsékletet 20-ra mikor nem vagyok otthon, ezért meg inkább nem foglalkozok vele
"Mind ettől függetlenül őrültség 24kW-os elektromos kazánnal fűtési rendszert építeni! 85m2-re nem tudom ki az a marha, aki 24kW-os kazánt ajánlotta a kérdezőnek, egy rossz szigetelőképességű épület esetén is legalább 200m2-t ki lehet fűteni egy 24kW-os kazánnal. 24kW-os, az 3x36A ampert igényel! Az csak a kazán, ehhez ha hozzájön a többi fogyasztó a házban, ami hát nyilván szintén villany, hisz ha volna gáz, akkor gázra épülne a fűtési rendszer is, így számolva már 3x60A-ra lenne szükség legalább, ez már ipari igény és ennyit lehet meg sem adnak! 85m2-re elméleti síkon elegendő egy 8kW-os kazán, ami pedig fázisonként 12-13A-t igényel. Azért az mindjárt "barátibb"! Így 3x32A már elegendő lehet a teljes vill. igény kielégítésére, ami pedig 290.000 Forintba kerül a vill. szolgáltató felé (amper díja)!"
Ez a bekezdés ostobaság. Nem a fűtésre kell a 24 kW, hanem a felfűtésre, bár ha elsőre nem sikerült értelmezni, másodikra sem fog. :D Szükséghelyzeti felfűtés közben meg az ember ne mosson, főzzön, süssön, de ha ezt akarja, akkor persze fizessen hálózatfejlesztést még annyit.
Van még egy szempont, akármelyik fűtőbetét tönkremenetele. Manapság az a szokás, hogy a szakember hatalmas pénzért akár december 25-én is kijön, de raktárkészlete nincs, a nagyker meg január hatodikán nyit. Nekem házilag gyártott kazánom volt, a betétek egyszerűen voltak cserélhetők kívülről, egyik barátomnak a cseréhez le kellett volna ereszteni a vizet, ő több patront épített be, és ha valamelyik tönkrement, akkor átkötött másikra, így eltolva a vízleeresztést nyárra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!