Ebben az esetben hogyan lehetne megjavítani csak a mi lakásunk tetejét?
A helyzet az, hogy van egy nagyobb, nyeregtetős régi ház, a tetőgerinctől egyik irányba a mi lakásunk, a másikba egy másik lakás, ami üresen áll.
A tulaja nem foglalkozik vele, pénzt nem adna a felújításért, igazából nem is érdekli mi lesz vele.
Jogi úton persze rákényszeríthetnénk, de addigra kétszer is ránkszakad a tető, mert már nagyon ramaty állapotban van, a főszelemen is cserés.
A probléma az, hogy a hiába csináltatjuk meg mi fölöttünk, ha a másik oldalon beszakad, egyrészt mi is beázunk, másrészt eldől arra a tető.
Nem lehetne ezt valahogy építészetileg megoldani? Húzni egy falat a két lakás padlástere közé vagy valami? Bármi ötlet?
Nem, vagy az egész tetőt javíttatjátok, vagy az egész tönkremegy!
Kérdezz rá a jegyzőnél vagy egy ügyvédnél, hogy ilyenkor milyen lehetőség van, mert régebben hallottam, hogy állagmegőrzésre kötelezni lehet a másik felet. Ebben az esetben ti csináltatjátok meg és utána vagy kifizeti, vagy peres eljárással kötelezni lehet rá.
De ahogy írtam, erre csak emlékszem, a pontos esetre nem, hogy mikor érvényes az ilyen és milyen módon lehet behajtani rajta a követelést, szóval kérdezz meg egy szakértőt.
Hát már 10+ éve azt hallgatom anyáméktól, hogy meg kellene csinálni a tetőt, én meg most estem ki a suliból (mármint elvégeztem), igazából az én nyakamba szakadt most, előbb nem tudtam mit tenni.
Hogy az első válaszoló milyen olcsó húsról ugat, azt nem tudom... Meg még mellé leírta ugyanazt amit én is. xD
"Nem lehetne ezt valahogy építészetileg megoldani? Húzni egy falat a két lakás padlástere közé vagy valami?"
Na, mi pont ezt csináltuk az ikernyaralónknál, hasonló társtulaj esetén. Persze nem volt igazán egyszerű a történet és jelentősen megemelte az árat az a tény, hogy az ácsnak a társtulajnál is be kellett dolgoznia plusz gerendákat, amik utána tartották a rozoga tetőjét, de ezzel a középső padlásfallal el tudtunk különülni tőle.
A ház társasház vagy osztatlan közös tulajdon?
A tető mindenképpen közös tulajdon és mivel egy szerkezeti egység így kármegelőzésre hivatkozva felújíthatod a másik fél belegyezése nélkül is és a számla felét perelheted rajta ha nem akar vagy nem tud fizetni. Ami fontos, hogy legyen műszaki szakvélemény a felújítás megkezdése előtt és fényképekkel igazolni kell a felújítás szükségességét, hogy később ebbe ne tudjanak belekötni.
Mi is csináltunk ilyet egy vidéki háznál, évekbe tellett mire visszakaptuk a pénzünket, de végül az örökös kifizette kamatostul. Mi anno kihívtuk a kerület építésügyi előadóját és fizettünk egy szakértőt is, nem volt olcsó, de szükséges. A kerület is elrendelhet bontást ha életveszélyes a tető, esetünkben az volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!