Könnyűszerkezetes ház építésén gondolkodom, nagyságrendileg mivel számoljak?
Közművek, földmunka, alapozás 3-4 millióból kijöhet, onnantól meg anyagköltség. De jó ha tudod, a "gyümölcstároló"-t sosem fogod tudni eladni csak erősen nyomott áron.
Míg egy falusi házból is gond nélkül ki tudsz szállni ráfizetés nélkül, sőt az utóbbi évek tendenciája alapján akár nyereséggel, addig ezek a papír nélküli épületek egyáltalán nem értékállóak.
Fel lehet építeni, lehet benne lakni akár kényelmesen is, de pénzügyileg nagyon rossz befektetések.
Ha kevés pénzből kell gazdálkodni, akkor falun vagy kisvárosban kell venni rendezett papíros, belterületi, hivatalos lakóház ingatlant, amit az ember apránként saját erőből felújít. Ez a legtisztább és van rá esély, hogy majd ha egyszer úgy kanyarodik az ember élete (munka, család, szerelem) és költözni kell, a ráköltött forintját visszakapja.
A külterületi, szőlőskerti, ilyen-olyan gazdasági épületekre ez távolról sem érvényes. 10-ből 9-re a lassú elértektelenedés vár rá.
Felénk átlagosan az ilyen telek 3%-ban beépíthetőek. Emiatt átlag 20-30 m2 alap területűek.
Ezért általában 3 szintesek lesznek: pince, fsz, emelet.
pincébe általában berakják a házivízművet, vegyeskazánt, mosógép szárítógép stb. földszinten nappali konyha étkező egyben pici fürdővel, az emeletre pedig kijön 1 vagy 2 pici szoba.
nekem a 74 m2-es házam 28,5 millió lesz fűtéskészen, így ha te csinálsz mindent meg normálisan, szerintem min 15 millió körül számíthatsz rá.
de mielőtt bármit is csinálsz a telek papírjait rendezd el utólag macerás lesz, sok-sok problémával.
A telek közművesített, tehát víz és áram van. Amit még nem írtam, hogy mindent le tudok íratni, tehát nettó árral tudok számolni mindennél. A betonnál és a hullámlemeznél nem tudnám megoldani nettóra. Az OSB, EPS + XPS szigetelés, faanyag, gipszkarton minden más mehetne. A járólap, csempe az bruttó ár lenne szintén. Eladni nem szeretném, így az, hogy nem lesz értéke az annyira nem érdekel. Sok szomszéd oldotta meg így, hogy van egy viszonylag nagy épülete, sokan már teljesen ki is költöztek ide. Bejelenteni nem tudnám magam ide, de most az albérletbe sem vagyok bejelentve, édesanyámhoz kapom a leveleket, hivatalos papírokat.
Az egész ötlet onnan jött, hogy segítettem egy jó ismerősnek egy 25nm-es kis házat felhúzni 1,5 millióra jött ki. Igaz itt csak beton alap, OSB, XPS, EPS, kőzetgyapot,nyilván a faanyagok(gerenda, deszkák, pallók, tetőlécek) és a hullámlemez van benne az árban, tehát nem egy összkomfortos épület.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!