Külterületi zártkertre mobilház építés?
Szőlőhegyen van egy 0,5 ha részben körülkerített külterületi zártkertem.
Van egy Norton kutam 40m mély
bevizsgálva ivóvíz minőségű.
Ezen kívül semmilyen közmű nem található meg a telken.
Arra gondoltam építek egy kerti zuhanyzót a telekre egy csapos műanyag ballont helyezek a zuhanyzó tetejére ahová aggregátor és egy szivattyú segítségével juttatom fel a vizet.
Wc megfelelő egy kerti kinti pottyantós.
Az érdekelne,hogy villanyt és áramot a majd épülő mobilházba hogy tudnék bekötni.
Gondoltam,napelemre,
szélturbinára,akkumulátorra ami inverteres megoldással használnék.
Azért jó mert a telek 800 méterre van a legközelebbi lakott településtől.
A covid járvány ideje alatt kissé elegem lett az emberekből.
A ja igen 5000m2 és 3% a telek beépíthetősége.
2 kWp napelem 300 Ah akksival nagyjából egy millió körül van, bár télen csak a világításra lesz elég.
Szélturbina felejtős, 40-50 km/h szélsebesség felett termel számottevő energiát.
Aggregátorral nagyjából 200 ft körül termelsz 1 kWh villanyt (a nappali tarifás 44 Ft)
Gondolom csak nyaraló lenne, szóval fűtés nem kell (ha mégis, akkor azt jelen helyzetben egyértelműen fával érdemes kivitelezni).
Akkumulátor+inverter mindenképpen kell, mert világítani, telefont tölteni stb. akkor is kell amikor nem süt a nap, nem fúj a szé, nem megy az áramfejlesztő. De szerintem még azzal együtt sem lehet ésszerű áron értékelhető teljesítményű áramot "csinálni", egyik megoldással sem. A napelem igazából akkor gazdaságos, ha ott van a végtelen energiát adó és végtelen fölösleges energiát felvevő hálózat (persze akkor is csak megfelelő díjelszámolás mellett). Szigetüzemben nagyon rossz lesz a hatékonysága.
Az áramfejlesztő valóban jóval drágábban állítja elő az áramot, cserébe bekerülései költsége egy hasonló teljesítményű napelemes rendszerhez képest minimális. Persze akkumulátorral ezt is célszerű kiegészíteni, hogy az 5 W-os telefontöltéshez ne kelljen a 3000 W-os motort beindítani.
Szóval vagy veszel napelemet (akksival, inverterrel stb.) tokkal-vonóval ~2 millióért és ingyen áramod lesz. Vagy benzines áramfejlesztőt szintén akksival (ehhez jóval kisebb akksi is elég mint a napelemhez, mert bármikor be tudod indítani) ennek az ötödéért, cserébe rohadt drágán (0,5-0,8 liter benzin/kWh) lesz áramod. De legalább nem kell parázni hogy nem süt a nap, jön egy borúsabb hét stb.
Nem nyaraló,hanem állandó lakhatás lenne a cél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!