Hőszigetelt üvegből, vagy polikarbonátból jobb teraszt építeni a ház elé szerintetek?
Kicsit több infó kéne...
Szélfogónak elég a polikarbonát, télikertnek jobb az üveg.
A cellás polikarbonát jobb hőszigetelő, és könnyebb vele dolgozni.
Viszont idővel megkarcosodik, mattul.
Mi a celod, hogy ne azzal meg vagy kell a feny is?
Csinalj egy becsuletes tetot oda ne bophockodj polikarbonattal. Az UV megeszi, berepedezik, megmattul stb stb.
Az üveg jóval tartósabb és szebb.
A polikarbonát hibái:
- Ha szeles környéken laksz, a szél által hordott por, homok nagyon hamar összekarcolja, mattitja. Legjobb eleve olyan felületűt venni, amin nem nagyon látszik a karc, de az nem átlátszó, csak áttetsző.
- Az UV fénytől törékennyé válik.
- Télen a fagytól merev, ütésre könnyen törik.
- Tetőnek egyiket sem javaslom, használj tetőnek szánt anyagokat (cserép, pala, könnyebb tetőhöz színezett homokolt kátrányozott papír, stb).
Én lapos tetőt csináltam, amit kő oszlopok tartanak. Nem akartam teljesen zárttá tenni, elvenni azt az élményt, hogy a szabadban vagyunk. Ezért kovácsoltvas díszrácsot tettem az oszlopok közé, csak a nyugati oldalát üvegeztem be, ahonnan a leggyakrabban fúj a szél. A terasz lapos teteje egyúttal az emeleti szoba erkélye, így dupla funkciós. Télen vagy nagy esőben a nem üvegezett oldalak elé - mintegy függönyt - egy méretre készíttetett ponyvát húzok, amivel pillanatok alatt zárttá teszem. Nem lesz sötét, mert az üvegezett oldalon bőven kap fényt. Ott ebédelünk, vacsorázunk, TV-zünk, amikor az időjárás engedi, nagyon praktikus.
Azért írtam le, hátha ötletet merítesz belőle.
Kiegészítés az előbbi hozzászóláshoz.
A terasz feletti lapos tetőre tettem egy napkollektort és tartályt, a teraszra pedig zuhanyfejet. A járólapot úgy lejtettem, és becsöveztem alatta, hogy a víz elfolyik a szennyvíz csatornába. Kánikulában kellemes ott néha óránként lezuhanyozni.
A feleségemnek egy kis könnyen mozgatható asztalkára szereltem egy főzőlapot, gyakran még főzni is ott főz nyáron.
Színes LED távvezérlős égőket tettem körben, nyáron hangulatvilágítás, télen karácsonyi díszítés.
Aki nem tudná, a ventilátor a legjobb szúnyogriasztó, a mennyezetre tettem egyet. Nyárestéken teljesen szúnyogmentesen lehet iszogatni, beszélgetni.
A terasz 12 négyzetméter, és ennyi mindenre alkalmas. Ha vendégek vannak, volt már, hogy 8-an is ebédeltünk ott, ideiglenesen bevitt asztalon és székeken, mert alaphelyzetben csak egy négyszemélyes asztal van bent, székekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!