Létezik olyan zsákos, előkevert betonalapanyag, amit egy kerítés betonlábazatának vakolására lehet használni?
Adott egy beton lábazatú és betonozott oszlopokból álló kerítés.
A lábazati rész régi legalsó része vasalással erősített zsaluzott beton. Ez a rész kb 70 cm mélyen van a földben és kb. 20cm-t látszik ki a földből. Erre utólag -sajnos vízszigetelés közbeiktatása nélkül- két sornyi betonozott és vasalt zsalukő került, és az oszlopok is zsalukőből készültek.
A lábazati részt szeretném vakolni.
Előtte -csökkentve a leendő vakolatnak a különböző időszakokban és eltérő technológiákkal épített beton részek dilatációjából adódó esetleges megrepedését- csirkehálóval rabicolnám a teljes lábazat felületét. És erre vinném fel a betonvakolatot.
Először arra gondoltam, hogy finom (0-4) szemszerkezetű sóderból (vagy homokból) cement és víz hozzáadásával készítenék megfelelő konzisztenciájú betont, és ezzel vakolnám le a rabicolt lábazatot.
De aztán tekintve a sóder alapanyag árát és a szállítási költségét, egyre erősödik bennem a gondolat, hogy valamilyen előkevert zsákos anyaggal olcsóbban meg tudnám oldani a feladatot. Ennek beszerzéséhez nem kell szállítót igénybe vennem és vélhetően a zsákban lévő előkevert szárazanyag is megfelelőbb összetevőket tartalmazna, mint amit én tudok házilag összeállítani.
Mi a véleményetek?
Van olyan zsákos előkevert betonalapanyag, amit a fenti munkánál használhatnék?
Köszönöm.
"A beton betonozásra való, nem vakolásra."
Régi házaknál láttam olyat, hogy a magas (~80cm) sávalapra utólag felvittek valamilyen -nekem misung szerű betonnak tűnő- plusz 2-3 cm-es réteget, amit a felvitelkor mintáztak spaklival vagy valamilyen cuppantásos technológiával. Aztán lefestették betonfestékkel. (Van is valahol ilyen képem, majd rákeresek.)
Ez a réteg teljesen leér a járdaszintig. Ebből adódóan gondoltam, hogy valamilyen betonnak kell lennie, mert szerintem, ha meszes homokos vakolat lenne, az nem bírna tartósan ellenállni a csapadéknak és az időjárás viszontagságainak.
Ezek szerint rosszul gondoltam. (?)
"Van zsákos vakolóanyag. De jobb lenne lehungarocellezni."
- Zsákos vakolóanyagon a hungarocell lapos szigeteléseknél alkalmazott ragasztókra gondoltál?
- Ezt közvetlenül a betonalap oldalaira is fel lehet úgy vinni, hogy más réteg már nem kerülne rá? Csak simán lefesteném.
- Félve ragasztanék az alapra hungarocellt, mert sérülékenynek tartom. Nincs rés a kerítés és mellette lévő járda között, és tartok tőle, hogy hólapátoláskor sérülne. Illetve árban is megnyomná a keretet, hiszen a hungarocell + ragasztó + háló + műgyantás színező vakolat is kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!