Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Tetőre, szarufák közé milyen...

Tetőre, szarufák közé milyen szigetelőanyagot szokás tenni? (tetőtér beépítéses ház)

Figyelt kérdés
2021. máj. 3. 21:03
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Az üveg és kőzetgyapot azért is népszerű, mert tűzgátló hatásúak, míg a polisztirol nem, az jó nagy lánggal ég. Plussz amúgy a kőzetgyapot jobban is szigetel. Kívülről ugye védi a héjazat (cserép pl), meg jellemzően a páraáteresztő fólia. (Belülről párazáró fóliát kell feltenni, hogy a kilélegzett (vagy egyéb, máshogy keletkező) pára ne tudjon a szigetelésben lecsapódni és ezzel tönkretenni.)

Megemlíteném még a fújt hab technológiát is. Ez az összes közül a leggyorsabb, a legjobb hőszigetelésű, párazáró fólia sem feltétlenül kell hozzá. Természetesen drága, mint állat és jól is ég.

2021. máj. 10. 10:27
 12/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez nagyon érdekes volt.
2021. máj. 10. 12:45
 13/14 Leveltetu ***** válasza:

#11 Ha faszerkezetu a teto szart se er se az uveg se a kozeg gyapott....ha begyul olyan gyonyoruen fog vilagitani az ejszakaba mind az alom....

A kerdes az....milyen kereted van erre, milyen szerkezetu a teto, mivel van kezelve a fa (penesz, gomba es hasonlo nyalanksagok kialakulasa ellen), mivel burkolsz utolag, milyen futesi megoldasokat alkalmazol stb stb...

Az magaban nem eleg hogy mi a jobb.... kulombozo megoldasok vannak, kulombozo teknologiai folyamatokkal es hasznlat anyagokkal retegekkel stb...

Egy valamire valo epitkezesi ceg tud neked ajanlatot tenni es felvilagozitani ebbea temaba konkret arakkal igy eldontheted, hogy megeri a projektet folytatni vagy inkabb hasznalod padlasnak mind tetoteri szobanak a helyseget...

A jo munnka es minosegi anyagok penzbe kerulnek es ha kisajnalsz belole valamit, kesobb megbanod ha 5x annyit koltesz majd a kijavitasara...

2021. máj. 11. 10:40
 14/14 anonim ***** válasza:

11es vagyok.

13as: Ha a fa kezelve van, akkor érhet valamit. (Teszteltem, a zöldített (luc) fa kandallóban alig tudott megsemmisülni.) Itt ugye a tűz lassítása is kritikus feladat, mert nem mindegy, hogy 1-2 szoba ég ki míg kiérnek a tűzoltók, vagy az egész ház leég. Nyilván, a gipszkartonos burkolás sokat segít még, illetve a lambériát érdemes tűzgátló festékkel kezelni (nagggyon drága, kb annyiba kerül, mint a lambéria, de ugye akinek van pénze majomra, annak legyen banánra is. :) ).

Azóta egyébként felújítottam a saját tetőmet, meg több másikban segítettem és az tuti, hogy hibrid szigetelést csinálnék legközelebb. Nagyon jók a szálas anyagok, de a fóliázásra kívül-belül nagyon érzékeny, illetve kis mocskok szeretnek belemászni (darazsak, egér, mittudomén). Jó megoldás lehet kívülről, tetőfólia alatt teljes felületen deszkázni, de hibrid hőszigeteléssel még jobb szerintem.

Elképzelt ideális rétegrendem kívülről befelé:

-tető fedés (én a rendes cserepet pártolom, de kinek mi)

-cserépléc (3*5)

-ellenléc (min 5*5 45 fokos tetőnél, alacsonyabb dőlésszögnél 7.5*5 vagy 10*5)

-olcsó, páraáteresztő tetőfólia ragasztva

-magastető kompatibilis eps / xps / pur / pir lemez legalább 10cm vastagságban, megfelelően ragasztva/tömítve

-szarufa, közte gyapot szigetelés (hagyományos európai esetben ez 15cm)

-5*5 lécezés szarufára keresztbe, közte gyapot (elhagyható, de nagyban csökkenti a bejutó zajt!)

-párazáró fólia

-burkolat tartó rendszer (állítható kengyeleket preferálnám, arra mehet CD profil vagy falécek gipszkartonnak, vagy lambériának) legalább 2-3, ideálisan 3-5cm-t távtartanám a fóliától a burkolatot, így a fólia infravisszaverő hatása megfelelően tud érvényesülni és a gépészet is elfér a párazáráson belül)

-belső burkolat

Az ilyen rétegrend elég jól hőszigetelne, jó alapot ad a tetőfóliának és jól hangszigetel a gyapot miatt (magában a szilárd szigetelések egészen jó hangvezetők! még a fújt pur is). Mi más kéne még?! :)

Felújításnál valóban nehezebb a kérdés, de a legtöbb esetben kitalálható frappáns megoldás, de 13assal nagyon egyetértek, 50e kispórolt Forint, és 5 óra kispórolt munka IS ki tud nyírni egy tetőt max 20 év alatt!

2023. márc. 16. 14:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!